$
הכסף

שליש ביקשו ממזרחי דחייה נוספת במשכנתא

דו”חות מזרחי טפחות חושפים את היקף הלווים שעדיין לא התאוששו מהמשבר ומבקשים להאריך את ההקפאה. המשמעות: פוטנציאל המשכנתאות שייקלעו לקשיים עלול להגיע ל־8% מהיקף ההלוואות

עירית אבישר 06:5318.08.20

הבנקים וחברות כרטיסי האשראי ביצעו הפרשות להפסדי אשראי בסכומי עתק בעקבות משבר הקורונה מתוך היערכות לגל פשיטות הרגל הצפוי במשק. בפועל, אף אחד לא באמת יודע מה יהיה היקף האשראי שלא ייפרע, והאם ההפרשות הגבוהות מוגזמות או שהן למעשה רק הגל הראשון. הדו”ח של מזרחי טפחות שפורסם אתמול נותן אינדיקציה מסוימת לצפוי.

 

 

 

הבנק פרסם אתמול נתונים מפורטים על היקף הקפאת ההלוואות שביצע במשבר ועל מצבן הנוכחי. מזרחי טפחות, שהוא השחקן הגדול בשוק המשכנתאות, הקפיא תשלומים למשכנתאות בהיקף של 36.7 מיליארד שקל נכון לסוף יוני, שהם 26% מתיק המשכנתאות שלו. לחלק מהלווים תקופת ההקפאה כבר הגיעה לקראת סיום, אולם מאחר שהמשק עדיין לא התאושש, בנק ישראל אפשר לבנקים להאריך את ההקפאה עד סוף השנה. 

 

אלדד פרשר. הרווח הנקי נחתך ב־30% אלדד פרשר. הרווח הנקי נחתך ב־30% צילום: עמית שעל

 

הבנק דיווח כי עד כה הסתיימה תקופת ההקפאה למשכנתאות בהיקף של 21 מיליארד שקל. הבנק הציע ללקוחותיו להאריך את ההקפאה עד סוף השנה, ומהנתונים עולה כי שליש מהם (משכנתאות בהיקף של 7 מיליארד שקל) ביקשו הארכה נוספת, והיתר חזרו לשלם כרגיל.

 

12 מיליארד שקל בסיכון

 

בנוסף, משכנתאות בהיקף של 16 מיליארד שקל נוספים צפויים לסיים את תקופת ההקפאה בחודשים ספטמבר־אוקטובר, ועדיין לא ידוע כמה מהלווים יבקשו דחייה נוספת. אם נניח שהשיעור יהיה דומה, הרי שמדובר בסך הכל ב־10 עד 12 מיליארד שקל, שמהווים 8% מהמשכנתאות בבנק. אין זה אומר שכל ה־8% ייקלעו לבעיות ולא יעמדו בהחזר החוב, אך הנתון מספק אינדיקציה לגודל הבעיה שעלולה להתגלות בשוק זה אם המשק לא יתאושש והאבטלה לא תרד.

 

גם אם בתרחיש הפסימי כל ה־8% לא יצליחו להתאושש (סיכוי נמוך), מדובר בנתון שהמערכת הבנקאית יכולה להכיל מבחינה פיננסית. עם זאת, מדובר בפוטנציאל לבעיה חברתית, ולכן הבנקים ובנק ישראל יצטרכו למצוא פתרונות יצירתיים כמו הקפאה נוספת על מנת להימנע מתרחישים של תהליכי גבייה קשים ופינוי לווים מבתיהם.

 

דו”חות מזרחי טפחות חושפים גם את היקף ההלוואות שהוקפאו בסקטורים נוספים. כך, למשל, חלק משמעותי מהקפאת ההלוואות שבוצעו לעסקים קטנים כבר הסתיימה. נכון לסוף יוני הקפיא הבנק הלוואות בהיקף של 2.7 מיליארד שקל לעסקים קטנים, ואילו כיום עומדת הקפאה זו על 1.5 מיליארד שקל.

 

הבנק מציין כי היקף האשראי לעסקים שהוקפא במשבר עמד על 4.3 מיליארד שקל, מהם חזרו לפרוע את ההלוואות 1.5 מיליארד שקל, ועוד 445 מיליון שקל ביקשו הארכה. סך ההלוואות שמזרחי טפחות הקפיא במשבר הגיע ליותר מ־40 מיליארד שקל, אולם נכון להיום הן עומדות על 25 מיליארד שקל.

 

מזרחי טפחות אמנם ספג ברבעון השני ירידה של 37% ברווח ל־360 מיליון שקל, אולם ביחס לתקופה פרסם דו”ח טוב עם תשואה על ההון של 9%. לשם השוואה, בנק הפועלים שפרסם דו”חות בשבוע שעבר, רשם תשואה על ההון של 1.5% בלבד ברבעון השני. בהתאם לכך, גם מניית הבנק הגיבה בחיוב ועלתה אתמול בכ־2% לעומת ירידה של כ־0.5% במדד הבנקים. אלה הדו”חות האחרונים שעליהם חותם המנכ"ל אלדד פרשר, שבחודש הבא יסיים את תפקידו, ויוחלף על ידי משה לארי.

 

הרווח הנקי של הבנק במחצית הראשונה של השנה הסתכם בכ־717 מיליון שקל, ירידה של כמעט 30% לעומת המחצית המקבילה ב־2019.

 

על התוצאות העיבה הפרשה להפסדי אשראי שעמדה על 270 מיליון שקל, כמעט פי שלושה לעומת הרבעון המקביל (99 מיליון שקל). במחצית הראשונה של השנה הגיעו ההפרשות להפסדי אשראי ל־615 מיליון שקל לעומת 175 מיליון שקל בתקופה המקבילה. על אף הגידול, מדובר בשיעור הפרשות לא מאוד גבוה (ביחס לתקופה) של 0.57% (לשם השוואה, הפועלים ביצע ברבעון השני הפרשה בשיעור של 1.5% מתיק האשראי).

 

 

גלגולה של הקפאה גלגולה של הקפאה

 

ההפרשה של הבנק בלטה בעיקר במגזר העסקים הקטנים, 83 מיליון שקל המהווים שיעור הפרשה של קרוב ל־1.5% מהתיק, וכן הפרשה של 98 מיליון שקל באשראי למשקי בית, כאשר קצת יותר ממחציתו במשכנתאות.

 

הכנסות המימון של הבנק ירדו ב־14% ל־1.3 מיליארד שקל. הירידה הושפעה ממדד המחירים שירד ברבעון השני ב־0.2%. מנגד, מה שסייע בכל זאת לתוצאות היה ירידה של 8% בהוצאות השכר ברבעון השני. כמו כן, על אף המשבר מזרחי טפחות ממשיך לצמוח בפעילות, ולמעט האשראי הצרכני הציג צמיחה בתיק האשראי בשאר המגזרים.

 

זינוק באשראי לעסקים

 

כך, למשל, האשראי לעסקים קטנים זינק ביותר מ־8% מתחילת השנה ל־22.6 מיליארד שקל, בעיקר בשל השתתפות הבנק בקרן הלוואות לעסקים בערבות מדינה, שהוקמה בעקבות המשבר. כמו כן האשראי לעסקים גדולים צמח בתוך שנה בבנק ב־6% ל־18.1 מיליארד שקל. כאמור, התחום היחיד שספג ירידה הוא האשראי הצרכני, שהיה מנוע צמיחה בבנק בשנים האחרונות. תיק זה ירד בקרוב ל־4% מתחילת השנה ל־20.8 מיליארד שקל, על רקע העלייה בסיכון והירידה בביקוש.

 

למרות הצמיחה בתחומי פעילות אחרים, תחום המשכנתאות ממשיך להיות תחום פעילות מרכזי של הבנק, ומזרחי טפחות צמח בתיק זה בעוד 3.7% מתחילת השנה לכמעט 140 מיליארד שקל. בבנק מציינים כי תחום זה הניב הכנסות של 923 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה, גידול של 12.8% לעומת התקופה המקבילה הנובע הן מהגידול בתיק, והן בשיפור בתמהיל התיק, שמביא לעלייה במרווח האשראי. עם זאת, בסביבת הבנק מציינים כי דווקא במשכנתאות מהחודשים האחרונים נרשמה ירידה ברמת הרווחיות.

x