ועדת הפנים אישרה: עסקים קטנים יקבלו רישיון עסק בהליך מקוצר
התיקון לתקנות רישוי עסקים יאפשר להתחיל לעבוד עם המסלולים המקוצרים. עסקים ברמת סיכון נמוכה יוכלו לקבל רישיון עסק על בסיס תצהיר, ללא תהליך האישורים המלא הקיים עד כה. הרישיון הזמני ינתן בתוך 28-21 ימים, ויהיה בתוקף ל-180 ימים במהלכם תיתן הרשות המקומית רישיון קבוע אם אכן כל התנאים מתקיימים
תקנות רישוי עסקים שהגיש משרד הפנים, אושרו היום (ב') בוועדת הפנים והגנת הסביבה, ובכך נכנסו לתוקף מסלולי רישוי מקוצרים לעסקים קטנים ובינוניים ונקבעו לוחות זמנים מחייבים למתן הרישיון.
בתיקון לצו רישוי עסקים שהתפרסם באוגוסט 2020 חולקו סוגי העסקים השונים ל-3 מסלולי רישוי מקוצרים: רישיון על יסוד תצהיר, היתר מזורז א' והיתר מזורז ב', לצד הליך רגיל לעסקים מורכבים. התיקון לתקנות רישוי עסקים יאפשר להתחיל לעבוד עם המסלולים המקוצרים, וסוגי עסקים ברמת מורכבות או סיכון נמוכה יוכלו לקבל רישיון עסק על בסיס תצהיר, ללא תהליך האישורים המלא הקיים עד כה.
למשל: מספרה או מכון יופי עד 300 מ"ר, קיוסק או מרכול עד שטח זה, יכולים לקבל רישיון על בסיס תצהיר כי הם עומדים בדרישות מפרט אחיד שנקבע לפי סוג העסק. למקעקע או בית קפה עד שטח של 150 מ"ר, ולחנויות למוצרי בעלי חיים וכו' יינתן רישיון במסלול מקוצר א', כלומר הם יקבלו רישיון זמני על בסיס תצהיר כי הם עומד בדרישות המפרט האחיד שנקבע ומסמכים שונים שיצטרכו להציג.
הרישיון הזמני ינתן בתוך 28-21 ימים, ויהיה בתוקף ל-180 ימים במהלכם תיתן הרשות המקומית רישיון קבוע אם אכן כל התנאים מתקיימים. בית מרקחת, מסעדה, ומוסך, יקבלו רישיון במסלול מקוצר ב', בו לאחר הגשת תצהיר כי הם עומדים בדרישות המפרט האחיד, תעשה בדיקה של הגורמים המוסמכים תוך 49 ימים, ולאחר מכן הם יוכל לפעול על בסיס רישיון זמני ל-180 ימים בהם יינתן רישיון קבוע.
הקורונה זירזה את קידום הרפורמה
תקופת הקורונה זירזה את קידום הרפורמה, שכן לצד עסקים רבים שהפסיקו לפעול, כ-55 אלף עסקים חדשים נפתחו בשלושת הרבעונים 2020, בעיקר בתחומים כמו שליחויות, הובלות ועסקים קטנים שפועלים מהבית. ההסבר לנתון זה הוא שעובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת ואינם רואים אפשרות להשתלבות בשוק העבודה בקרוב, מנסים את מזלם כעצמאיים.
- תושבים נגד עיריית ת"א: לחייב משכירי Airbnb להוציא רישיון עסק
- הכנסת אישרה: קבלת רישיון עסק תוך שבועות ולא חודשים
- למה הדוכן לא נפתח? כי הוא נקרא “יריד"
לצורך סיוע לרשויות המקומיות ביישום הרפורמה, הקצה משרד הפנים תקציב תוספתי שש-שנתי בגובה של כ-150 מיליון, שיועבר באופן דיפרנציאלי, בהתאם לסיווג יציבות הרשות ולכמות העסקים טעוני הרישוי בשטחה. 227 רשויות מקומיות יהיו זכאיות לתקצוב עבור פרסום דרישות הרשות מעסקים באתר האינטרנט של הרשות, תוספת תקינה ברישוי עסקים ודיגיטציה ברישוי עסקים.
המפרטים האחידים
עם זאת, אחד הנושאים הטעונים שנותר פתוח הוא נושא המפרט האחיד לרישוי העסקים – הרפורמה נכנסה לתוקף, אך טרם גובשו ופורסמו המפרטים האחידים שאמורים לפשט את הרגולציה המסורבלת בתחום, להפוך אותה לנגישה, שוויונית ושקופה.
המפרטים האחידים למעשה מגדירים את הדרישות לפתיחת עסק, באופן רוחבי. כך, שאין זה משנה היכן אדם פותח עסק, הוא יצטרך לעמוד באותן דרישות ברורות וידועות. "אם מישהו בדימונה פותח מרכול ומישהו בתל אביב פותח מרכול, צריך שיהיו להם את אותם תנאים. אי אפשר, למשל, שעירייה אחת תאשר רק סוג אחד של מקררים יקרים, והשנייה תאפשר לבעל העסק לבחור מבין מספר סוגים", אומרים באיגוד לשכות המסחר. באיגוד מדגישים כי נושא המפרטים האחידים נגרר כבר שנים, ללא התקדמות. באיגוד לשכות המסחר דורשים גם כי נציג מטעם העסקים יהיה מעורב בקביעת המפרטים האחידים, על מנת לראות כי לא מוערמות דרישות סרק שמכבידות על בעלי העסקים, במקום להקל עליהם.
במשרד הפנים מודעים לנקודה זו, אך מציינים כי עד סוף השנה יפורסמו מפרטים של מרבית העסקים הנפוצים במשק. לפי משרד הפנים – עד סוף 2020 יהיו מפרטים מלאים לכ-50 סוגי עסקים שונים, בהם מסעדות, מספרות ומוסכים. כעת באתר ממשל זמין ניתן למצוא 25 מפרטים. בחקיקה נקבע כי ניתן להשלים את המפרטים עד סוף 2022, עם זאת במשרד הפנים מעריכים כי כל כמה חודשים יפורסמו עוד ועוד מפרטים. כך למשל, הצפי לפרסום מפרט למרכולים הוא במחצית הראשונה של 2021, בעוד שמפרט לסופרים גדולים עם מעדניות ומאפיות כנראה יפורסם לקראת סוף התקופה.
ככל שאין מפרט מפורסם, עסקים חדשים בתחום זה לא יוכלו להינות מהליך הרישיון המקוצר. עם זאת יודגש שעסקים קיימים בתחומים בהם טרם פורסם מפרט אחיד, יוכלו לחדש רישיון במסלול מקוצר, כאשר בעל העסק מצהיר שהוא עומד בתנאי הרישיון הקודם. עוד התקבל במסגרת התיקון כי במקרה של שינוי זהות הבעלים בעסק, כאשר לא נעשה שום שינוי אחר בעסק, ניתן לקבל רישיון לפי התוקף שנשאר מבעל העסק הקודם, ולאחר העברת חוזה בעלות והצהרה שלא נעשו שינויים בעסק.
שר הפנים אריה דרעי: "מדובר בצעד גדול ומשמעותי בתחום רישוי העסקים בישראל, שיקל בבירוקרטיה שאיתה מתמודדים בעלי העסקים במיוחד על רקע משבר הקורונה, והוא יתורגם לשיפור הסביבה העסקית בישראל ולהוזלה ביוקר המחיה של כולנו".