$
הכסף

לא עובדים, לא חוסכים: ירידה בקצב ההפקדות לקרנות פנסיה והשתלמות

היקף ההפקדות לקרנות פנסיה והשתלמות בחודש יוני היה זהה לשנה שעברה, בעוד לפני המשבר היתה עלייה שנתית של 10%. מנתוני מיטב דש עולה כי גם העובדים החזקים נפגעו במשבר

עירית אבישר 08:2410.08.20

העלייה באבטלה, העובדים הרבים שיצאו לחל"ת וקיצוצי השכר מחלחלים גם להפקדות לחיסכון הפנסיוני ולקרנות ההשתלמות.

  

 

מנתונים שפירסם היום בית ההשקעות מיטב דש, המתבססים על נתוני בנק ישראל, עולה כי היקף ההפקדות לקרנות הפנסיה ולקרנות ההשתלמות ביוני 2020 היה זהה להיקף ההפקדות ביוני אשתקד. לשם השוואה, לפני משבר הקורונה היקף הגידול בין שנה לשנה עמד על 10%. מגמה דומה נרשמה גם בהפקדות לקרנות השתלמות.

 

שירות התעסוקה שירות התעסוקה צילום: אורי דוידוביץ'

 

אחד התחומים הצומחים בענף הפיננסים בשנים האחרונות היה החיסכון הפנסיוני. בשנת 2018 זרם לאפיקי החיסכון הפנסיוני סכום של קרוב ל־70 מיליארד שקל נטו (הפקדות פחות משיכות), וקצב הצמיחה של ההפקדות מוערך כאמור ב־10% בשנה. הסיבה לכך היא סדרת רפורמות שנעשו ובראשן רפורמת פנסיה חובה, כאשר גם הגידול בשכר הממוצע במשק תרם לגידול בהיקף ההפקדות החודשי.

 

אולם המשבר טרף את הקלפים. אצל רוב העובדים שיצאו לחל"ת הופסקו ההפקדות לחיסכון הפנסיוני. לכך יש להוסיף כמובן גם את מפוטרי המשבר. בנוסף, חברות רבות ביצעו קיצוצי שכר בעקבות המשבר, וכל אלו ביחד מביאים אותנו לכך שבמקום צמיחה של 10%, אנו נמצאים על גידול אפסי.

 

מספרים מספרים

"נתונים אלה מראים לנו תמונה חלקית, שמתמקדת בעיקר בציבור השכירים", אומר הכלכלן הראשי של מיטב דש אלכס ז'בזינסקי בשיחה עם "כלכליסט". לדבריו, בניגוד לשכירים, שהמעסיק מפקיד עבורם לחסכונות מדי חודש, הרי אצל העצמאים ההפקדות נעשות הרבה פעמים במרוכז לקראת סוף השנה. "בדרך כלל אנחנו רואים זינוק בהפקדות בסוף השנה, ובהחלט ייתכן שהשנה הוא יתמתן משמעותית. אז נדע להעריך טוב יותר את עומק פגיעת המשבר בעצמאים", הוא מוסיף.

 

ז'בזינסקי מציין כי באופן מפתיע בהשוואה למשבר 2008, הנתונים כעת פחות קשים. "בינתיים לא מדובר בפגיעה חריגה מאוד. בשיא המשבר ב־2008 הירידה בהפקדות להשתלמות הגיעה לכ־10%, בעוד כעת אנחנו מדברים על צמיחה אפס", הוא אומר.

 

הירידה בהפקדות לקרנות הפנסיה אינה מפתיעה לאור שיעור האבטלה הגבוה, אולם מה שמפתיע הוא שיש פגיעה לא מבוטלת גם בקצב ההפקדות לקרנות ההשתלמות. קרנות השתלמות נחשבות למכשיר השקעה שניתן בעיקר לשכירים חזקים. לעומת זאת, הפגיעה במשבר בלטה בעיקר בקרב העובדים החלשים יותר מתחומי התיירות, המלונאות, המסעדות וכדומה, שם רוב העובדים לא זוכים לקרן השתלמות.

 

גם ניסיון לשייך את הירידה בהפקדות מצד עצמאים בעייתית, היות שעצמאים המפקידים לקרנות השתלמות הם אלה החזקים יותר שפחות נפגעו מהמשבר, וגם הם עושים זאת לרוב לקראת סוף השנה. בשוק ההון מעריכים כי נתונים אלה מעידים על כך שהמשבר לא דילג גם על העובדים החזקים יותר במשק, דוגמת ענף ההייטק, שם נרשמו מקומות של קיצוצי שכר שפגעו בהפקדות.

 

הפחתת ההפקדות היא בשורה לא טובה למובטלים ולעובדים הנמצאים בחל"ת. עובדים אלו אמנם מקבלים דמי אבטלה מביטוח לאומי, אבל דמי האבטלה רחוקים מפיצוי על משכורת רגילה. ראשית, דמי האבטלה נמוכים בממוצע בעשרות אחוזים לעומת המשכורת המקורית של העובד.

 

בנוסף לכך, בתקופה זו המובטל (או העובד בחל"ת) מפספס הפקדות לחיסכון הפנסיוני שגובהן הוא עד 20% מגובה השכר שלו (בהנחה שיש לעובד קרן השתלמות). כלומר, ישנה גם פגיעה לטווח הארוך בהון שצובר העובד במעבר מקבלת משכורת לדמי אבטלה.

 

 

 

 

 

 

x