טיפים לסוף שנת המס 2012
הקדמת תקבולים לבעלי הכנסות גבוהות, הקדמת הוצאות למדווחים על בסיס מזומן והפקדה לקרן השתלמות וקופות גמל. כך תחסכו בחבות המס השנתית ותתכוננו לקראת שנת המס הבאה
הקדמת תקבולים לבעלי הכנסות גבוהות
לאור העלאת שיעורי מס הכנסה השוליים כבר השנה (עד 48%) והוספת "מס עשירים" של 2% נוספים למרוויחים מעל 800 אלף שקל מכל מקור הכנסה החל מהשנה הבאה, מומלץ לאלו הצפויים להכנסות בשנה הבאה (כתוצאה לדוגמא מדיבידנד, ריווח הון, בונוסים אופציות וכיוצ"ב) שיעבירו אותם מעל התיקרה האמורה, להקדים דווקא את קבלת ההכנסה לשנת המס הנוכחית על ידי מימוש אופציות או חלוקת דיבידנד כבר השנה וכך לחסוך 2% במס.
ככלל, לאור "הבור" בתקציב המדינה שרק ילך ויתפח למרבה הצער כתוצאה מעליות הבטחון למימון מבצע "עמוד ענן", יש להניח עלייה משמעותית נוספת של שיעורי המס בשנת המס הקרובה דבר המגדיל את היתרון להקדים קבלת הכנסות בשנת המס הנוכחית.
הקדמת הוצאות למדווחים על בסיס מזומן
לאלו המדווחים על בסיס מזומן יש יתרון להקדים ולשלם הוצאות לרבות הקדמת תשלום משכורות לעובדים בעסק עוד בחודש דצמבר על מנת לנכות את ההוצאה עוד השנה. כמו כן יש לשקול להקדים ולשלם השנה את הוצאות דמי השכירות השנתיות של מקום העסק בגין השנה הבאה וכך לנכות אותן כבר מההכנסות השנה תוך הבאה בחשבון של עלות הוצאות המימון כתוצאה מכך.
בני זוג בעסק משותף: להקדים לתבוע חישוב נפרד
בני זוג העובדים יחד בעסק בשליטת אחד מהם, עדיין זכאים לתבוע חישוב נפרד על ההכנסה הנמוכה של בן הזוג הלא רשום עד לתקרה שנקבעה בסעיף 66(ה) לפקודה (כ-42,000 שקל שנתי). על מנת לפחות ליהנות מההטבה האמורה בשנת המס הבאה, הדבר מותנה, בין היתר, במשלוח הודעה לפקיד השומה על בחירתם עד לסוף חודש נובמבר שנה זו.
באשר לשנה הבאה יש לשקול תכנון מס ולפיו יועסק בן הזוג בעל ההכנסה הנמוכה באמצעות חברת כוח אדם, במקום העסקה ישירה על ידי העסק שבשליטת בן הזוג השני, באופן שמנתק את התלות המשפטית בין מקורות ההכנסה ומאפשר כתוצאה מכך חישוב נפרד לשני בני הזוג.
מקלטי מס: הפקדה לקרן השתלמות וקופות גמל
רצוי לא לשכוח לבצע את ההפקדה השנתית לקרן השתלמות לפני תום שנת המס עד לגובה התיקרה המותרת – 17,850 שקל וליהנות מאחד ממקלטי המס הבודדים שעוד נותרו באופן מפורש בפקודה. באותה מידה יש לדאוג שכל ההפקדות לקופות גמל המזכות בהטבות מס יבוצעו עוד השנה.
שוק ההון: לנצל את ההפסדים גם במקרקעין
למי שיש הפסד מניירות ערך רצוי להקדים ולחלק דיבידנד כבר השנה ובתנאי שאינו בעל מניות מהותי על מנת לקזז את ההפסד האמור. הדבר אינו ישים לבעל מניות מהותי שכן שיעור המס על הדיבידנד אצלו גבוה מ-25% ולא ניתן לקזז מולו הפסד הון (כתוצאה מליקוי בניסוח החוק). כמו כן מי שהפיק רווח מקרקעין השנה מומלץ לבדוק אם יש הפסדים על הנייר מניירות ערך בבורסה ולממש בהתאם על מנת לקזז מולם את הריווח ממקרקעין. גם אם שולם מס שבח ניתן לקבל החזר מפקיד השומה במסגרת הדוח השנתי.