$
צרכנות פיננסית

מדריך: איך מפרקים עסק זוגי?

פירוק התא המשפחתי הוא תהליך לא פשוט, הנעשה סבוך עוד יותר כששני בני הזוג מנהלים עסק יחד או כשאחד מעסיק את השני. אלה האפשרויות המומלצות לעשות זאת

זוגות המחליטים להתגרש שהם גם בעלים של עסק משותף, נאלצים לא רק להתמודד עם תחושותיהם האישיות בנוגע לפרידה ועם חלוקת המשמורת על הילדים, אלא גם עם ההכרעה בנוגע לגורל העסק המשותף.

 

אדם (שם בדוי) היה נשוי לשותפתו לעסקי ההדרכה המשגשגים והרצאותיהם היו מוזמנות בכל הארץ. עם גירושיהם, הם נאלצו במסגרת חלוקת הרכוש והפרדת החיים המשותפים לדון גם בעתידו של העסק המשותף. "עשינו הפסקה קלה ולאחר תקופה, שבנו לנהל את העסק ביחד. אנחנו שותפים ועובדים יחד אבל כל אחד חי את חייו והיא אפילו עומדת להינשא שוב לאדם ראוי, אותו הכירה במהלך אחת מהסדנאות שלנו. הנוסחה המנצחת היא להגיע לתהליך, עם תחושה של רוחב לב, נכונות להתפשר וזיכרונות טובים מהשנים יחדיו". אולם המקרה של אדם הוא החריג, ובמקרים רבים ההליך עובר בצורה הרבה פחות חלקה.

לדברי עו"ד יעל גיל, מומחית בדיני משפחה וגירושים, "בני זוג המבקשים להתגרש, יחלקו ביניהם את הרכוש המשותף שהם צברו מעבודה במהלך נישואיהם שווה בשווה, למעט במקרים חריגים ומיוחדים. כך הדבר גם כשמדובר בעסקים". לדבריה, ישנם מספר תרחישים לפרידות אלה:

עו"ד יעל גיל עו"ד יעל גיל צילום: טל שובל

 

1. פרידה ברוח טובה בעסק משותף משותף

 

במקרה בו בני הזוג מנהלים עסק משותף, קיימים מצבים, בהם בני הזוג נשארים ביחסים טובים וממשיכים לעבוד ביחד, גם לאחר הגירושים. "במקרים ייחודיים אלו", אומרת גיל, "יש חשיבות גדולה להכנת הסכם שותפות בין בני הזוג המתגרשים, אשר יעגן את האסטרטגיה בה יש לנקוט, כדי לסיים את השותפות בדרכי שלום, אם אחד מן הצדדים יבחר לסיים את הקשר העסקי".

 

לדברי גיל, יש להתייחס בהסכם לאופן ולמועד עזיבת אחד מהשותפים, למנגנון ההיפרדות. למשל, אפשר לסכם על מנגנון "במבי" (Buy Me - Buy You), לפיו כל אחד מהצדדים יגיש הצעה לרכוש את החלק של בן/בת הזוג לפי הנוסח שיהיה מקובל על שניהם. ל"במבי" יתרונות, שכן הוא כלי מהיר ובעלות נמוכה יחסית לסיום ההתקשרות בין הצדדים, אך יש לו גם חסרונות, שכן הוא משרת לעיתים את הצד החזק, שיכול להוציא בקלות ובמהירות את הצד השני מהפעילות המשותפת.

 

במקרה שבו זוג הקים יחד סטארט-אפ או חברה שהפכה לציבורית, מאבק משפטי עלול להרחיק את המשקיעים. אם מדובר בחברה שעקב המאבק המשפטי הוטלו על נכסי החברה עיקולים, זה עלול להרתיע את הספקים, או כל גורם שעובד עם החברה ועלול להיפגע או להינזק. על כן חשוב להגיע להסכם בין שני הצדדים בהקדם האפשרי, באמצעות גישור או משא ומתן. פנייה לערכאות משפטיות לדבריה עלולה להסלים את המאבק ולעיתים אף להביא את העסק למצב כלכלי קשה ביותר.

הסכם גירושים (אילוסטרציה) הסכם גירושים (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

2. עסק שהוקם על ידי אחד מבני הזוג ובהמשך הצטרף אליו בן הזוג השני

 

"במקרים בהם מדובר בעסק אותו הקים אחד מן הצדדים, בתי המשפט נוטים בפסיקתם לקבוע שהעסק לא יחולק בפועל אלא באמצעות תשלום החלק היחסי של בן או בת הזוג בעסק, כפי שיחושבו ע"י גורם מוסמך לכך, על מנת לא לחשוף גם את העסק להליך הגירושים, שלעיתים הופך להיות רווי השחרות והאשמות הדדיות, עיקולים ושאר פגעים" אומרת גיל.

 

חלק משוויו של העסק יעבור לבן או בת הזוג שלא הקימו את העסק. גם כאשר העסק נפתח לפני הנישואים, אך חי ועבד לאורך כל הנישואים, יקבל בן/ בת הזוג השני חלק מסוים משווי העסק.

 

גיל מוסיפה כי השאיפה ההגיונית היא לא להזיק לפעילות החברה. על כן בחלוקת חברה פרטית רצוי לא להעביר ממניות החברה לבן הזוג שלהם אין מניות בחברה, כי אם כל אחד ירצה למשוך לכיוון שלו, העסק לא יוכל להתנהל.

 

בעיות הנוגעות לחלוקת עסק ולאי העברת מניות בחברה משפחתית לידי בן הזוג ממנו מתגרשים הגיעו בעבר להכרעתו של השופט רובינשטיין, שקבע, כי "עסק משפחתי אינו יכול להתנהל ככלל בשעה של מריבה אישית גדולה בין בעליו, ושעה שכל אחד מהם מושך את העגלה לכיוונו בדרך ניהולו ובגישתו העסקית". עוד הוא דיבר על "הנזקים העלולים להיגרם לחברה המשפחתית כתוצאה מהעברת בעלות במניות", ונקבע כי זיכויו של בן-הזוג גם באספקטים הניהוליים של המניה, "עלול להביא לשיבוש חמור והרסני של החברה".

 

3. אחד מבני הזוג מנהל או הבעלים של העסק והשני עובד שכיר

 

עו"ד נחום פיינברג עו"ד נחום פיינברג צילום: שחף הבר

לדברי עו"ד נחום פינברג, מומחה בדיני עבודה ושותף בכיר בנ. פינברג ושות', מדובר בסוגיה קשה, הנחשבת "מעורבת", שבה ידונו בבית משפט לענייני משפחה וגם בבית משפט לדיני עבודה. פיינברג אומר כי "עובדים שכירים שבני זוגם הם בעלי החברה ומנהליהם צריכים לקבל את אותו היחס כמו כל עובד שכיר, גם אם הם מצויים בליבה של מערכת גירושים וחלוקת רכוש. הם שימוע כדי לומר את דברם, גם אם מי שעורך את השימוע הוא אותו אדם ממנו מתגרשים".

 

כיצד ניתן לחלק את שווי העסק בין בני הזוג?

 

גיל מסבירה כי על הזוג להחליט האם ואיך לחלק את העסק ומה השווי שיש להעביר לצד השני. על כך ניתן לדון במסגרת משא ומתן או בגישור. החישוב יבוצע ע"י רו"ח או אקטואר, אשר אמין על שני הצדדים.

 

קיימות מספר שיטות להערכת שווי חברה. מכיוון שהערכת השווי היא לא מדע מדויק, עדיף להציג לפחות שתי הערכות שווי לחברה ואף למעלה מכך. אם הצדדים נאבקים בבית המשפט, השופט הוא אשר יחליט ויקבע את שווי החברה, לעיתים עפ"י הערכת שווי אחת, מה שעלול לפגוע מאוד באחד מן הצדדים.

 

מלבד נכסים מוחשיים כמו נכסי מקרקעין של העסק, ישנם גם נכסים רוחניים כמו המוניטין העסקי של העסק והמוניטין האישי של בני הזוג "גם לגביהם קובעים לעיתים בתי המשפט, כי הם נכסים הניתנים לחלוקה בין הצדדים, לאחר הערכת שוויים בידי הגורם המקצועי המוסמך", אומרת גיל.

 

גירושים (אילוסטרציה). בן הזוג יקבל חלק מהעסק גם אם לא הקים אותו גירושים (אילוסטרציה). בן הזוג יקבל חלק מהעסק גם אם לא הקים אותו צילום: bigstock

 

בני הזוג צריכים להציג גישה אחידה מול העובדים

 

אסף איכילוב. "בני הזוג צריכים לגלות אחריות" אסף איכילוב. "בני הזוג צריכים לגלות אחריות" צילום: סיגל אלקוב

היועץ הארגוני אסף איכילוב אומר כי מנקודת המבט של העסק, אם יש אי הסכמות, כדאי לפרק את העסק – למכור את החברה לצד שלישי או שהאחד קונה מהשני. מנגד, "אם יודעים שהנזק הכלכלי יהיה אדיר ומסוגלים להכיל את הפגיעה, העלבון או כל מה שקרה ביחסים הבינאישיים ומתגברים על אי-אמון שהשתלט על השיח בין בני-הזוג, אפשר לשמור על העסק, לנהלו ביחד וליהנות מהרווחה והתנאים הכלכליים שמציע לשני בני הזוג".

 

לדברי איכילוב, אם החליטו בני הזוג להמשיך יחד צריך לשים לב לניואנסים ארגוניים, למשל, אם לא נוצרו "מחנות" בין העובדים. "הייתי יוצר תהליך שבו הייתי מבהיר לעובדים שהמחויבות שלהם היא לארגון וזה לא משתנה. אם יש בעיית נאמנות או תחושות שיש לשתף בהן – אתן לכולם את ההזדמנות להציף מה שמפריע להם".

 

"בני הזוג צריכים להפגין בגרות ואחריות מאד גדולה ולייצג גישה אחת אחידה מול העובדים", מוסיף איכילוב, "כדי שאיש מן העובדים לא יחשוב שאפשר לנצל את מצב הגירושים ולהציב חיץ ארגוני לטובת האינטרסים שלו. טעות לשדר מחלוקת או או איזושהי אפשרות של פיצול עסקי כתוצאה מהליך הגירושים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x