$
הכסף

בנק ישראל נותן אור ירוק לארנק הדיגיטלי של ביט

בעקבות אסדרת הפעילות של "הארנקים הדיגיטליים" הודיע בנק הפועלים על השקת הארנק הדיגיטלי של ביט, שיחל לפעול בימים הקרובים. בשנה הקרובה לא יורשו הארנקים הללו למכור הלוואות ומוצרים פיננסיים, עד שייקבעו כללים לפעילות זו

עירית אבישר 08:1615.02.21

בנק ישראל מתחיל להסדיר את תחום הארנקים הדיגיטליים: הבנק פרסם מסמך המתווה גבולות גזרה ראשוניים של פעילות זו. מהלך זה סולל את הדרך לבנק הפועלים להפוך את אפליקציית העברת התשלומים ביט לארנק דיגיטלי, שעמו ניתן לשלם בבתי עסק.

 

במיזם זה שותפה חברת כאל, שתנפיק לו כרטיס אשראי ייעודי. על רקע זאת הודיע בנק הפועלים רשמית על השקת הארנק הדיגיטלי של ביט, שיחל לפעול בימים הקרובים.

 

 

 

 

תחום הארנקים הדיגיטליים נמצא בתחילת הדרך בארץ ובעולם, ועדיין לא עבר תהליך של אסדרה וקביעת גבולות גזרה, בעיקר בכל הקשור בניצול המידע הנאסף מהלקוחות כדי להציע להם מוצרים פיננסיים מותאמים לפרופיל שלהם.

 

לכן בשלב הראשון החליט בנק ישראל כי בשנה הקרובה לא יוכלו הארנקים הדיגיטליים להציע ללקוחות מוצרים פיננסיים, ובראשם הלוואות. בשנה הקרובה ייבחנו השלכות הרוחב של שימוש במידע למכירת מוצרים פיננסיים, ולאחר מכן יוחלט אם להטיל מגבלות על פעילות זו או לאפשר אותה בכפוף למגבלות הרגילות על שיווק מוצרים פיננסיים בשוק המסורתי.

מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר. המכשיר הסלולרי הופך לארנק מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר. המכשיר הסלולרי הופך לארנק צילום: מקס מורון

 

עוד נקבע כי ארנקים המגדירים את עצמם כארנקים "פתוחים", כמו הארנק שביט מתכננים להשיק, יאפשרו ללקחותיהם להשתמש במקביל במספר כרטיסי אשראי, בכפוף להסכמים עם החברות המנפיקות כרטיס אשראי. סעיף זה נועד למנוע מצב, בו הארנק הדיגיטלי ייתן עדיפות לכרטיסי אשראי של חברות מסוימות על פני אחרות. עם זאת, חשוב להדגיש כי בנק ישראל לא כופה על מנפיקי כרטיסי אשראי או על ארנקים דיגיטליים לחתום ביניהם על הסכם לשיתוף פעולה.

 

הסעיף השלישי נוגע למסגרות האשראי. בבנק ישראל מדגישים כי המסגרות בכרטיס האשראי של ביט יהיו כפופות למגבלות של חוק שטרום. חוק שטרום קבע כי שני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, צריכים לרדת בהיקף המסגרות שלהם ב־50% לתקופה של שלוש שנים, שהחלה בתחילת 2021. בבנק ישראל מדגישים כי המסגרות בכרטיס של ביט ייספרו כחלק מהמסגרות של בנק הפועלים. עם זאת, חוק שטרום החריג מסגרות אשראי עד 5,000 שקל (ובעקבות משבר הקורונה רף זה אף עלה השנה ל־7,500 שקל). כך שלא תהיה לבנק הפועלים בעיה להנפיק כרטיסי אשראי עד הרף הזה.

 

בשורה התחתונה, למרות ההגבלות בנק הפועלים יכולים לנשום לרווחה. לפני כשבועיים פורסם ב"כלכליסט" כי רשות התחרות נתנה אור ירוק למהלך. היא בדקה את שיתוף הפעולה בין בנק הפועלים לכאל, ומצאה כי אין זה מקרה הדורש אישור מוקדם שלה, וכעת ניתן האישור גם מבנק ישראל.

 

תחילתו של מפץ

 

כרטיס האשראי הייעודי של אפליקציית ביט, ביט קארד, יכלול מספר הטבות שנועדו להוביל את משתמשי ביט להנפיק כרטיס אשראי וירטואלי באמצעותו יתאפשר להם לשלם עם הטלפון הנייד. כדי לגייס לקוחות לכרטיס האשראי, הודיע הבנק בין היתר על הנחה של 10% ועד לסכום של 250 שקל בשנה במספר רשתות, כולל בהזמנות מאפליקציות וולט וגט. בשנתיים הקרובות לא יכלול כרטיס האשראי דמי כרטיס, ולאחר מכן יחליט הבנק על מדיניות קבועה בנושא זה.

 

 

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון. תחום שנמצא בתחילת הדרך בארץ ובעולם נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון. תחום שנמצא בתחילת הדרך בארץ ובעולם צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

ביט היא כיום אפליקציית התשלומים הגדולה בישראל עם יותר מ־2 מיליון משתמשים, כשלפי הערכות היא חולשת על נתח שוק של 80% בהעברות הכספים דרך אנשים באמצעות אפליקציה. אולם הבנק מסבסד את הפעילות הזו בהיקף מוערך של מעל 100 מיליון שקל בשנה משום שאין בה כמעט הכנסות.

 

כעת רוצים בבנק הפועלים לקחת את ביט לשלב הבא, שגם יניב לה הכנסות, והוא אפשרות של תשלום בביט בבתי עסק. עולם התשלומים נמצא בישראל בתחילתו של מפץ. השינוי הדרמטי בשוק נגרם מכניסת תקן טכנולוגי מתקדם במסופי התשלום בבתי העסק (EMV), והמשמעות שלו היא שניתן לבצע תשלום בבתי עסק באמצעי תשלום מתקדמים כמו הטלפון הסלולרי. בשלב זה החובה היא להחיל אותו על הרשתות הגדולות, וביולי הקרוב החובה תחול גם על שאר העסקים.

 

גם שופרסל ודיסקונט רוצים

 

בעקבות השינוי הושקו באחרונה מספר ארנקים דיגיטליים. בנוסף גם אפל צפויה להיכנס לישראל עם שירות אפל פיי, כשלפי הערכות כניסתה תתבצע לאחר שיוסרו המגבלות על המשק שהוטלו במשבר הקורונה, ובראשן פתיחת המסחר.

 

בנק הפועלים מתכוון לנצל את מאגר הלקוחות הגדול שלו בביט ולהציע להם כרטיס אשראי שבאמצעותו ניתן יהיה לשלם בבתי העסק. בנוסף רשת הקמעונאות הגדולה שופרסל חברה לבנק דיסקונט, והן יהפכו את אפליקציית התשלומים של דיסקונט, פייבוקס, לארנק דיגיטלי, שבעתיד הוא אמור להוות פלטפורמה למכירת מוצרים פיננסיים נוספים.

 

לאחר שנודע כי בנק הפועלים מתכוון להפוך את ביט לארנק דיגיטלי, נשמעו קולות שקראו לאסור את המהלך, בטענה שבנק הפועלים עלול להשתלט על תחום הארנקים הדיגיטלי, כשם שהפך לשחקן הדומיננטי בתחום העברות התשלומים בין אנשים. אולם בסופו של דבר מאפשרים הרגולטורים לבנק הפועלים לצאת במהלך, מתוך הנחה שצפויה בזירה זו תחרות של ביט עם שחקנים חזקים נוספים.

x