$
עושות כסף

ראיון כלכליסט

מנכ"לית קרדיט סוויס: "נשים מעדיפות אג"ח על מניות, זה פוגע בהן בטווח הארוך"

"פרופיל ההשקעות של נשים שמרני יותר משל גברים ואין לזה הצדקה. היום כמו שאישה משקיעה בהשכלה שלה, בגילאי העשרים היא כבר צריכה להשקיע בהבנה הפיננסית שלה. גם אם יהיו לה חיי משפחה מאושרים, היכולת לקבל החלטות פיננסיות עצמאיות חשובה", כך אומרת הילה גולדנברג, מנכ"לית קרדיט סוויס בראיון ראשון בתפקיד, ומשרטטת את תיק ההשקעות הרצוי, בשלבים שונים של החיים

אתי אפללו 09:1409.11.20

42% מההון העולמי מוחזק על ידי נשים, אם מתחשבים בבעלות על דירות – כך עולה מדו"ח על השקעות נשים שמפרסם בנק ההשקעות השוויצרי קרדיט סוויס ושהגיע לידי כלכליסט. "היתה התפתחות אדירה של נשים בעשורים האחרונים: התפתחות בהשכלה, התפתחות בתעסוקה מעבר להתפתחות של הגברים, וכעת נשים יכולות להרשות לעצמן לחיות ברווחה, אבל עדיין יש פערים בין נשים לגברים: פערי הכנסה, איזון שונה בין קריירה למשפחה, השפעה גבוהה של גירושין על המצב הכלכלי, לידות וטיפול בהורים מתבגרים. כל אלו מצריכים הסתכלות בהיבט ההשקעות, ותכנון מוקפד על מנת לחיות ברווחה", כך אומרת הילה גולדנברג, מנכ"לית בנק ההשקעות קרדיט סוויס ישראל, בראיון ראשון מאז נכנסה לתפקיד.

 

 

 

מה מאפיין השקעות של נשים?

"נשים משקיעות לטווח הארוך יותר, הן סוחרות בתכיפות נמוכה יותר מהגברים, ומעבירות יותר תיקים סחירים למנהל תיקים מקצועי. בתיק ההשקעות שלהן הן יחזיקו יותר נדל"ן ונכסים ריאליים, ובתיק הסחיר הן שמות יותר דגש על השקעות עם השפעות סביבתיות וחברתיות. אבל אם נסתכל גם על פרופיל הסיכון – לנשים יש פחות נטייה לקחת סיכון מגברים, ואין לזה הצדקה, להיפך – תוחלת החיים שלהן גבוהה יותר והן צריכות יותר כסף לשנים המאוחרות. בתיקים הסחירים יש חשיפה יותר נמוכה למניות, ויותר גבוהה לאג"ח, ובטווח הארוך זה יוצר פער תשואות משמעותי בין המינים".

 

הילה גולדנברג מנכ"לית קרדיט סוויס ישראל הילה גולדנברג מנכ"לית קרדיט סוויס ישראל צילום: קרדיט סוויס.

 

המטרה: להתחיל בהקדם האפשרי

 

בנק ההשקעות השוויצרי פרסם מודל לניהול אופטימלי של תיק ההשקעות בהתחשב באירועים במהלך החיים של האישה. המודל מחולק ל- 4 שלבים, לפי הגיל.

"השלב הראשון הוא גילי 20-29. בשלב זה האישה בסיום ההכשרה המקצועית שלה, עם הכנסה לא יציבה, חיסכון נמוך ויכולת השקעה מינימלית. דווקא כאן חשוב מאוד להתחיל להשקיע", מסבירה גולדנברג.

 

אישה יוצאת עכשיו מהלימודים האקדמיים, רוצה לעשות את הצעד הראשון, מה תייעצי לה?

"כמו שהיא משקיעה בהשכלה, בבריאות הגוף, כך להשקיע בהבנה הפיננסית שלה. לא לפחד מסיכון, הכסף צריך לעבוד בשבילה לאורך זמן. הצעדים הראשונים יהיו בבחירת קרן פנסיה – וזה חשוב גם לשכירות וגם לעצמאיות. בחירת קרן הפנסיה צריכה לכלול בחירת אסטרטגיית השקעות נכונה. הרבית על פקדונות אפסית ואפילו שלילית בחלק מהמדינות, תוחלת חיים עולה, וזה מחייב השקעה במניות". על פי הדו"ח של הבנק, החשיפה המומלצת מהתיק להשקעות בסיכון גבוה צריכה לעמוד על 45%, כאשר משקל ההשקעות בסיכון נמוך צריך להיות כ-18% מהתיק. היתר יושקע בהשקעות ברמת סיכון בינונית.

 

"עוד עצה היא להתחיל להיכנס לשוק ההון באופן עצמאי. להקצות לזה כסף, אפילו סכום קטן, לבנות תיק, ולהיכנס בצורה מדורגת, לאט לאט ולא בבת אחת את כל הסכום, תוך התנסות והבנה בבניית האסטרטגיה שמתאימה לנו".

 

השנים הקשות

 

השלב השני במודל הוא השקעות בגילי 30-45 "אלו הן שנים קשות. מצד אחד נשים רואות את רמת ההכנסה גדלה, שיעורי החיסכון גדלים, וזה הזמן להרחיב את פעילות ההשקעה. מצד שני מתחילים להקים משפחה, יוצאים ממעגל העבודה לחופשות לידה – וגם אלו דברים שצריך לקחת את ההשפעה שלהם על ההכנסה בחשבון".

 

"היום נשים מתחילות בהקמת משפחה מאוחר יותר, ונשים שמתכננות מראש לקחת חופשות לגידול הילדים, צריכות להגיע מראש לנקודה הזאת עם השקעה בנכסים שיכולים להניב הכנסה. נשים שלא עוזבות את העבודה על מנת לגדל את הילדים – צריכות להתמקד כעת בצמיחה והגדלה של התיק המנוהל באפיקים מתוחכמים יותר: למשל קרנות השקעה'". בנוסף, מציינת גולדנברג, שכן יש חשיבות להחזיק חלק מההשקעה במזומן, לעת חרום ל"יום גשום", ועתודות אלו, אינן חלק מתיק ההשקעה.

 

זה לא השלב שכל הנושא הפיננסי איכשהו עובר לבעל?

"בכל שלב, נשים צריכות לקבל החלטות על החיים שלהן, גם בצד הפיננסי. הן צריכות לעשות את זה לפני שהן מתחתנות, וגם אם הם בחיי משפחה נפלאים. היכולת לעשות תכנון פיננסי מקנה עצמאות, ומתבטאת גם בקבלת ההחלטות המשותפות".

 

גיל 45 – בשלות להשקיע בתחכום

 

השלב השלישי במודל הוא גילאי 45-60. "קריירה מתקדמת, הילדים גדלים, יש יותר הכנסה, עדיין יש משכנתא, אבל בעיקר יש השקפה שונה על החיים שמאפשרת לנשים להיות משקיעות יותר מתוחכמות, ויותר זמן שמאפשר יותר מעורבות בהשקעות. זה הזמן להיחשף לאפיקים נוספים: כמו קרנות השקעה פרטיות ומוצרים מובנים".

 

אנחנו כבר המון זמן בעולם של ריבית אפסית ועכשיו יש הרבה חוסר ודאות בגלל הקורונה ובגלל הבחירות בארה"ב, יש בכלל עדיין הזדמנויות להשיג תשואה?

"הריבית האפסית היא מצב נתון, ובכל מצב שוק נתון נוצרות הזדמנויות. אין לנו את המותרות לא להיות בשוק – בטח לא לנוכח התארכות תוחלת החיים. אז נכנסים, ובוחנים ומסתכלים על המציאות בהתחשב בקורונה, ובהתחשב בזה שכנראה אנחנו יותר קרובים לסוף הסייקל מאשר לתחילתו, ובהתחשב בזה שכעת כל הזמן יש תיקונים בשוק.

 

"אז נכון, היום במזומן ובאג"ח "בטוחות" התשואה מאוד נמוכה, אבל אפשר לבנות תיק השקעות בהשקעות אלטרנטיביות, עם חשיפה לנדל"ן על מנת לייצר הכנסה בעתיד, באג"ח יותר מסוכנות יש הזדמנויות ספציפיות. במניות ניתן לבחור בהשקעה מוכוונת לטווח ארוך בסגמנטים שאנחנו יודעים שהעולם הולך לקראתם כמו רפואה דיגיטלית או חינוך מרחוק. גם אם יהיו ירידות בטווח הקצר, בטווח הבינוני והארוך אלו טרנדים גלובליים. בנוסף, השקעה בתיק רב נכסים, מכמה קטגוריות, אג"ח, מניות והשקעות אלטרנטיביות כמו סחורות או קרנות גידור, תוביל ליציבות תשואה לאורך זמן".

 

גיל 50 זה גיל שמעלים בו סיכון? זה לא הזמן דווקא להפחית סיכון?

"גם בגיל כזה אפשר לקחת סיכונים, בצורה זהירה ומחושבת, כשמבינים מה עושים ומה רמת החשיפה האמיתית. מוצרים מובנים לא בהכרח יותר מסוכנים מהשקעה ישירה בשוק, ואפשר להשקיע במוצרים עם הגנות. בקרנות זו השקעה של 7-10 שנים, שבגיל 45-50 זה משהו שבהחלט יכולים להרשות לעצמינו".

 

לפי המודל של קרדיט סוויס, בשלב זה מומלץ להשקיע 25% מהתיק בהשקעות בסיכון גבוה, ו-33% בהשקעות בסיכון נמוך. היתר בהשקעות ברמת סיכון בינונית.

 

השלב האחרון במודל הוא גיל 60. "כאן צריך לקחת פחות סיכונים, השקעה ישירה עדיפה באג"ח ולא במניות, צריך תזרים קבוע לכיסוי צרכי מחייה, ונכנסים כאן גם שיקולים של תכנון העיזבון", אומרת גולדנברג.

 

יש חשיבות להתמדה

 

גולדנברג מונתה למנכ"ל בנק ההשקעות קרדיט סוויס ישראל ביוני האחרון, בלב סערת משבר הקורונה, לאחר 20 שנות עבודה בתפקידים בכירים בבנקאות הפרטית בישראל.

 

תני השראה לנשים גם בהיבט הקריירה, איך מתקדמים לתפקיד מנכ"ל בנק השקעות?

"יש שלושה דברים שלדעתי חייבים ללוות תכנון קריירה נכון: הראשון, להבין מה היכולות שלך. חשוב להכיר את עצמך, לדעת איפה את טובה, מה את יכולה, וגם - מה את לא יכולה. הדבר השני, כיוון – לדעת לאן את רוצה ללכת, להתמיד ולהתמקצע. להבין ברמה מאוד גבוהה במה שאת עושה. זה לא אומר שאי אפשר לעשות שינוי, אבל יש ערך בהתמדה, מקצוענות, ובהתבססות. הדבר השלישי הוא להעיז ולקחת סיכונים ולא לפחד לטעות. את השיעורים הכי טובים לומדים מטעויות, ורק כשמעיזים הסיכוי להצליח גבוה יותר".

 

איך את עוברת כמנהלת את משבר הקורונה?

"הסיטואציה חייבה אותנו להסתגל לעולם עבודה אחר. העבודה מהבית טשטשה את הגבולות של חיים אישיים ומקצועיים, ויש צורך בהטמעה של הקודים של הארגון שלנו לצד ההנחיות של הרגולטורים פה. זה אתגר IT, אתגר ארגוני ואתגר לוגיסטי".

x