בנק ישראל: "גם בתרחיש של המשבר החמור ביותר - המערכת הבנקאית תישאר יציבה"
נכתב בדוח היציבות של בנק ישראל שיפורסם במלואו בקרוב. יחד עם זאת, לפי הדוח, בתרחיש הקיצוני במשבר חלק מהבנקים עלולים לחרוג מדרישות ההון; עוד נמצא כי הבנקים חשופים בעיקר להתדרדרות במצב משקי הבית ופחות למשבר בשוק הנדל"ן
- הבנקים יפרישו ברבעון השני כ־3 מיליארד שקל להפסדי אשראי
- דווקא בשיא המשבר: הבנקים נאלצים לקצץ את מסגרת האשראי שלכם
- הפתעת קורונה: מספר חשבונות הבורסה החדשים בבתי ההשקעות קפץ בכ-180%
יחד עם זאת, בתרחיש הכי קיצוני מציינים בבנק ישראל כי יהיו בנקים מסוימים שיירדו מתחת להלימות ההון המינימלית (היחס בין ההון העצמי לנכסי סיכון ובראשם תיק האשראי) הנדרשת לפי כללי בנק ישראל. לשון הדוח: "ניתן לראות כי רק בתרחיש החמור ביותר צפויה ירידה מסוימת אל מתחת להלימות ההון הנדרשת רק בחלק מהבנקים, אולם גם בתרחיש זה נשמרת יציבות המערכת הבנקאית בכללותה".
בבנק ישראל ביצעו מספר מבחני רגישות כאשר בכל אחד מהם יש פגיעה מהותית במגזר אחר, ובתרחיש האחרון והקיצוני ביותר יש פגיעה משולבת בכל המגזרים. מהנתונים עולה כי הפגיעה המשמעותית ביותר היא במקרה בו משקי הבית והעסקים הקטנים נפגעים בצורה חמורה, שהוא גם מוקד הפגיעה המרכזי במשבר הנוכחי. בתרחיש שכזה יאבדו הבנקים עד 1.5% מיחס הלימות ההון שלהם. "בהינתן אופיו של המשבר הנוכחי מגזרים אלה חשופים במיוחד לקשיים כלכליים ופיננסיים, ועל כן בנק ישראל ממקד תשומת לב רבה בנעשה בהם".
לעומת זאת דווקא בתרחיש של משבר בשוק הנדל"ן, הפגיעה של המערכת הבנקאית נמוכה יותר. בבנק ישראל מסבירים זאת: "תרחיש הבינוי והנדל"ן פחות חמור, ככל הנראה עקב מגבלות על האשראי הענפי, שבזכותן ההפסדים מענף זה מוגבלים".
בנוסף בבנק ישראל מדגישים: "המערכת הבנקאית בישראל נכנסה למשבר הקורונה במצב איתן: הבנקים נהנו מעודפי הון גדולים, מיחסי נזילות חזקים ומתיקי אשראי איכותיים. רמת העמידות בשל המערכת הבנקאית בישראל ערב המשבר גבוהה הרבה יותר מזו שנצפתה בעבר, ובפרט טרום משבר 2008".