"שוק התשלומים בישראל נמצא בפיגור של עשור אחרי העולם"
דניאל זילברמן, נציג קרן ההשקעות ורבורג פינקוס שמחזיקה בחברת כרטיסי האשראי מקס, הכריז בכנס של הפיקוח על הבנקים שהקרן תשקיע במקס "מיליארד שקל בחמש השנים הקרובות", והבטיח: "נוריד מחירים ונציע חלופות לצרכנים"
נציג קרן ההשקעות ורבורג פינקוס, דניאל זילברמן, דיבר היום בכנס הפיקוח על הבנקים על ההשקעה של הקרן בלאומי קארד, לאחר שהשלימה לאחרונה את רכישת השליטה בחברת כרטיסי האשראי ושינתה את שמה למקס.
- לאומי נותן פייט בהטבות מול כרטיסי האשראי החוץ בנקאיים
- הכרטיס החדש של לאומי קארד בונה על גיהוצי הישראלים בחוץ לארץ
- הקרב הפסיכולוגי על שוויה של ישראכרט
"שוק התשלומים הכי מעניין אותנו בתחום הפיננסים להשקעה. יש מהפכה בשוק המזומן – רואים שאנשים שמים בצד את המזומן ומשלמים בכרטיסי אשראי ובאמצעי תשלום אחרים. ישראל לא יוצאת דופן: בחמש השנים האחרונות נרשמת ירידה בשימוש במזומן, מ-42% ל-33%, ומגמה זו רק תימשך. בכל העולם מתפתח שוק תשלומים 'ללא מגע' שהולך וצומח. אנשים פשוט מניחים את הכרטיס ומשלמים מבלי לגהץ אותו", הסביר זילברמן.
"לצד זה, שוק האי-קומרס הולך וגדל כמובן גם בישראל. כולם ראו את המחקרים: חברות שמאמצעות טכנולוגיה מתקדמת בשוק התשלומים מראות עליה ביחס החוב תוצר שלהם, וצומחות יותר. היום כמעט 40% מההלוואות בארה"ב ניתנות באמצעים דיגיטלים", הוסיף זילברמן.
זילברמן התייחס לתכניות של הקרן בישראל: "הכלכלה הישראלית צומחת יותר מכל מדינות המערב, זו אומת טכנולוגיה, ישראל מובילת שוק בשורה של תחומים - אבל היא לא מובילה בכל סקטור, ובפרט בשוק התשלומים, בהלוואות לעסקים קטנים ובהלוואות צרכניות. שוק התשלומים בישראל נמצא בפיגור של עשור. שאלנו את עצמנו למה - והתשובה היא שהישראלים נוטים להיות שמרנים יותר. הם לא בזבזנים מידי ולווים רק כשצריכים - וזה טוב", כך זילברמן.
"זקוקים לעזרה ולשיתוף פעולה של הרגולטור"
"מנגד, מדובר בשוק מאד ריכוזי שמגביל תחרות על האשראי, שוק שנשלט על ידי מספר בודד של שחקנים מוסדיים. בעוד שבארה"ב מעל 50% מהאשראי הצרכני ניתן מחוץ לבנקים, בישראל מדובר ב-20% בלבד - ואנחנו רוצים לנצל את המצב הזה באמצעות מקס (לאומי קארד) כדי לצמוח. השוק זקוק לתחרות, שחלק לא מבוטל ממנה יגיע דרך בנקאות פתוחה שתאפשר לחברות פינטק להתחרות בבנקים ולהציע ללקוחות אלטרנטיבות".
זילברמן הבהיר כי "מקס וישראכרט יהיו חברות יזמיות שיגדילו תחרות, יורידו מחירים ויציעו עוד חלופות לצרכנים. אלו חברות דמויות סטארט-אפים, שצריכות לגדול, ואנו מאמינים שזה יקרה, הן צריכות זמן, עזרה והגנת ינוקא כדי לצמוח", הפנה זילברמן רמז דק לפיקוח על הבנקים, שעליו לתת רוח גבית לכך. "אנחנו נעשה את חלקנו: נשקיע מיליארד שקל בחברה בחמש שנים הקרובות. אנחנו רוצים להציע אשראי דרך מקס ליותר צרכנים ובתי עסק קטנים. כדי לעשות זאת, אנחנו צריכים להרחיב את אמצעי המימון שלנו. אנחנו חייבים למצוא מימון מצד שלישי, ואני בעד שוק איגוח".
זילברמן סיכם את דבריו בכך ש"כדי שנצליח לייצר תחרות, אנחנו זקוקים לעזרה ולשיתוף פעולה של הרגולטור. ב-1999 התחלנו להשקיע בפעילות משכנתאות בהודו, קיבלנו גיבוי מלא מהרגולטורים שם והפעילות צמחה. בישראל המתקדמת הרבה יותר זה גם יכול לקרות; מקס יכולה להביא קדמה ותחרות, ונשקיע הרבה הון אנושי וכספי כדי לעשות את זה".