שר הרווחה כץ ידרוש מנתניהו לגבש חוק סיעוד ממלכתי
השר מבקש גם להקים "פול" עבור תושבים שחברות הביטוח מסרבות לבטח, ככל הנראה בגלל מצבם הרפואי, שימומן על ידי חברות הביטוח
שר העבודה והרווחה חיים כץ מתכוון לפנות לראש הממשלה בנימין נתניהו בבקשה להקים צוות שיגבש חוק סיעודי ממלכתי תוך חודשים ספורים. זאת על רקע החלטת המפקחת על הביטוח דורית סלינגר לבטל את הביטוח הסיעודי הקבוצתי במקומות העבודה החל מה-1 בינואר. ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת כץ להעלות את הנושא בישיבת השרים שתתקיים ביום א' הקרוב.
- מי בכלל צריך ביטוח סיעודי? כולם, אבל לא לכולם יש
- "מזל שהיה ביטוח סיעודי, אבל הוא הספיק רק לשלוש שנים"
- בלוף הביטוחים הסיעודיים: הפצצה שתשפיע על מיליון עובדים לפחות
כץ תוקף את רשות שוק ההון ואומר: "לרשות שוק ההון ניתן פסק זמן ארוך כדי לגבש ביטוח סיעודי לאזרחי ישראל אך לא ניצל אותו וכמיליון אזרחים מוצאים עצמם בפני שוקת שבורה. על חברות הביטוח להחזיר את כל הרווחים שהפיקו מהביטוח הקבוצתי הפיקטיבי הזה במשך עשרות שנים למבוטחים או לחילופין להעביר רווחים אלה לטובת הפתרון החלופי שיגובש בנושא זה. הגיעה העת שניצק תוכן אמיתי לאחד מאבני היסוד של היהדות - אל תשליכני לעת זקנה וככלות כוחי אל תעזבני".
הביטוח הסיעודי הממלכתי המוצע על ידי השר כץ יתבסס על הביטוח הסיעודי הקבוצתי הקיים כיום בקופות חולים תוך הטלת חובת ביטוח על כל אזרח ותוך הקמת "פול" כדוגמת ה"פול" הקיים בביטוח רכב חובה אשר יבטח תושבים שחברות הביטוח מסרבות לבטח אותם במסגרת ביטוח הסיעוד הקבוצתי הקיים כיום בקופות החולים.
לא ברור מה המשמעות של דרישה זו וייתכן שכץ מתכוון למבוטחים מבוגרים עם רקע בריאותי קיים שלא החזיקו בעבר ביטוח סיעודי ומסרבים לבטח אותם בשל כך ולפיכך נופלים בין הכיסאות.
כץ גם דורש שהפסדי ה"פול" ימומנו בחלקם מהרווחים שחברות הביטוח צברו מהביטוח הקבוצתי "הפיקטיבי" לדבריו במשך השנים, אם כי הנתונים הכספיים מצביעים על כך שבשנים האחרונות חברות הביטוח דווקא מפסידות על הביטוח הזה.
עוד מציע השר חיים כץ שתושבים חסרי הכנסה או ששכרם נמוך מרמת שכר שתקבע, לעניין זה, יהיו פטורים מתשלום פרמיית הביטוח עבורם ועבור משפחתם ועלות ביטוחם תועמס על פרמיית הביטוח לאוכלוסיות החזקות ו/או על ידי העלאה קטנה של מס הבריאות. שר האוצר משה כחלון מתנגד נחרצות להעלאת מיסים.
לא ברור מה תהיה עמדת יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן בנושא שכן הוא אמור לייצג את מיליון העובדים שתחת וועדי העובדים הגדולים שנפלטים כעת מהביטוח הסיעודי. מדובר בקבוצת עובדים יחסית חזקה עם שכר גבוה שבמקום למצוא לה מענה תצטרך להיות השכבה המרכזית שתממן את הביטוח הסיעודי לכלל עם ישראל.
עבור עובד שנפלט מביטוח סיעודי – לשלם מכיסו 150-100 שקל בחודש דרך מס בריאות כדי לממן אוכלוסיות חדשות או אוכלוסיות שלא משלמות מסים למדינה. בעבר הציע שר הבריאות יעקב ליצמן פתרון דומה – לממן ביטוח סיעודי ממלכתי דרך העלאת מס בריאות - אך ספג ביקורת על כך שדווקא הקהלים שהוא מייצג לא ייסעו בעלות שלו.
לפי כץ - הביטוח הסיעודי המוצע יהווה חלק נוסף לזכויות המוקנות היום לאזרחי ישראל על פי חוק הביטוח הלאומי ועל פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי. גם כאן עולה השאלה האם על הציבור לסמוך על המוסדות האלה לשלם את קצבת הסיעוד – במיוחד על רקע מצב הביטוח הלאומי והחשש שאחרי שנים שייגבה מהאזרחים מס עבור קצבת סיעוד, יחליטו בממשלה בעתיד לבטל אותו או לייקר אותו על רגע גרעונות אפשריים שהמוסד ייקלע אליהם. זאת בניגוד לאפשרות לרכוש היום באופן פרטי ביטוח סיעודי בעלות קבועה לכל החיים.