$
צרכנות פיננסית

עושות כסף

כל האמונות הכלכליות שעדיף שתשאירו ב-2020

אני כבר אחזור לעבודה ביוני, אני כבר אחסוך אחרי שנסיים עם הגנים הפרטיים, עדיף שהמעסיק יפטר אותי ואקבל פיצויים, ובורסה זה לא בשבילי – אלו התירוצים והאמונות הכלכליות שעדיף להשאיר מאחור על מנת שתוכלו להרוויח

אתי אפללו 12:2502.01.21
שנת 2020 היתה שנה יוצאת דופן גם בהיבט הכלכלי הפרטי שלנו. היא חשפה במלוא העוז את החשיבות בחיסכון ליום שחור, בגיוון מקורות הכנסה, ובעוד משפטים שכאשר אנחנו קוראים אותם בעיתונות הכלכלית אנחנו אומרים לעצמנו "כן כן... נכון, אבל מי יכול לעשות את זה עם כל ההוצאות, והשיגרה השוחקת – אנחנו בקושי גומרים את החודש". ובכן, זהו תירוץ.

 

תירוצים ואמונות מגבילות היו לנו בשפע בשנת 2020, בחסות המשבר הכלכלי שהגיע בעקבות הקורונה. השנה נדרשנו להתמודד, מי יותר ומי פחות, עם הכסף שלנו, שיש לנו או שאין לנו, ועם ההתנהלות שלנו בהווה והבטחונות שלנו לעתיד. אז הנה מספר אמונות מגבילות שכדאי להשאיר מאחור.

 

השקעות. טווח קצר או טווח ארוך השקעות. טווח קצר או טווח ארוך צילום: pixabay

1) אני אוהב השקעות סולידיות, מעדיף שהכסף ישב בעו"ש ולא להפסיד אותו בבורסה

אנחנו אחרי תקופה ארוכה מאוד של ריבית אפסית, ולפי הודעת הפד האמריקאי – היא כאן בשביל להישאר גם בשנים הקרובות.

 

להשאיר כסף בעו"ש או בחיסכון בבנק זה הפסד של תשואה אלטרנטיבית שהוא היה יכול להשיג בהשקעה מניבה. נכון, לא כולנו בנויים למינופים גבוהים או רמת סיכון מטורפת, אבל לרובינו המוחלט, בטח לצעירים שביננו או למי שחוסך לטווח בינוני או ארוך – להשאיר כסף ברמת סיכון אפסית זו טעות.

 

האם תפסידו בבורסה? סביר להניח שכן, אבל גם תרוויחו, ותפסידו שוב, ותרוויחו, ואם אתם משקיעים לטווח ארוך – בסוף כנראה באיזון הכולל, אתם תרוויחו. אם אתם צריכים את הכסף לחודש הבא – אז באמת, שימו אותו בפק"מ בבנק.

 

2) יש לי הרבה כסף פנוי, אבל אין לי זמן לטפל בזה, מכירים מישהו שיכול לייעץ לי?

יש לכם כסף? מחפשים השקעות? ההשקעה הכי טובה שתוכלו לעשות היא בללמוד איך השקעות עובדות. לא, אתם לא אמורים להיות אשפים פיננסיים, אבל אתם צריכים להבין איך כסף מתנהג, איך כסף עושה עוד כסף, ומהן נורות האזהרה שאתם צריכים לשמוע כשיועץ מדבר אליכם. למשל, "תקבלו 10% תשואה כל שנה בלי סיכון" הוא משפט שאומר בעיקר - תחליפו יועץ מהר.

 

שוק הייעוץ למקצועות פיננסיים עובר תהפוכות. חלק מהיועצים בעלי רישיון, לצידם קיימים "מתכננים", "משווקים", "מנטורים", "מנהלי עושר", ועוד ועוד. בכל אחד מהמקצועות יש אנשי מקצוע מעולים, ואנשי מקצוע שרואים את העמלה לפני הלקוח. הבינו לעומק מה המומחיות של מי שלפניכם, ממה הוא מרוויח, מה האינטרס שלו בהשקעה שהוא מציע לכם, ומה הסיכונים להם אתם נחשפים.

 

3) אני לא צריך יעוץ לפנסיה שלי, המעסיק ידאג לי

יש הרבה מאוד מעסיקים שדואגים לתוכניות פנסיה משתלמות עבור העובדים, יש כאלו שלא, ובכל מקרה – תוכנית פנסיה שהיא החיסכון הגדול של חייכם דורשת התאמות אישיות של ההפרשות, ושל רכיבי ההשקעות והביטוח, גם אם התוכנית מוצלחת. היו תמיד עם היד על הדופק.

 

פנסיה. יד על הדופק פנסיה. יד על הדופק צילום: שאטרסטוק

4) אני אנצל את הביטוח הלאומי עד יוני, ואז אמצא עבודה

חייבת להודות, הסעיף הזה לא פשוט: מצד אחד באמת קשה בשוק העבודה עכשיו: מחפשי העבודה מספרים על הצעות בשכר נמוך, ועל קשיים לנהל חיפושי עבודה במקביל לסגרים וטיפול בילדים ללא מסגרות.

 

מצד שני: זמן ארוך מחוץ למעגל העבודה גורם נזק. אתם הופכים להיות פחות ופחות רלוונטיים למעסיקים, פחות מעודכנים בחידושי המקצוע, ובואו נודה באמת - ביוני לא יהיה יותר קל למצוא עבודה. אל תשבו בחיבוק ידיים – נצלו את הזמן להתפתחות מקצועית.

 

5) אני רק מרוויח מהמצב, יש לי עבודה קבועה, השכר לא נפגע, וההוצאות ירדו

יש לא מעט שלא חווים את עוצמות הפגיעה הכלכלית כפי שחווים אותה מובטלי הקורונה או בעלי העסקים הקטנים. אבל – חלק ניכר מההשפעה השלילית של המצב עוד לפנינו.

 

גם אם לא ספגתם ירידה בשכר, מהתוצאות של העלייה בחוב הלאומי ושל ההאטה הכלכלית בעקבות המצב לא תוכלו להימלט: עליה במסים, ירידה בהזדמנויות העסקה, קושי של הילדים להשתלב בשוק התעסוקה.

 

לכן, גם מי מאיתנו שעבר בשלום איכשהו את השנה האחרונה צריך להיות עם היד על הדופק: לא להפריז במינוף, באשראי ובצריכה, לדאוג לחסכונות, ולהתנהל נכון כדבר שבשגרה, לא רק בעיתות חירום.

 

פגיעת הקורונה. גם מי שלא נפגע נמצא בסיכון פגיעת הקורונה. גם מי שלא נפגע נמצא בסיכון צילום: שאול גולן

6) אני מחכה שהמעסיק יפטר אותי במקום החל"ת הזה, בשביל שאוכל לקבל פיצויים

פיצויים הם חלק מהפנסיה. נהלו אותם בתבונה: אם תשתמשו בהם כעת, תורידו את רמת החיים שלכם בעתיד וגם תפסידו הטבות מס שונות שהמדינה מעניקה לכם.

 

7) נחסוך אחרי הקורונה

אחרי שהילדים יגדלו, אחרי שנגמור עם הגנים, אחרי שנסיים את השיפוץ, אחרי ההעלאה בשכר.... תמיד יש אחרי, וישר אחריו נחסוך.

 

הפוך גוטה: כמה אתם מרוויחים? קודם כל הפרישו מזה לחיסכון בצורה אוטומטית בכל חודש, אפילו נתח קטן, ורק לאחר ההפרשה לחיסכון, בנו את התקציב לאותו חודש.

 

 

לשאלות, מידע ודיונים על חסכונות, פנסיה, התנהלות כלכלית נכונה, משכנתאות וזכויות קורונה, מוזמנים להצטרף אלינו לקבוצת הפייסבוק של כלכליסט – הקורונה והכיס https://www.facebook.com/groups/1101331233555591

x