$
הכסף

ניתוח כלכליסט

המפקח על הבנקים הנכנס לא יוכל להכריע אם דיסקונט ייפרד מכאל

יאיר אבידן, לשעבר בכיר בבנק דיסקונט, יחליף את חדוה בר החל מאפריל הקרוב בתפקיד המפקח על הבנקים. לפי הערכות, הוא צפוי לשים דגש על שימור יציבות המערכת הבנקאית. האתגר הגדול שלו יהיה לייצר בשורה תחרותית שתתבסס על חדשנות

רחלי בינדמן 09:0104.03.20

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון הודיע אתמול על מינויו של המפקח החדש על הבנקים, יאיר אבידן, שיחליף את המפקחת הנוכחית חדוה בר בתום חמש שנים בתפקיד. אבידן צפוי להיכנס לתפקיד באמצע חודש אפריל.

 

 

אבידן צפוי לחתום על הסכם ניגוד עניינים, משום שכיהן כדירקטור בחברת כרטיסי האשראי כאל שבבעלות בנק דיסקונט. אחד הנושאים על סדר היום של הפיקוח הוא הפרדה אפשרית של החברה משליטת הבנק.

 

יאיר אבידן המפקח על הבנקים החדש יאיר אבידן המפקח על הבנקים החדש צילום: רמי זרניגר

 

לפי חוק שטרום, שבמסגרתו נדרשו הבנקים הפועלים ולאומי למכור את חברות כרטיסי האשראי שברשותן, נקבע כי דיסקונט לא יידרש למכור את כאל. עם זאת, נקבע גם כי החל מינואר 2021 שר האוצר יהיה רשאי לבחון מחדש את חובת מכירת כאל. האוצר אמור להכריע בנושא יחד עם הפיקוח על הבנקים, לאחר בדיקה של הכוח התחרותי של דיסקונט ביחס לבנקים האחרים.

 

מינויו של אבידן נחשב למינוי בטוח, יחסית, משום שבדומה לבר, התחנה הקודמת בקריירה שלו היתה בתוך המערכת הבנקאית. בר הכניסה למערכת שורה של בשורות תחרותיות, בדגש על מתן הרישיון לבנק הדיגיטלי החדש של מריוס נכט. עם זאת, היא עדיין לא הצליחה לשנות את התדמית של הבנקים הגדולים כשחקנים חזקים וריכוזיים מאוד.

 

חדוה בר. המפקחת היוצאת חדוה בר. המפקחת היוצאת צילום: רונן פדידה

 

באמתחתו של אבידן ניסיון של יותר מ־30 שנה במערכת. בין היתר, כיהן בתפקידים רבים בקבוצת דיסקונט. הוא שימש כעוזרו האישי של יו"ר דירקטוריון הבנק אריה מינטקביץ, כמנהל אגף שלוחות חו"ל, כסגן ראש החטיבה העסקית, ובמשך שש שנים שימש כסמנכ"ל ומנהל הסיכונים הראשי של הבנק.

 

לאחר מכן שימש כסמנכ"ל בכיר ומנהל חטיבת חברות־בנות. במסגרת זו כיהן כיו"ר מרכנתיל דיסקונט וכדירקטור בחברות קבוצת דיסקונט, בכאל ובדיסקונט ניו יורק. אבידן הוא בוגר תואר ראשון בכלכלה ובסטטיסטיקה, תואר שני במינהל עסקים ותואר שני נוסף במינהל ומנהיגות בחינוך, כולם מאוניברסיטת תל־אביב.

 

האתגרים על שולחן המפקח

 

בפני הפיקוח על הבנקים עומדת שורת אתגרים. בראש ובראשונה הבנקים מתמודדים עם הכניסה הצפויה של ענקיות טכנולוגיות שיציעו שירותי תשלום דיגיטליים כמו פייסבוק וגוגל.

לצד שימור יציבות המערכת הבנקאית, הפיקוח אמור לדאוג גם לצרכני השירותים הפיננסיים ולהביא את בשורת התחרות והקדמה שחסרה למערכת הריכוזית.

בר פרסמה לאחרונה את נוהל הבנקאות הפתוחה, שאמורה לחייב את השחקנים הפיננסיים בדגש על הבנקים לשתף את המידע שברשותם כדי לעודד מנועי השוואת מחירים. על הפיקוח לדאוג שמאגר מידע כזה יהיה מאובטח.

 

 

נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון. מינוי בטוח יחסית נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון. מינוי בטוח יחסית צילום: אלכס קולומויסקי

 

הפיקוח על הבנקים יצטרך גם להסדיר את יציאתו לדרך של הבנק הדיגיטלי הצפויה בעוד שנה וחצי ומתן רישיונות לבנקים חדשים בעתיד. לבסוף, על הפיקוח לעודד הסרת חסמים תחרותיים למעבר בין בנקים.

 

"אבידן מאמין בתחרות"

 

לדברי בכיר באחת מחברות כרטיסי האשראי, "מדובר במינוי ידוע מראש. היתה ציפייה שירון יביא דמות מחוץ לקופסה, מחוץ למערכת, אולי איש עם רקע טכנולוגי, שיביא בשורה לעולם הפיננסים המשתנה. אבל בסופו של דבר נבחרה שוב דמות שתשמור על הבנקים ועל כוחם".

 

גורם המקורב לאבידן אמר כי "הוא מאמין בקידום התחרות, אבל מאמין גם בחשיבות של יציבות המערכת הבנקאית".

 

בכל הקשור לבנק הדיגיטלי, הגם שמדובר בבשורה שהביאה בר, אבידן מתכוון להמשיך ולקדם אותה. לדברי מכר של אבידן, "הוא יעשה כל דבר שיוכל לקדם את הבנק הדיגיטלי בסביבת התחרות הקיימת. הוא מאמין בתחרות ורואה גם בעולם התשלומים מוצר קריטי למען הצרכן. הוא רואה בחברות האשראי חלק חשוב בתחרות".

 

אבידן מסר כי "בכוונתי לתרום כמיטב יכולתי וניסיוני להתפתחותה וליציבותה של המערכת הבנקאית, לרווחת ואמון הצרכנים ולתחרותיות בה".

x