היקף המשכנתאות החדשות צפוי לעלות בספטמבר
לפי הערכות במערכת הבנקאית היקף המשכנתאות צפוי להסתכם בעד 4 מיליארד שקל, המבטא עלייה של 5%–13% בהשוואה לספטמבר אשתקד
העלייה החדה שצפויה להירשם השנה מוסברת בעיקר בעובדה שבשנה שעברה כל החגים - ראש השנה, יום כיפור וסוכות - חלו בחודש ספטמבר, ואילו השנה ראש השנה יחול בסוף החודש ויתר החגים בחודש אוקטובר. "הימים מראש השנה ועד אחרי סוכות הם תקופת המלפפונים של תקופת המשכנתאות, ומשום כך ההבדל", אומר גורם במערכת הבנקאית. "חודש ספטמבר עובד יפה ואנחנו לא מרגישים האטה בביקושים".
בחודש אוגוסט האחרון היה נדמה כי שוק המשכנתאות אולי משנה מגמה, לאחר שהביקושים להן רשמו ירידה חדה של 14% והסתכמו ב־4.1 מיליארד שקל - מתחת לממוצע.
הירידה בולטת בהשוואה לממוצע המשכנתאות ב־12 החודשים האחרונים. אוגוסט הוא חודש חזק מסורתית ביחס לחודשים האחרים. לכן משום שאוגוסט האחרון נמוך ב־4.7% מהממוצע ב־12 החודשים האחרונים, בולטת הירידה שנרשמה בשוק המשכנתאות בחודש זה. בדיקת "כלכליסט" לשנים 2008–2014 מעלה כי 2014 היא השנה היחידה שבה נרשמו באוגוסט ביצועים נמוכים מממוצע 12 החודשים האחרונים.
במערכת הבנקאית לא מתרגשים מהירידה הזאת. "אין פה שינוי מגמה, אלא ירידה מלאכותית", אומר גורם בשוק המשכנתאות. "לא מדובר בירידה בביקושים, אלא פשוט בדחייה שלהם בכמה חודשים. אנחנו מזהים שהביקושים עדיין פה, והם יצופו ביתר שאת אחרי שיתברר גורל רפורמת 0% מע"מ".
במערכת הבנקאית מציינים כי הירידה באוגוסט היא השלכה של הצניחה במספר רכישות הדירות שביצע הציבור בחודשים האחרונים. בבנק ישראל ובבנקים הגדולים היו מופתעים כשהנתונים לא תאמו זה את זה: הנתונים של משרד האוצר הראו ירידות חדות ברכישת דירות חדשות ודירות מיד שנייה מצד הציבור, ואילו היקף המשכנתאות המשיך להיות גבוה. חודש אוגוסט, שרושם כאמור ירידה של 14%, הוא חלק מסגירת הפער.