כך לוקחים שליטה על ההיבט הכלכלי בתהליך הגירושים - בארבעה צעדים
הולכים לכיוון של פירוק המשפחה? הדרך לצלוח את זה עוברת בהבנה מלאה לכך שהמציאות הכלכלית משתנה מהיסוד, היערכות נכונה ועמידה על זכויות. פרידות הן דבר מאוד אמוציונלי, אבל עבור הפרידה הכלכלית עדיף להצטייד בקור רוח
הדברים שאמרה לכלכליסט סמנכ"לית חיסכון ארוך טווח במור גמל, שרון אגוזי, על גירושיה - והצורך להסתגל למצב כלכלי חדש לגמרי, הציפו שאלות רבות. כיצד כדאי להתנהל כשהדברים מתחילים להתערער? ובכן, כמובן שכל מקרה יש לבחון לגופו, אבל כאשר צועדים לעבר פירוק התא המשפחתי, מדובר בחיים חדשים לגמרי. הדרך הנכונה והטובה לעשות זאת היא מתוך שליטה בתהליך - וידע.
פירוק משפחה הוא דבר מאוד מורכב ואמוציונלי. אנחנו נעסוק כאן בהיבטים הכלכליים בלבד, ולא נדון בשאלות כמו בחירת הערכאה להגשת התביעה (בית דין רבני או משפחה). מבחינה כלכלית, אגב, עדיף לכל הצדדים לנשום עמוק ולהיפרד בהסכמות כידידים, וכך לחסוך בעלויות משפט גבוהות.
- העסק לבת, הבית לבן: איך מעבירים נכסים לדור הבא?
- שוק העבודה סוער? היכן מחפשים עובדים
- תתחילי עשור לפני: כך תצלחי בשלום את הפרישה
1) היו בשליטה לגבי הנכסים והתקציב
ההמלצה החמה לכל אישה היא להיות מעורבת בניהול הפיננסי של הבית – גם ובעיקר כאשר הכל זורם על מי מנוחות. תמיד לדאוג שיש לך גישה לחשבון הבנק המשותף, שאת יודעת מה המצב הכלכלי של הבית ולא מופתעת לגלות שאת מסובכת בחובות, ולהיות שותפה מלאה בקביעת סדרי העדיפויות של הוצאת הכספים. גם אם היתה לך מעורבות פחותה כאשר המצב היה תקין, לקראת הפרידה עלייך להיכנס לעובי הקורה: הכירי את כל מקורות ההכנסה שמשמשים את משק הבית, ואת כל הרכוש הקיים. אם רכוש שנרשם רק על שמו של אחד הצדדים הוא משותף, חפשי מסמכים שמעידים על השיתוף. שמרי העתקי חשבונות, הוכחות לחסכונות וגם הוכחות להוצאות שנעשות במזומן, והביני להיכן הולך הכסף. "כל עוד הנכם מתגוררים באותו הבית – במגירות בבית שאינן נעולות, במחשב המשותף, בגיבוי המשותף בענן. חשוב מאוד לשים לב ולא להיכנס למקומות שמוגדרים פרטיים – שכן ראיות שיושגו באופן זה יהיו פסולות, והדבר אף עשוי להחשב פלילי", מציינת עו"ד ענת דניאל קופמן, מומחית בדיני משפחה במשרד סידי עורכי דין. הסיבה לכך, מציינת עו"ד קופמן, היא שחלק ממה שנדרש להוכיח בבית המשפט הם צרכים ורמת חיים.
2) הכירו את זכויותיכם
כדי להבין לקראת מה את הולכת, צריך לדעת מהן הזכויות שעומדות לך במקרה גירושין. בתהליך הזה יקבעו מספר דברים:
מזונות אישה: "לא כל אישה זכאית למזונות אישה, הדבר תלוי בהכנסותיה, בנאמנותה כלפי בעלה ובסיבת הפרידה, ולאחר מכן: בהתחשב בהכנסות הצדדים, וביכולת השתכרות האישה. עוד חשוב לדעת כי ישנם הבדלים מהותיים בפסיקת מזונות אישה בין בית הדין הרבני לבין בתי המשפט לענייני משפחה, הן באשר לגובה המזונות הנפסקים, והן באשר לתנאים בהם ניתנים מזונות", מציינת עו"ד קופמן.
הסדרי ראיה ומשמורת: בהליך יקבעו גם הסדרי המשמורת והראיה של ההורים, שיקבעו גם את המזונות של הילדים. "הסדרי הראייה הם נגזרת של טובת הילדים. כאשר הצדדים לא מצליחים להגיע להסכמה בעניין, ביהמ"ש פוסק תוך קבלת חוות דעת של מומחים – תחילה רשויות הרווחה, ולאחר מכן, במידת הצורך, מכוני מסוגלות הורית. הנטייה בפסיקה בשנים האחרונות היא לאפשר הסדרי ראיה נרחבים גם בגילאים צעירים מאוד של הילדים", מציינת עו"ד קופמן. בנוסף, חשוב מאוד בהסכמי גירושין לתת תשומת לב לאופן קביעת החלטות בעניין הילדים המשותפים: מקום מגורי הילדים, מעבר מחוץ לעיר או הגירה מחוץ למדינה, הוצאת הילדים לטיולים בחו"ל, הוצאת דרכון, רישום למוסדות חינוך ועוד.
מזונות ילדים: ההורה שהמשמורת לא בידיו, חייב במזונות ילדיו, בהם מתמחרים את עלות גידול הילד: ביגוד, הנעלה, חינוך, הוצאות רפואיות, מקום מגורים והוצאות אחזקה של מקום המגורים, ועוד. "ב-2017 בית המשפט העליון קבע לראשונה שוויון מלא בין הורים בעלי יכולות כלכליות דומות בנטל המזונות לילדים בני 6 עד 18. ובשנים האחרונות ניתנו פסקי דין המעידים על מגמה לפיה יש להפחית את חיובו של האב במזונות ילדיו הקטינים, ככל שהסדרי הראייה רחבים יותר שבהם האב באופן ישיר בצרכי הקטינים עת מצויים הם עימו. תשלומי המזונות לילדים תלויים בהסדרי הראייה שיקבעו, בהפרשי ההשתכרות בין הצדדים ובגילאי הילדים", מציינת עו"ד קופמן.
בנוסף, את עוברת כעת לסטטוס של משפחה בעלת הורה עצמאי. סטטוס זה מקנה הטבות שונות – מהנחות בארנונה בחלק מהרשויות המקומיות, ועד להנחות בגנים פרטיים, והטבות מס. הכירי את הזכויות שמגיעות לך.
3) חלוקת הרכוש
חלוקת הרכוש המשותף בדרך כלל תהיה בחלקים שווים בין הצדדים. אבל בהקשר זה צריך להיות ערים לזכויות שונות כמו זכויות בעסק משותף, אופציות, פנסיה ועוד. אגב, הגדרת הרכוש המשותף תלויה בגורמים רבים כמו האם יש כוונת שיתוף בנכס? האם יש הסכם ממון? ועוד.
לאישה יש גם זכות למדור ספציפי, כלומר זכות להמשיך ולהתגורר באותו הבית ולמנוע את פירוק השיתוף בבית על מנת לשמור על האופציה של חזרה לשלום בית. "על מנת להיות זכאית לכך אסור לומר שפנייך לגירושין, אלא לתיקון מערכת היחסים", מציינת עו"ד קופמן.
4) עזרה מקצועית
עברי את התהליך עם עזרה מקצועית בתחומים בהם את צריכה: בין אם מדובר באיש מקצוע שיסייע לך לבנות תוכנית כלכלית חדשה שתאפשר לך לנהל את הבית באיזון תקציבי וייתן כלים לניהול החסכונות, ובין אם אנשי מקצוע מתחום הדרכת ההורים שיסייעו לתווך לילדים את המצב החדש ולהתגבר על הטלטלה.