סוף עידן: החל מסוף השבוע - אין צורך לחתום על קבלות אשראי בארה"ב
כך הודיעו ארבע חברות האשראי הגדולות. בכך מצטרפת ארה"ב לאירופה ולאוסטרליה שם רכישות באשראי מאומתות על ידי שבב. מתי יגיע השינוי לישראל?
סוף עידן - המנהג הישן של חתימה על הקבלה לאחר התשלום בכרטיס אשראי יהפוך בקרוב לנחלת העבר, כך הודיעו חברות האשראי המרכזיות בארה"ב.
שלוש מארבעת החברות המרכזיות – כולל מסטרקארד ואמריקן אקספרס - הודיעו שיאפשרו ללקחותיהן לוותר על החתימה בעת רכישותיהם, בעוד שחברות דיסקבר (Discover) וויזה יצטרפו אל השתיים בסופ"ש הקרוב.
- בנק שיסרב לפתוח חשבון לגופי אשראי יידרש לספק הסבר בתוך 7 ימים
- גוף חמישי בישראל מקבל רשיון לסליקת תשלומים בכרטיסי אשראי
- מה גרם לתושבי דנמרק לוותר על כרטיס האשראי
ארבע החברות עושות את השינוי הודות לשכיחותם כיום של מיקרו-שבבים המוטמעים בכרטיסי האשראי והדביט. השבבים נושאים קוד מיוחד לכל עסקה כדי להקשות על העתקות ולהוריד את שיעורי ההונאות, מה שהופך את החתימה לחסרת משמעות. לפי דיווח ניו יורק טיימס מסטרקארד רצתה במשך זמן רב לוותר על החתימה אך היה עליה לחכות עד שהכרטיסים עם השבב יהפכו לנפוצים דיים.
"בשוק המהיר והדיגיטלי של היום, הצרכנים מעריכים כל אפשרות שחוסכת להם זמן. לכן מסטרקארד הובילה את השינוי," כך אמרה לינדה קירקפטריק, סגנית נשיאה בפועל במסטרקארד. "הסוחרים יודעים שלחתימות יש אפקט מוגבל, והם מרוצים מהשינוי שייעל את תהליך המכירה עבור להם וללקוחותיהם".
אך למרות שחברות האשראי לא מחייבות עוד חתימות, לקמעונאים עדיין יש אפשרות לדרוש אותן. טארגט ווול מארט, למשל, מתכננות להפסיק לבקש מהלקוחות לחתום בסוף החודש, אך סקוור (Square) – שירות תשלומים נייד מסן פרנסיסקו שעובד עם קמעונאים קטנים – לא מתכוון לעומתן לעדכן מיד את המערכות שלו ולאפשר לקמעונאים לוותר על החתימה.
לעומת זאת, באוסטרליה ובאירופה החתימה כבר נכחדה כאשר רכישות בכרטיס אשראי מאומתות באמצעות הכנסת הכרטיס עם השבב לקורא שבבים והקשת קוד סודי (PIN). למרות שחברות אמריקאיות החלו להפיץ כרטיסים עם שבבים כבר ב-2015, הן לא ניפקו לצידם את ה-PIN הנחוץ.
ואצלנו - השינוי עוד רחוק
מבדיקת "כלכליסט" עולה כי אל חברות כרטיסי האשראי בישראל טרם הגיעה הנחיה דומה, כמו גם לא ידוע על צפי לקבלה של הנחיה כזו מארגוני האשראי הבינלאומיים, כמו מאסטרקארד וויזה.
בפועל, ישנם בתי עסק בארץ שלא דורשים את החתימה במעמד העסקה - מה שנקרא: 'עסקה במסמך חסר'. אך יש לציין כי על פי חוק כרטיסי חיוב ישנה חובת חתימה על מנת שבעל העסק יבטיח לעצמו קבלת התשלום במקרה של כרטיס שנגנב למשל.
כדי שיתבצע מהלך דומה בישראל ראשית יש להשלים את המעבר לתקן EMV. במסגרת זו כל כרטיס אשראי מכיל צ'יפ ייחודי שיוצר קוד ספציפי לכל עסקה ולכן מקשה על התכחשות לעסקה.
בנוסף מהלך המעבר ל-EMV גם כולל החלפה של מסופי האשראי בקופות ובעמדות המכירה כך שהלקוח מקיש את הקוד הסודי בן 4 ספרות (בדומה לאירופה ולחלק מעמדות הרכישה בארה"ב). הקשת הקוד הסודי על ידי הלקוח במעמד סגירת העסקה גם מהווה בין היתר הוכחה של עסקה. יישומו של מעבר לתקן EMV בישראל מתעכב כאשר בנק ישראל דוחה את המועד ליישום כבר כמה פעמים. העיכוב קורה משום שישנה מחלוקת מי נושא בעלויות החלפת המכשור והתוכנה בבתי העסק - האם בית העסק נושא בעלות הזו או חברת כרטיסי האשראי.
בכל מקרה הנושא של יישום המהלך בארה"ב של התייתרות הצורך בחתימה פיזית במועד העסקה גם כפוף לחקיקה מקומית בכל מדינה, שדרוש להתאימה כדי להשלים את המהלך.