$
צרכנות פיננסית

המדינה תאפשר משיכת כספי פנסיה לעצמאים שסגרו פעילות

פורסמו תקנות המאפשרות לאותם עצמאים למשוך עד שליש מהחיסכון הפנסיוני; מדובר בצעד שאמור להוות מוצא אחרון, שכן הוא פוגע בקצבת הפנסיה של החוסך ופוגע בו בטווח הארוך

עירית אבישר 13:5514.10.20

המשבר הכלכלי המעמיק גורם למדינה לבצע צעדים בעלי השלכות בעייתיות לטווח הארוך: שר האוצר ישראל כץ ויו"ר רשות שוק ההון ד"ר משה ברקת הודיעו היום (ד') כי פרסמו טיוטת תקנות המאפשרות לציבור העצמאים למשוך כספים מהחיסכון הפנסיוני, על מנת שיהוו עבורם מקור הכנסה זמני. התקנות החדשות מתירות לעצמאים למשוך בפטור ממס עד כשליש מהחיסכון, וזאת במידה והם עומדים בתנאים שנקבעו, ובראשם כי העצמאי הפסיק או סגר את הפעילות העסקית.

 

בית קפה סגור בת"א בית קפה סגור בת"א צילום: יריב כץ

 

תנאים נוספים שיאפשרו את השימוש בהטבה הם: בוצעו הפקדות לחיסכון הפנסיוני במשך שנתיים מתוך שלוש השנים האחרונות; ועברו לפחות שלוש שנים מאז המשיכה האחרונה. נדגיש כי משיכת כספים מהחיסכון הפנסיוני הוא צעד כלכלי מאוד בעייתי, ויש לו השלכות ארוכות טווח על קצבת הפנסיה של החוסך. לכן, שימוש בצעד שכזה צריך להיעשות רק במקרים קיצוניים בהם אותו עצמאי נמצא במצוקת נזילות ואין לנו פתרונות אחרים.

 

אין זו הפעם הראשונה במשבר הנוכחי בה נעשים מהלכים המעודדים משיכת חסכונות של הציבור. לפני מספר חודשים אושר מהלך לפיו ניתן לפדות חלק מהכספים בקרנות ההשתלמות ללא תשלום מס (הכוונה לכספים בוותק של פחות משש שנים המחויב בתשלום מס, ע.א). נציין כי אז, הציבור גילה בגרות פיננסית ולא מיהר לפדות את הכספים שפוגעים בחסכונותיו לטווח הארוך.

 

השר כץ מסר: "התקנות החדשות יאפשרו משיכת כספים מהחיסכון הפנסיוני בפטור ממס, הן בעתות משבר והן בעת הפסקת עבודה בשגרה, בדומה לציבור השכירים".

 

משה ברקת מסר כי: "המהלך נועד לאפשר לציבור העצמאים בישראל למצות את זכויותיהם, ובכך להגביר את השוויוניות בתחומי החיסכון ארוך הטווח. התקנות יאפשרו, בפעם הראשונה, מנגנון דומה לדמי האבטלה של שכירים, לעצמאים שהופסקה פעילותם העסקית ועומדים בתנאים שנקבעו בחוק".

x