$
הכסף

מדריך

חמצן לבעלי עסקים: מה חשוב לדעת לפני שנכנסים לעולם הפקטורינג

עסקאות פקטורינג הופכות אשראי לקוחות למזומן; כיצד הן עובדות, איך משקיעים בהן - ומה צריך לבדוק לפני שנכנסים אליהן

מגיפת הקורונה והקשיים הכלכליים הנלווים אליה מאלצים רבים מאיתנו לחפש אחר מקורות מימון ודרכים להקדמת תקבולים. בהקשר ראוי לשים לב לעסקאות פקטורינג.

 

לדברי עוה"ד קארין שמעון ולידור שובל , שותפים במשרד עו"ד שמעון-שובל המתמחה בין היתר בבנקאות ובחדלות פירעון ולשעבר יועצים משפטיים באחד מהבנקים הגדולים , "עסקאות פקטורינג (או בשמן האחר "עסקאות מימון חשבוניות") צברו תאוצה רבה בשנים האחרונות עם התפתחות שוק האשראי החוץ בנקאי. כיום, מלבד הבנקים המסורתיים, ניתן למצוא בשוק תאגידים פיננסיים נוספים שמציעים ללקוחות הבנקים פתרונות אשראי בתנאים טובים המתחרים בתנאים שמציעים הבנקים. שוק זה של עסקאות פקטורינג פתח ערוץ גם למשקיעים שונים שמעוניינים לרכוש את אותן החשבוניות בתמורה לריבית".

 

מה חשוב לדעת על עסקאות פקטורינג? באמצעות עוה"ד שמעון ושובל גיבשנו מדריך בנושא.

 

מהי בעצם עסקת פקטורינג?

 

עסקת פקטורינג היא למעשה עסקת מימון, במסגרתה מצד אחד ישנו לקוח הזקוק לאשראי מיידי, אותו הוא מקבל באמצעות מכירת חשבוניות שלו לגורם המממן והקדמת התקבולים בגינן. בתמורה, הגורם המממן נכנס בנעלי הלקוח ומקבל את הזכות לקבל את תמורת החשבונית מאת החייב. עסקאות פקטורינג מאפשרות למעשה הקדמת תקבולים לספקים ולנותני שירותים. 

(אילוסטרציה) (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

לדוגמה, ספק הוציא חשבונית לתשלום ללקוח שלו. כעת, על הלקוח לשלם לספק את תמורת החשבונית, אלא שמועד התשלום הוא, למשל, שוטף + 90. הספק שמעוניין לקבל את תמורת החשבונית באופן מיידי מוכר את החשבונית לגורם מממן ומקבל את תמורת החשבונית בניכוי עמלה. לדוגמה, חשבונית שהוצאה ללקוח על סך 100 שקל תימכר לגורם המממן ב-90 שקל, כאשר הספק יקבל את הסך של 90 ש"ח מהגורם המממן באופן מיידי ולא ייאלץ להמתין לתום השוטף + 90. לאחר מכירת החשבונית, הספק מיידע את הלקוח כי בהגיע מועד התשלום - עליו להעבירו לגורם המממן, ולא אליו.

 

לדברי עו"ד שובל, "עסקה שכזו למעשה מעניקה 'חמצן' לספק שזקוק לתמורת החשבונית באופן מיידי מבחינה תזרימית על מנת לנהל את העסק, והופכת 'אשראי לקוחות' ל'מזומן'".

 

לעסקאות פקטורינג ישנם סוגים ומנגנונים שונים. בין השאר, למשל, כאלה המאפשרים את ביצוע העסקה מבלי שהלקוח לו הוצאה החשבונית יידע שהחשבונית בכלל נמכרה לגורם מממן".

 

מה קורה אם הלקוח שאמור לשלם את החשבונית הופך להיות חדל פירעון?

 

בחלק מעסקאות הפקטורינג הגורם המממן מבטח את החשבונית הנרכשת על ידו בביטוח סיכוני אשראי. ביטוח זה אמור להבטיח שגם במקרה בו הלקוח שאמור היה לשלם את תמורת החשבונית לגורם המממן הופך להיות חדל פירעון, תמורת החשבונית עדיין תשולם על ידי חברת הביטוח.

 

איך משקיעים בעסקת פקטורינג?

 

עו"ד שמעון מסבירה כי כיום קיימות חברות שונות המהוות פלטפורמה למשקיעים שונים שמעוניינים להיכנס בנעלי הגורם המממן (אותו גורם שרוכש את החשבוניות מהספקים). ספקים שונים מציעים את החשבוניות שלהם למכירה, כאשר המשקיע יכול לבדוק מיהו הלקוח שאמור לשלם בסופו של יום את החשבוניות שהוצעו למכירה, ולהחליט האם לרכוש את החשבוניות. תמורת ההשקעה מתקבלת, כאשר הלקוח שאמור לשלם את החשבונית משלם את תמורתה למשקיע בתוספת ריבית.

 

 

עוה"ד קארין שמעון ולידור שובל עוה"ד קארין שמעון ולידור שובל

 

מה עלי לבדוק אם החלטתי להשקיע בעסקת פקטורינג?

 

כבכל השקעה, גם בהשקעה מסוג זה יש לא מעט היבטים שעל המשקיע לוודא טרם כניסתו לעסקה על מנת להימנע או לפחות להבטיח את עצמו בפני מצבים בהם מתעורר קושי בהעברת התמורה.

 

ככלל, על המשקיע לבדוק היטב מי היא אותה חברה שמציעה את הפלטפורמה לרכישת חשבוניות; אילו בדיקות מקדימות היא מבצעת - הן אודות הספקים שמוכרים את החשבוניות והן אודות הלקוחות שאמורים לשלם אותן בסופו של יום; האם תשלום החשבוניות על ידי הלקוחות מבוטח בצורה מיטבית על מנת להבטיח את זכויות המשקיע בקרות אירועים (צפויים יותר או פחות) בעתיד, ועוד.

x