עמלת עו"ש ממוצעת למשק בית בחודש - 24.8 שקלים
המפקחת על הבנקים, דיווחה לוועדת הכלכלה של הכנסת כי בצד הירידה בעלות של ניהול החשבון עצמו, נרשמה עלייה בעלות ההחזקה והשימוש בכרטיסי אשראי. רוב הפעולות שמתבצעות באמצעים הישירים כמו אפליקציות, קשורות בהעברת תשלומים
בשנת 2016 העלות החודשית הממוצעת לניהול חשבון עו"ש בודד בבנק למשק בית עמדה על 24.8 שקלים ומשקפת ירידה של 2.7% לעומת השנה קודם לכן, כך עולה מהדיווח שהגישה היום (ד') המפקחת על הבנקים, חדווה בר, לוועדת הכלכלה של הכנסת.
- בשורה לצרכנים? אמריקן אקספרס ודיינרס יפחיתו את עמלות הסליקה לבתי עסק ב-50%
- בנק ישראל: 2 מיליון לקוחות לא הצטרפו למסלולי העמלות ולכן משלמים יותר
- המפקחת על הבנקים מתנגדת למהלך שעשוי להביא להוזלת עמלות הסליקה לבעלי עסקים
מדובר בירידה נמוכה יותר לעומת השנים קודם לכן כאשר בין 2014 ל-2015 למשל נרשמה ירידה של 7% כמעט. לצד הירידה בעלות ניהול החשבון הכוללת, חלה ירידה בעלות של ניהול החשבון עצמו ומנגד עלייה בעלות ההחזקה והשימוש בכרטיסי אשראי. זו האחרונה עלתה בשיעור מצטבר של כ-23% בחמש השנים האחרונות והיא תוצאה של עלייה בכמות כרטיסי האשראי הממוצעת לחשבון עו"ש בודד - מ-1.1 כרטיסי אשראי בממוצע לרמה של 1.4 כרטיסים בממוצע לחשבון. עלות האחזקה של כרטיסי אשראי מתוך העלות הכוללת של 24.8 שקלים לחודש לניהול חשבון עומדת על 44% - 11 שקלים בממוצע לחודש.
מרבית הציבור שמבצע פעולות בנקאיות באמצעים הישירים שהם אפליקציות, אתרי אינטרנט של הבנקים, מוקדים טלפוניים ועמדות אוטומטיות לשירות עצמי, נוהג לבצע בעיקר פעולות הקשורות בהעברת תשלומים, פעולות בניירות ערך, הזמנת והפקדת צ'קים. כך למשל כ-70% מהעברות התשלומים מתבצעות באמצעים הישירים וכ-63% מהפעולות בני"ע מתבצעות אף הן באמצעים אלו.
מהדו"ח עולה כי ישנן בעלי חשבונות עו"ש רבים שעבורם כדאי להצטרף למסלולי העמלות בחיוב חודשי קבוע, או לכל הפחות לבדוק את הכדאיות. מסלול עמלות בסיסי בחיוב חודשי קבוע הוא מסלול בו התשלום המקסימאלי הוא 10 שקלים לחודש והסל כולל ביצוען של עד 10 פעולות בערוצים הישירים ועד פעולה אחת על ידי פקיד בחודש. סל העמלות במרבית המקרים מוזיל את העלות החודשית לעומת תשלום נפרד על כל פעולה ופעולה. מנתוני בנק ישראל עולה כי מתוך כ-6.9 מיליון חשבון עו"ש 62% לא הצטרפו למסלול החיוב הקבוע אך הן משלמים בכל מקרה סכום הנמוך מ-10 שקלים מדי חודש, עוד 530 אלף חשבונות הצטרפו והיתרה שהיא כ-2 מיליון חשבונות היא קבוצת החשבונות עו"ש לגביהן מוצע לשקול את ההצטרפות ולבדוק את הכדאיות באמצעות השוואת העלויות.
מהשוואה שמצוינת בדו"ח עולה כי העלות הגבוהה ביותר בפועל (ולא לפי התעריפון) לניהול חשבון עו"ש למי שלא הצטרף למסלול החיוב הקבוע היא בבנק מרכנתיל (השייך לקבוצת דיסקונט) – עלות של 20.8 שקלים לחודש ואחריו ממקום בנק לאומי עם עלות של 15.2 שקלים לחודש. בנק ירושלים הוא אמנם הזול ביותר בהשוואה מכיוון שכיום הוא איננו גובה עמלות אך בדוח מצוין כי "הבנק (בנק ירושלים) הודיע לפיקוח כי בכוונתו להתחיל לגבות עמלות, טרם נקבע המועד". משמעות הדבר כי ההטבה אליה זכאים לקוחות בנק ירושלים תפוג בעתיד, וכי מומלץ לאותם לקוחות לעקוב אחר הנושא.
בהקשר זה נציין כי כיום הבנקים לא מעניקים הנחה גורפת לגבי כל סוגי העמלות והשירותים המבוצעים באמצעים הישירים, ולא פיזית מול פקיד, כאשר החל מחודש נובמבר הקרוב בהוראת בנק ישראל יחויבו הבנקים לעשות כן כמו גם לפרסם השוואה לגבי התעריפים השונים ועלותה ביחס לכל אחד מהאמצעים בה ניתן לבצעה (אפליקציה/ אתר/ מוקד טלפוני וכו'..).
נושא נוסף שנחשף ב"כלכליסט" לפני כמה שבועות, הוא בחינת גובהה של עמלת הערבות הבנקאית שעלותה מסתכמת בכמה מאות שקלים בשנה גם כאשר נגדה מופקד פיקדון בבנק. בדו"ח מצוין כי "בעקבות פניה של ח"כ ענת ברקו וח"כ יואב קיש, הפיקוח בוחן בימים אלו את נושא העמלה הנגבית בגין ערבות מובטחת בפיקדון".
עמלות מט"ח
השוואת תעריפים של עמלות בגין עסקאות במט"ח ובגין משיכת מט"ח מציירת תמונה לפיה חברת כרטיסי האשראי שגובה את העמלה היקרה ביותר היא לאומי קארד עם עמלה בהיקף של 3% מהעסקה, ומי שגובה את עמלת משיכת המט"ח היקרה ביותר היא ישראכרט – 3.9%. עוד עולה מהנתונים כי ויזה כאל החל מאתמול (1 לאוגוסט) העלתה את עמלת עסקאות המט"ח שלה מ2.5% ל 2.8% ואת עמלת משיכת המט"ח הוזילה מ 3.85% ל 3.5%. בהקשר הפיקוח על הבנקים מדגיש בדו"ח כי " הפיקוח קורא לציבור להשוות את תעריפי השירותים בין החברות, ולבצע באופן מושכל את העסקאות ואת המשיכות בכרטיסי החיוב שברשותם".