חקיקה חדשה תגדיל את תשלומי חברות הביטוח עבור פגיעות מבוטחים בתאונות דרכים
עד כה חברות הביטוח היו מתחשבנות עם ביטוח לאומי על גובה ההחזר המגיע לביטוח שהעמיד תחילה את התשלומים לנפגעים, דבר שגרר תשלומי חסר. כעת סוכם על העברת סכום שנתי אחיד שייקבע על ידי שר האוצר. חברות הביטוח צפויות להילחם על שיעור תשלום נמוך
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת אישרה פה אחד את סעיפי חוק ההסדרים, לפיהם יעבירו חברות הביטוח הפרטיות למוסד לביטוח לאומי סכום שנתי אחיד, עבור שיפוי הוצאות בגין פגיעות מבוטחים פרטיים בתאונות דרכים. עד כה, נערכו בין הביטוח הלאומי לחברות הביטוח התחשבנויות ספציפיות לפי כל מקרה בנפרד. הדבר גרר התדיינויות משפטיות סבוכות וארוכות, אשר הובילו לפשרות וגבייה חלקית של הסכומים. הסכום השנתי שישלמו מעתה חברות הביטוח ואופן החלוקה שלו בין החברות השונות, ייקבעו בתקנות שיגיש שר האוצר.
כיום אם אדם עושה תאונת דרכים הוא יכול לתבוע הן את ביטוח לאומי והן את חברת הביטוח. ביטוח לאומי מצידו אמור לפנות אל חברת הביטוח בתביעת שיבוב ולגבות את הכסף ממנה מכוח הפרמיות ששילם המבוטח לביטוח רכב חובה. עד היום, עבור כל תאונת דרכים ביטוח לאומי פנה עצמאית לחברת הביטוח לבקש את הכסף. ככל הידוע, יש 6,000 תיקים כאלה בשנה. המנגנון של פנייה פרטנית היה לא יעיל ולקח הרבה זמן וגרר תשלומי חסר. בהסדר החדש, חברות הביטוח יעבירו כאמור מדי תקופה ובאופן שוטף אחוז מסויים מדמי הביטוח שהן גובות לביטוח לאומי, וזאת כדי לייעל את המערכת ולחסוך כך לפי הערכות עלויות מיותרות של התדיינות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה.
- פיתוח ישראלי: התוכנה שתנבא את התאונה הקטלנית הבאה
- 364 בני אדם נהרגו ב-2017 בתאונות דרכים, ירידה של 3%
- דו"ח: אי מתן זכות קדימה להולכי רגל היא העבירה האחראית ל-20% מתאונות הדרכים
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), דרש בתחילה לקבוע את הסכומים המדויקים כבר כעת בסעיפי החוק, אולם נציגי חברות הביטוח, משרד האוצר ורשות שוק ההון, הביטוח והחיסכון, התעמתו על גובה הסכום. מנכ"ל חברת הייעוץ סיטרין, גל הרשקוביץ, הציג מטעם הממשלה את התחשיב, לפיו שיעור הפרמיות שיועבר מחברות הביטוח למוסד לביטוח לאומי יעמוד על 10.16% בשנה (מתוך הפרמיות שגובות חברות הביטוח עבור ביטוח רכב חובה). "זה מספר סביר, מתחשב ומינימליסטי ביותר", אמר הרשקוביץ. אולם מנכ"ל איגוד חברות הביטוח, גיא רוטקופף, טען: "דרוש לנו זמן על מנת לבדוק את החישובים האלה. הם לא בהכרח נכונים". רכז ביטוח לאומי באגף התקציבים במשרד האוצר, גל לנדו, אמר בתגובה: "הבדיקה לא נעשתה סתם כך". עו"ד רועי קרת מהמוסד לביטוח לאומי הוסיף: "חברות הביטוח יכלו להביא חישובים מטעמם. בכל מקרה, החישוב אליו הגיע האוצר צריך להופיע כמו שהוא בחוק".
כתוצאה מחילוקי הדעות, החליט ח"כ אלאלוף להותיר על כנו את הסעיף הקובע כי הסכום המדויק להתחשבנות ייקבע בתקנות בהמשך, ולא במסגרת הצעת החוק הנוכחית. "לדעתי, המספר צריך להיות גבוה יותר. חברות הביטוח ניצלו את חולשת המדינה כדי להותיר רווחים לעצמם", אמר אלאלוף.
כעת צפוי להתחיל הקרב הגדול בין משרד האוצר לחברות הביטוח על גובה השיפוי.