החל מ-2019: דיסקונט ינפיק כרטיסי אשראי של לאומי קארד
עד היום הנפיק הבנק רק כרטיסי אשראי של חברת כאל שנמצאת בבעלותו. לא מן הנמנע כי דיסקונט גם יגיע להבנות מול חברת כרטיסי האשראי השלישית בשוק – ישראכרט
בנק דיסקונט צפוי לחתום בשבוע הקרוב על הסכם להנפקה משותפת של כרטיסי אשראי עם חברת לאומי קארד, זאת אחרי 20 שנה שבהן הנפיק ללקוחותיו כרטיסי אשראי של חברת כאל בלבד שנמצאת בבעלותו. בנק דיסקונט, בעל השליטה בחברת כאל (72%) מנפיק כיום כרטיסי אשראי בנקאיים רק של חברת כאל, כאשר מתחילת 2019, על רקע ההבנות מול לאומי קארד, צפוי הבנק להנפיק כרטיסי אשראי בנקאיים חדשים של שתי החברות. לא מן הנמנע כי דיסקונט גם יגיע להבנות מול חברת כרטיסי האשראי השלישית בשוק – ישראכרט. תהליך ההתממשקות של תשתיות המחשוב של דיסקונט ושל לאומי קארד כבר החל להתבצע.
- רשות ההגבלים מאיצה את התחרות בשירותים הפיננסיים
- חברי ועדת הכלכלה: הרפורמה בבנקים מתעכבת בגלל בנק ישראל
- בעקבות חוק שטרום- נסיון ראשון לכניסה של מאגד גדול לשוק הסליקה
מהלך זה מגיע כשבוע ימים לאחר שבנק הפועלים, שמנפיק כיום רק כרטיסים של ישראכרט, הגיע להבנות מול שתי חברות כרטיסי האשראי הנוספות – כאל ולאומי קארד, ובכך הוא צפוי למעשה להתקשר ולהנפיק ללקוחותיו כרטיסי אשראי בנקאיים של 3 חברות כרטיסי האשראי הקיימות.
חוק שטרום שנדבך מרכזי בו הוא הפרדתן של שתיים מתוך 3 חברות כרטיסי האשראי, ישראכרט ולאומי מהבנקים השולטים בהם (הפועלים ולאומי בהתאמה), גם דורש מהבנקים החל מינואר 2019 שכמות כרטיסי האשראי החדשים שיונפקו ביחס לחברת כרטיסי אשראי בודדת, לא יעלה על 52% ולכן נגזר מכך שעל הבנקים להתקשר מול יותר מחברת כרטיסי אשראי אחת.
בנק הפועלים הגיע כאמור להבנות בשבוע שעבר עם שתי החברות הנוספות ולכן צפוי להנפיק כרטיסי אשראי של כל החברות. התקשרות של בנק מול כל חברות האשראי מאפשרת במקביל לבנק להשיג רמת תחרותיות טובה יותר מחברות האשראי שכן מיקומה של אף חברה איננו מובטח מבחינת נתח ההנפקה של כרטיסי האשראי שלה. במצב אחר בו בנק מתקשר רק מול 2 חברות והיות ואין לעלות על נתח של 52% לחברה בודדת הרי שברור שה-48% האחרים של הכרטיסים שיונפקו יהיו כרטיסים של החברה האחרת. וכאשר יש התקשרות מול3 חברות הדינאמיקה והתחרותיות שונים.
בנוסף מצב בו בנק מתקשר מול כל החברות גם מאפשרת לבנק לספק פידבקים ותובנות ללקוחותיו. כך למשל הבנק יוכל לאותת ללקוח שחברת אשראי מסוימת לא מספקת רמת שירות לקוחות נאותה בתקופה האחרונה ולכן כדאי לשקול לבחור כרטיס אשראי של חברה אחרת. ועוד כהנה וכהנה דוגמאות.
בנק לאומי, שנדרש אף הוא, על רקע חוק שטרום, להתקשר מול לפחות חברת כרטיסי אשראי נוספת, נוסף על לאומי קארד שאת כרטיסי האשראי שלה הוא מנפיק כיום. בלאומי עוד בוחנים את האפשרויות השונות ומתנהל מו"מ בין הבנק לבין החברות השונות בנוגע לתנאים המסחריים של ההתקשרות.
בנק מזרחי טפחות והבנק הבינלאומי לא נדרשים להתקשר מול חברות אשראי נוספות. מזרחי טפחות כבר כיום מנפיק ללקוחותיו כרטיסי אשראי של כל חברות האשראי והבנק הבינלאומי מנפיק כיום כרטיסים של כאל ושל ישראכרט, אך לא של לאומי קארד. יחד עם זאת , למרות שהבנק הבינלאומי לא מנפיק את לאומי קארד, הוא יכול להנפיק ללקוחותיו כרטיסים תחת כל קשת המותגים זאת משום שללאומי קארד אין מותג ייחודי משלה, בניגוד לכאל שיש לה את דיינרס ולישראכרט שיש לה את המותג אמריקן אקספרס שרק היא מנפיקה אותו.