ניתוח כלכליסט
המספרים של ביט נחשפים: מחזור שנתי של 3.3 מיליארד שקל
2 מיליון משתמשים, קצב צמיחה מסחרר והפסדים של 30 מיליון שקל בשנה. כלכליסט עיבד את נתוני השימוש בביט, מהם עולה שהמחזור השנתי יזנק ב־10% עד סוף השנה. מנהלי חברות האשראי דורשים פגישה דחופה עם הנגיד
אפליקציית התשלומים ביט, שבבעלות בנק הפועלים, מגלגלת מחזור הגבוה מ־3.28 מיליארד שקל בשנה - כך עולה מבדיקת "כלכליסט". הבדיקה מתבססת על נתונים שחשף לאחרונה הבנק בפרסומת של ביט, שלפיהם לאפליקציה יש מעל 2 מיליון משתמשים.
- מי צריך כרטיס מפלסטיק: דומינוס תכבד תשלום בביט
- האם אמיר ירון יזוז לפי הביט?
- ביט, פפר פיי ופייבוקס רוצות להחליף את כרטיסי האשראי בסופר־פארם
לפי נתונים שפרסם הפועלים, לביט כ־38 אלף שימושים ביום בקרב מחזיקי מכשירי אנדרואיד. בתוספת משתמשי אייפון היקף השימושים מאמיר לכ־55 אלף. מדובר בשימוש של כל מחזיק ייחודי - כך שאדם שנכנס לאפליקציה ארבע פעמים ביום כדי להעביר כסף, נספר כשימוש אחד. המספר האמיתי גבוה יותר ומגיע לכ־60 אלף שימושים ביום.
היקף ההעברות הממוצע באפליקציה עומד על כ־300 שקל, אך כיוון שמספר השימושים כולל הן את הצד השולח והן את המקבל, יש לחתוך אותו במחצית כדי לחשב את המחזור. מכאן עולה שמדובר ב־30 אלף העברות של כ־300 שקל ביום, שהן מחזור שנתי של 3.28 מיליארד שקל.
מספר המשתמשים בביט כולל נתונים רק לגבי מאי 2019 והוא גדל, כך שלפי הערכות המחזור צפוי להגיע ב־2019 ל־3.6 מיליארד שקל. בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי הפועלים חתם על הסכם עם רשת דומינו'ס שתכבד תשלומים בביט, בכפוף להיתר לבנקים, להשתמש באפליקציות התשלום שלהם כאמצעי תשלום מול בתי עסק.
ב־2018 מחזור העסקאות של חברת כרטיסי האשראי ישראכרט, המחזיקה בנתח שוק של כמעט 50% ממספר הכרטיסים של הציבור, עמד על 155 מיליארד שקל. כלומר 3.65 מיליארד שקל שביט מייצרים עבורה מהווים כרגע 2.3% בלבד מהמחזור השנתי. עם זאת, בהתחשב בכך שמדובר באפליקציה שבשלב זה עדיין לא חדרה לבתי העסק אלא פועלת בין אנשים פרטיים בלבד, מדובר בקצב חדירה משמעותי מאוד.
ביט אמנם משמשת להעברות כספים בין אנשים פרטיים, אך בשנה האחרונה צברה תאוצה כאמצעי תשלום לעוסקים זעירים כמו ירקנים, קוסמטיקאים ומאמני כושר - בשלב זה הכספים מועברים אליהם בזהותם כאנשים פרטיים, והאחריות היא שלהם לדווח על ההכנסות למס הכנסה. ברגע שיתקבל אור ירוק מבנק ישראל בכוונת הפועלים והמתחרה לאומי, בעל אפליקציית פפר פיי, להסתער על בתי העסק הגדולים כדי שיכבדו תשלומים באפליקציות, והמחזורים צפויים לגדול בהתאם.
ביט היא אפליקציה שכרגע השימוש בה חינמי, וכיוון שכך היא מייצרת הפסדים: מדובר בהוצאות של מיליוני שקל עבור שיווק ופרסום, ועוד כ־20 מיליון שקל בשנה עמלות לישראכרט.
בשלב זה האפליקציה מבוססת על סליקה בכרטיס אשראי. באופן טבעי ביט התקשרה עם ישראכרט כסולקת, משום שעד לפני חודשיים בלבד ישראכרט היתה בבעלות הפועלים. בעקבות חוק שטרום הפועלים מכר את מניות ישראכרט אלא שגם לאחר ההיפרדות הקשר בין הגופים נותר הדוק, וישראכרט מתפעלת את מרבית הכרטיסים שמנפיק הפועלים.
על כל תשלום בביט משלם בנק הפועלים לישראכרט עמלה, שלפי הערכות עומדת על 0.65% - עמלה מופחתת לאור מערכת היחסים בין הגופים. בהתחשב במחזור השנתי של ביט, הפועלים צפוי ב־2019 לשלם לישראכרט עמלת בית עסק בהיקף של 23.7 מיליון שקל. מתוכם, 21.9 מיליון שקל עבור עמלה צולבת שישראכרט צריכה להעביר למי שהנפיק את הכרטיס של הלקוח שהשתמש באפליקציה. מכיוון שישראכרט מחזיקה במחצית הכרטיסים בשוק, היא מקבלת מחצית מהסכום חזרה - קרי כ־11 מיליון שקל ועוד 1.8 מיליון שקל, הסכום שנשאר לה אחרי תשלום העמלה הצולבת, ובסך הכל כ־12.8 מיליון שקל שהיא מכניסה בשנה בזכות ביט.
ההכנסות של ישראכרט ב־2018 מעמלות בית עסק עמדו על 850 מיליון שקל וכרגע ביט כלקוח תורם לה כ־2.7% מהעמלות השנתיות.
השאלה הגדולה היא מה יקרה להכנסות של ישראכרט מביט ביום שהנגיד יאפשר לאפליקציה לשמש כאמצעי תשלום בבתי עסק. טענת הבנקים היא שההכנסות של ישראכרט יגדלו, אך היא אינה מדויקת: הפועלים ולאומי מנסים לחבור לבתי עסק גדולים, שמכבדים ממילא כרטיסי אשראי ומנסים להחליף את התשלום באשראי בתשלום באפליקציה, כך שמחזור העסקאות של ישראכרט לא אמור לגדול. בנוסף, ישראכרט גובה מבתי עסק אחרים עמלה גבוהה מ־0.65% על כל עסקה, כך שכל לקוח שיעדיף לשלם דרך ביט מכניס לה עמלה מופחתת. לבסוף, ישראכרט עלולה לאבד את הקשר שלה מול בתי עסק, שדרכו היא מציעה שירותים משלימים כמתן אשראי והפקת חשבוניות.
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון היה אמור כבר לפרסם את החלטתו בנוגע לתשלום באפליקציות לבתי עסק, אך חברות האשראי מפעילות עליו לחצים בטענה לפגיעה בתחרות. ל"כלכליסט" נודע כי בסוף החודש נקבעה פגישה דחופה בין מנהלי חברות האשראי לנגיד.
ברור שאם 2 מיליון משתמשי ביט יתחילו לשלם דרכה בבתי עסק, המחזור שלה כארנק אלקטרוני צפוי לעבור מהר את 2 מיליארד השקלים בשנה.