$
ביטוחיסט

המגבלה על כפל דמי ניהול: 800 מיליון שקל על הכף והח"כים לא בקיאים בנושא

היום יתקיים בכנסת דיון על החקיקה בנושא מגבלת כפל דמי הניהול בפנסיה שמובילה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר. אך בעוד לוביסטים כבר לוחצים על חברי הוועדה, מרביתם לא מבינים את נושא המחלוקת. לאחר הדיון תתקיים פגישה בין נציגי משרד הכלכלה לסלינגר במטרה להגיע להסכמות

רוני זינגר ורחלי בינדמן 09:0318.03.14

בזמן שאחד המאבקים הכי סוערים בשוק ההון המקומי מתרחש לו, חברי הכנסת שאמורים להכריע את גורלו מנומנמים. היום אמורה ועדת הכספים של הכנסת לקיים דיון על החקיקה שמובילה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר להגביל את כפל דמי הניהול שסופגים חוסכי הפנסיה. במקור היתה אמורה להתקיים בסוף הדיון הצבעה לגבי החקיקה, אך בשל מכבש לחצים ורצון כל המעורבים בדבר להציג את עמדתם, ההצבעה תידחה ככל הנראה לשבוע הבא.

 

החקיקה נועדה לשים תקרה לדמי הניהול הנוספים שמושתים על העמיתים מעבר לדמי הניהול השוטפים. כפל דמי הניהול נוצר משום שמנהלי הפנסיה מגלגלים חלק מניהול ההשקעות למנהלים חיצוניים בתמורה לעלות נוספת. תחילה ביקשה סלינגר להגביל את אותה עלות נוספת ועקיפה ל־0.15% בשנה. לחצים שהופנו אליה בעיקר מצד מנהלי קרנות השקעה ישראליות וזרות, שחששו כי המגבלה תמנע מגופי הפנסיה להשקיע בהן, ובשל התנגדות חריפה של שר הכלכלה נפתלי בנט והיועץ הכלכלי לראש הממשלה יוג'ין קנדל, התפשרה סלינגר והעלתה את התקרה ל־0.25%. כמו כן, סלינגר החריגה מהמגבלה השקעות בתשתיות ובנדל"ן.

 

בדיון היום אמורים להשתתף כל בעלי האינטרס - גופי הפנסיה, מנהלי קרנות ההשקעה ובהם נציגי מנהלת הנכסים בלקרוק, נציגי משרד הכלכלה, עורכי דין ולוביסטים. שעת השין להכרעה היא סוף חודש מרץ הקרוב, לאחריו תפוג הוראת השעה הקיימת בנושא. אם החקיקה החדשה לא תאושר, תיאסר לחלוטין גביית דמי ניהול כפולים.

 

סלינגר. כבר הציגה פשרות בנושא סלינגר. כבר הציגה פשרות בנושא צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

פלונטר מפלגתי

 

אלא שבזמן שהרוחות סוערות וכ־800 מיליון שקל של כספי ציבור מונחים על הכף (הסכום הנוסף שסופגים העמיתים בשנה מעבר לדמי הניהול השוטפים), מרבית חברי הכנסת החברים בוועדת הכספים לא באמת מבינים את משמעות החקיקה המתגבשת. בשיחה עם "כלכליסט" הודו חלקם כי קיבלו פניות והופעלו עליהם לחצים מצד לוביסטים להצביע נגד. הגדילו לעשות כמה מהעוזרים הפרלמנטריים של חברי הכנסת, ותהו אם ברשות "כלכליסט" חומר להעביר להם כדי שהח"כ יבין בדיוק במה מדובר. גם ח"כים בעלי "תו חברתי" כמו סתיו שפיר (העבודה) ויצחק כהן (ש"ס) ציינו כי הם שוקלים להתנגד, מתוך סברה כי מדובר בחקיקה שלא מיטיבה מספיק עם החוסך, ובלי להבין שהתנגדות משמעה קיבוע המצב הקיים שבו אין מגבלה כלל. חלק אחר ציין כי למיטב ידיעתם, לחצים מצד קנדל ובנט אמורים להביא להסכם פשרה עם סלינגר, אלא שהם לא עודכנו כי פשרה זו כבר יצאה אל הפועל.

 

בקרב הח"כים, האיש שמצוי בפלונטר הסבוך ביותר הוא יו"ר ועדת הכספים ח"כ ניסן סלומינסקי החבר במפלגת הבית היהודי בראשות שר הכלכלה נפתלי בנט, שמתנגד למהלך. הגם שנראה כי סלומינסקי נוטה לתמוך ביוזמה, הוא יתקשה להצביע בניגוד לעמדת יו"ר המפלגה שנמצא בוויכוח בנושא מול שר האוצר יאיר לפיד התומך בה. ל"כלכליסט" נודע כי לאחר הדיון בוועדה נקבעה פגישה בין נציגי משרד הכלכלה לדורית סלינגר, וסלומינסקי מקווה ששם יירגעו הרוחות לקראת ההצבעה. מי שיצביע בכל זאת בניגוד לעמדת ראש מפלגתו הוא ח"כ זבולון כלפה, שגם חבר במפלגת הבית היהודי ומתוכנן להצביע בעד יוזמת סלינגר. עם זאת ציין כלפה כי הוא חושב שצריך לחזור ולבחון את הנושא בעוד שנה כדי לראות אם היה זה הצעד הנכון.

 

גלאון. דווקא מכירה את יוזמת סלינגר גלאון. דווקא מכירה את יוזמת סלינגר צילום: אוהד צויגנברג

 

נמנמת חריפה

 

ח"כ אלעזר שטרן (התנועה) מתכנן להיעדר מהדיון ובמקום זאת לקחת חלק בדיון מקביל בוועדת חוקה. ח"כ יעקב ליצמן (יהדות התורה) היה עסוק אתמול בקריאת המגילה ובסעודת הפורים מכדי להתפנות ולהשמיע עמדתו, וח"כ אחמד טיבי (רע"ם־תע"ל) לא הספיק עד אתמול לגבש החלטה ואף לא בטוח שישתתף בדיון בוועדה. עפר שלח (יש עתיד), שנמנה עם המפלגה של שר האוצר יאיר לפיד, ציין כי טרם קיבל החלטה ויעשה זאת רק לאחר שישמע את עמדות שני הצדדים בדיון עצמו. ח"כ עליזה לביא, אף היא ממפלגת יש עתיד, תימנע מלהצביע על רקע פוטנציאל ניגוד עניינים בשל תחום עיסוקו של בעלה עו"ד צורי לביא, שותף בכיר במשרד ליפא מאיר, שהוא גם שותף בקרן ההשקעות בראשית שגייסה כסף מגופי פנסיה.

 

גם ח"כ רובי ריבלין (הליכוד ביתנו) טרם קיבל החלטה וציין כי יגיע לדיון, ישמע את עמדת הגורמים הרלבנטיים ויקבל החלטה. הוא ציין כי עמדתו העקרונית היא שכספי ציבור צריכים להתנהל לפי אמות מידה מוסריות, ועל ועדת הכספים לוודא שכך יהיה ואף להתערב במידת הצורך. ח"כ סתיו שפיר ציינה שגם היא קודם רוצה לראות מה יהיה בדיון, שהיא סבורה שיש בעיות עם החקיקה ושעדיין אינה מגובשת.

 

בין הח"כים הבודדים שקיבלו בקיאות בחומר היו מיכל בירן (העבודה), שהצהירה כי תתמוך בחקיקה למרות התנגדותה העקרונית לעצם כפל דמי הניהול והעדפתה כי ייאסר כליל. "זו יוזמה טובה שהחליטו לפחות להגביל", ציינה. "אבל החוסך משלם בשביל מוצר שנקרא ניהול השקעות בקרן פנסיה, ואין שום סיבה שמשום שהם לא יודעים לעשות את זה מספיק טוב אתה צריך לשלם עבור מנהלים חיצוניים שהם שוכרים". גם ח"כ זהבה גלאון (מרצ), שמגלה מעורבות גבוהה בתחומי שוק ההון והפנסיה, הודיעה כי תתמוך בחקיקה וציינה כי היא "תומכת בעמדת המפקחת על הביטוח להגביל את דמי הניהול ולהגן על העמיתים".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x