מהיום: יצומצם מספר עמלות הבנקים וחברות כרטיסי האשראי
בין השאר, אסור לבנקים לגבות עמלת 'דמי ניהול הלוואה לדיור' וכן בוטלה עמלת תשלום נדחה על עסקאות חדשות בתשלומים בכרטיסי האשראי
- ההוצאה החודשית הממוצעת של משק בית על עו"ש - 12.5 שקל; בנק ירושלים הוא הזול ביותר
- הסדר פשרה בייצוגית על תיאום עמלות הבנקים: ישלמו 35 מיליון שקל לציבור
- עמלות הבנקים: לפזר את הערפל
כך, מטיוטה שיצאה בחודש יולי ושנכנסת היום לתוקפה, החליט זקן לאסור על הבנקים לגבות עמלה שנקראת 'דמי ניהול הלוואה לדיור' והיא למעשה עמלה הנגבית בכל חודש עם ביצוע החיוב החודשי של ההלוואה לדיור. עמלה זו הייתה תחת פיקוח וסכומה המרבי עומד על 2 שקל לחודש. ביטול העמלה יחול גם על הלוואות חדשות וגם על הלוואות קיימות. בבנקים התנגדו לביטול עמלה זו בעיקר בגלל שהיא תחול גם על הלוואות קיימות ולכן אין לבנקים כיצד לפצות על אובדן ההכנסה דרך תמחור חדש.
עוד עמלה בה החליט המפקח להתערב היא "דו"חות לבקשת לקוח", עמלה זו משולמת על ידי לקוח המבקש להפיק עבורו אישורים כמו פירוט תשלומים של הלוואה, פירוט תיק ניירות ערך, אישור יתרות וכדומה. אישור הבעלות נדרש לרוב על ידי רשויות מדינה (ביטוח לאומי, בתי משפט, רשויות המס), חברות ביטוח וגופים פנסיוניים.
זקן החליט כי מעתה יהיה הלקוח זכאי לאישור אחד בשנה ללא תשלום מאחר ושירות של הפקת אישור בעלות הוא חלק בלתי נפרד מניהול חשבון עו"ש. על פי ההצעה, הבנק יוכל לגבות עמלה על האישור השני שהוא מנפיק ללקוח במהלך שנה. נכון להיום עמלה כזו נעה בין 13 שקל (בנק יהב) ל-55 שקל (בנק דיסקונט ובנק מרכנתיל). בפיקוח ציינו כי נדירים המקרים בהם הלקוחות דורשים שני אישורים בשנה אחת.
בנוסף, עמלת העברת כסף בזמן אמת באמצעות מערכת זה"ב (מערכת של זיכויים והעברות כספיות בזמן אמת) עד לסכום של מיליון שקל, תוגבל למחיר של פעולת פקיד (6 שקל בממוצע). כיום עמלה כזאת עומדת על כ- 39 שקל בממוצע.
בתחום כרטיסי האשראי מיישם כעת המפקח טיוטה שהוציא כבר לפני 9 חודשים. בין היתר מבטל זקן את עמלת תשלום נדחה בגין עסקאות חדשות בתשלומים בכרטיסי האשראי. עמלת תשלום נדחה היתה עמלה בסך של כ– 0.5 שקל אשר גבו חברות כרטיסי האשראי עבור כל תשלום חודשי בעסקאות בתשלומים. לפי ההערכות, בעקבות החיבה של הלקוחות הישראלים לפצל לתשלומים את הרכישות - ההכנסות של חברות כרטיסי האשראי מעמלה זו עמדו על כ-50-60 מיליוני שקלים בשנה.
כמו כן בפיקוח קבעו כללים חדשים לאופן חישוב עמלות עסקאות במט"ח ומשיכות בחו"ל. כך למשל, נקבע שההמרה תחושב לפי שער יציג ולא תחשיב של חברות כרטיסי האשראי מועד הכניסה לתוקף של התיקון זה ייכנס באפריל.
"הפיקוח על הבנקים ממשיך לנקוט בקו של צמצום או ביטול עמלות ופישוטן", ציין זקן עם פרסום ההוראות. "עמלות אשר מהוות חסם לתחרות או כשל שוק בוטלו, במטרה לפשט את מוצרי השירות הבנקאי, להגביר את השקיפות ללקוח וכן את יכולת ההשוואה שלו."