האם ניתן להפקיד לקופת גמל משנות ה-90
במידה שקיימת קופת גמל ותיקה נזילה - מה משמעות המשך ההפקדות אליה והאם זה משתלם?
חברת קבוצת הפייסבוק עוברות ושוות שואלת: "יש לי קופת גמל שההורים שלי פתחו לי בשנת 90. לצערי בהחלטה לא הגיונית הוצאתי משם כמעט את כל הכסף (לא הבנתי את ההשלכות) ונשארו שם 4,000 שקל שכרגע במסלול מנייתי בפסגות (שם הקופה נפתחה במקור).
יש לי שתי שאלות:
1. כרגע הקופה נזילה ללא תשלום מס (כי זו קופה ישנה), האם אני יכולה להפקיד אליה ועדיין לא לשלם מס על הרווחים?
2. האם אני יכולה לנייד את הקופה? בפסגות דמי הניהול שלי יחסית גבוהים ואני רוצה לנייד אותה להלמן למסלול sp שעשה תשואות יפות (אין לי רצון לגעת בכסף בכלל - אלא רק שיישב בצד ויעשה תשואה)".
תשובה:
נתחיל בשאלה השנייה - אין שום בעיה לנייד את הקופה לכל קופת גמל שתרצי, הכספים המופקדים בה ישמרו על הוותק ועל הנזילות.
עכשיו נעבור לשאלה הראשונה כאן התשובה יותר מורכבת: אין שום בעיה להמשיך להפקיד לקופה הזאת ולהינות מפטור ממס רווחי הון במשיכת הכספים. אבל - וזה אבל גדול - את הכספים שתפקידי כעת לקופה תוכלי למשוך רק כקצבה בגיל 60 ומעלה. אלו הם כספים פנסיוניים. מכיוון שהם כספים פנסיונים - ההפקדות לקופת הגמל הזאת יהיו חלק מכלל ההפקדות הפנסיוניות הנהנות מהטבות מס שלך בהתאם לתקרה השנתית. כלומר - הכסף שתפקידי לקופת הגמל יבוא בחלקו הגדול (אם לא כולו), מההפקדה השנתית שלך לקרן הפנסיה.
נעשה סדר:
1) בעבר קופת גמל היתה מכשיר חיסכון לטווח בינוני שנהנה מהטבות מס, היה ניתן למשוך את הכספים כסכום חד פעמי לאחר 15 שנות חיסכון. לאט לאט הפכה המדינה את קופת הגמל לאחד ממכשירי החיסכון הפנסיוני - כלומר, הוא נהנה מהטבות המס של החיסכון הפנסיוני, ההפקדה אליו מוגבלת בהתקרה, אך את הכסף ניתן למשוך רק בפרישה.
2) לאחר שנת 2008 ניתן למשוך את כל הכספים מכל מכשירי החיסכון הפנסיוני (שהם קרן פנסיה, ביטוח מנהלים וקופת גמל) רק כקצבה. מאותו רגע - הכסף "נצבע". כל הפקדה שנעשתה לפני 2008 חלים עליה כללי המשיכה שהיו קיימים בעת ההפקדה (כלומר, כן או לא ותק של 15 שנה - בהתאם למועד ההפקדה שלאחריו ניתן למשוך את הכסף בסכום חד פעמי בפטור ממס רווחי הון), כל הפקדה שנעשתה אחרי 2008, לא משנה מתי נפתחה הקופה, ניתן למשוך רק כקצבה בגיל פרישה.
לכן, גם אם תמשיכי להפריש לקופה, הכסף יימשך לפי כללי המשיכה החדשים ללא קשר למועד פתיחת הקופה.
3) חשוב לשים לב שמכיוון שקופת הגמל הפכה למכשיר חיסכון פנסיוני, היא נהנית מהטבות מס נוספות חוץ מהפטור על מס רווחי הון, ובהן הטבות בעת ההפקדה. לכן יש מגבלה על היקף הכבף שניתן להפקיד בשנה כאחוז מההכנסה. המגבלה היא כוללת - לא משנה באיזה מכשיר בחרת - קרן פנסיה, קופת גמל או ביטוח מנהלים. אבל אם את בוחרת להסיט הפקדת כספים מקרן פנסיה לקופת גמל, חשוב שתהיי ערה לכך שבניגוד לשני המכשירים האחרים - בקופת גמל אין כיסויים ביטוחיים למקרה של מוות או אובדן כושר עבודה, כך שלמעשה את מצמצמת את ההגנה הביטוחית שלך. מהלך כזה צריך לשקול בתשומת הלב הראוייה ולהיות בטוחה שאת לא חושפת את עצמך למצב של תת ביטוח במקרי מוות ואבדן כושר עבודה.