מבינים, לא מיישמים: ישראל מדורגת במקום הרביעי בעולם בידע פיננסי
לפי מחקר חדש של S&P מצבם של הישראלים טוב גם בהשוואה למדינות המפותחות; 68% מהישראלים השיבו נכונה על שלוש מתוך ארבע שאלות בסיסיות בנושאים פיננסיים; ישנו פער של 9% באוריינות פיננסית בין בעלי הכנסה גבוהה לבעלי הכנסה נמוכה
הישראלים בעלי ההכנסה הגבוהה הם בעלי ידע פיננסי טוב יותר מאשר אלו בעלי הכנסה נמוכה. נמצא כי 72% מהישראלים בעלי הכנסה גבוהה הם בעלי אוריינות פיננסית לעומת 63% מאלו שהכנסתם נמוכה. מצבם של הישראלים טוב גם בהשוואה לבעלי הכנסה גבוהה במדינות ה-G7 שם רק 55% נחשבים בעלי אוריינות פיננסית וגם בהשוואה למדינות ה-OECD שבהן 53% בעלי ההכנסה הגבוהה הם גם בעלי ידע פיננסי בסיסי.
הידע קיים, אך הישראלים מתקשים ליישם. לפי נתוני הלמ"ס, 54% מהישראלים בעלי חשבון בנק היו במצב של משיכת יתר במשך חודש אחד לפחות בשנה שעברה ו-34% נמצאים במינוס תמידי, לפחות 10 חודשים מתוך השנה. 29% בלבד ממשקי הבית דיווחו כי יש להם תוכנית חיסכון.
באופן לא מפתיע נמצא במחקר של S&P גם כי הסיכוי שמבוגרים החוסכים במסגרת פיננסית כלשהי יהיו בעלי רמת אוריינות פיננסית גבוהה גדול ב-12% מזה של מבוגרים שאינם חוסכים. בהשוואה לקבוצת הייחוס ב-OECD, ניתן דירוג גבוה לאוריינות פיננסית בישראל, למעט השאלה בנוגע לפיזור סיכונים, בה רק כמחצית מהנשאלים בישראל ענו נכונה.
בנוסף, נמצא במחקר, כי כמעט בכל המדינות קיים פער בין גברים לנשים ברמת הידע הפיננסי, כאשר 35% מהגברים נמצאו כבעלי אוריינות פיננסיים לעומת 30% מהנשים. הנתונים מצביעים על כך שבישראל 72% מהגברים הם בעלי אוריינות פיננסית לעומת 64% מהנשים, פער של 8%.
המחקר כלל ראיונות שנערכו עם יותר מ-150 אלף אנשים. המידע נאסף ע"י מכון גאלופ העולמי, ונותח ע"י חוקרים בבנק העולמי ובמרכז העולמי למצוינות באוריינות פיננסית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון.
אלו הן 10 המדינות בהן שיעור המבוגרים הנחשבים בעלי אוריינות פיננסית הוא הגבוה ביותר:
1. נורבגיה
2. דנמרק
3. שבדיה
4. ישראל
5. קנדה
6. בריטניה
7. גרמניה
8. הולנד
9. אוסטרליה
10. פינלנד