$
הכסף

משבר הקורונה

חלק מהבנקים החלו להעלות ריביות לעסקים - גם לחזקים שבהם

פתיחת מרווחי האג"ח הממשלתיות יחד עם עליית הסיכון המשקי דוחפות את הבנקים לתמחר מחדש את ריביות האשראי שהם מעניקים, לא רק לציבור הרחב, אלא גם לעסקים

רחלי בינדמן 15:0515.03.20

פרופ' אמיר ירון, נגיד בנק ישראל הפציר בשבוע שעבר בשיחות שקיים עם הנהלות הבנקים להשאיר את ברז האשראי פתוח, ולהזרים כסף לעסקים, בדגש על העסקים הקטנים החווים את המכה העזה ביותר בגלל צמצום הפעילות במשק.

 

 

בבנק לאומי אמנם החלו להעמיד אשראי לעסקים הקטנים במסגרת קרן האשראי הממשלתית שנהנת מערבות מדינה, אך משיחות עם גורמים במגזר העסקי עולה כי בכל הקשור לסיכון שנוטלים הבנקים, הבנקים אמנם ממשיכים להעמיד אשראי לעסקים, אך הריביות שהם גובים עולות.

 

גם אם ניתן להבין העלאה של ריביות משכנתאות לציבור הרחב, והעלאה של ריביות לעסקים ממונפים עם רגישות גבוהה להתפתחות המשבר - גם עסקים גדולים ויציבים מדווחים כי חלק מהבנקים המלווים שלהם החלו להעלות את שיעור הריביות, וזאת למרות שאין שום חשש להחזר החוב.

אילוסטרציה אילוסטרציה צילום: shutterstock

 

 

בסביבת המערכת הבנקאית מסבירים: "הסיכון המשקי עלה. גם המרווחים באגרות החוב הממשלתיות הארוכות נפתחו והבנקים מתמחרים את הריבית שהם גובים למול הריביות הללו. אי אפשר להתעלם מזה שהסיכונים עלו אבל עסקים טובים וחזקים, אין לנו כוונה לייקר להם".

 

המשמעות של העלאת שיעור הריביות עלולה להתנגש עם הלחץ של הרגולטור לשמור את ברז החמצן פתוח. בנוסף, החלופות של העסקים הגדולים לקבל אשראי שעד כה היו פתוחות כמו גיוס אג"ח בשוק ההון נסגו בשלב זה על רקע הירידות החדות בשוק האג"ח שמקשות על גיוסי חוב בריביות נורמליות.

 

אם לא די בכך, עבור העסקים הקטנים והבינוניים גם הולך ונסגר ברז האשראי בחברות האשראי החוץ-בנקאיות, כאשר חברות כמו נאוי העוסקת בנכיון צ'קים ופנינסולה שעוסקת אף היא במתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים מדווחות על הקשחת דרישות העמדת האשראי, העלאת שיעור הריביות ודרישות חיתום קפדניות יותר, כך שהתלות של המגזר העסקי במימון הבנקאי הופך ונהיה גדול יותר והחשש הוא שהבנקים מנצלים את המצב הזה כדי לייקר ריביות גם לעסקים שאין באמת עלייה בסיכון שלהם.

x