עמלות העו"ש: יהב הזול ביותר, הבינלאומי היקר מבין הגדולים
בנק ישראל: ירידה של 16% בהוצאה החודשית הממוצעת על עמלות עו"ש מאז הרפורמה ב-2008. כל הבנקים פרט למזרחי טפחות יעניקו הטבה אוטומטית לאזרחים ותיקים
ההוצאה החודשית הממוצעת על עמלות עו"ש בחמשת הבנקים הגדולים רשמה ירידה ריאלית של כ-16% מאז יצאה לדרך הרפורמה בעמלות העו"ש ביולי 2008 - כך עולה מדו"ח אגף הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל. ברבעון הראשון עמדה ההוצאה הממוצעת על עמלות עו"ש בחמשת הבנקים הגדולים על 14.98 שקל, זאת בהשוואה
ההוצאה החודשית הממוצעת (על פי פרופיל ספציפי של לקוחות כל בנק) הנמוכה ביותר נמצאה בבנק יהב, שבו היא עומדת על 2.9 שקלים בלבד. עוד שני בנקים קטנים שהעלות הממוצעת של עמלות העו"ש שהם גובים נמוכה מזו של חמשת הבנקים הגדולים הם בנק מסד (11.6 שקל) ובנק אוצר החייל (12.98 שקל). מבין הבנקים הגדולים, בנק לאומי הוא הזול ביותר עם עלות חודשית ממוצעת של 14.28 שקל. בבנק הפועלים, העלות החודשית הממוצעת היא 14.46 שקל, בבנק דיסקונט העלות היא 14.57 שקל, במזרחי טפחות העלות היא 15.66 שקל ואילו הבנק הבינלאומי ממשיך להיות הבנק היקר ביותר מבין הבנקים הגדולים עם עלות חודשית ממוצעת של 21.99 שקל.
לראשונה, פירסם בנק ישראל השוואה לפי פרופיל פעילות אחיד של לקוח (10 עמלות בערוץ ישיר ו-0.7 פעולות על ידי פקיד, ללא השלמה לעמלה מינימלית). גם בהשוואה הזו, נמצא בנק יהב כזול ביותר עם עלות בפועל של 6.1 שקלים. מבין חמשת הבנקים הגדולים, בנק הפועלים נמצא כזול ביותר (12.9 שקל) ואילו הבנק הבינלאומי נמצא, שוב, כבנק היקר ביותר (22.3 שקל).
בנק ישראל דיווח עוד על המשך הירידה ההדרגתית בהוצאה החודשית הממוצעת בפועל בגין החזקת כרטיס אשראי. במהלך השנתיים וחצי האחרונות חלה ירידה ריאלית לרמה של 6.79 שקלים ברבעון הראשון של 2011. ההוצאה החודשית הממוצעת בגין החזקת כרטיסי ישראכרט, המהווים כ-38% מכלל הכרטיסים, היא 3.96 שקלים; בגין החזקת כרטיסי לאומי קארד, המהווים כ-33%, היא 7.09 שקלים; ובגין החזקת כרטיסי כאל, המהווים כ-29% מכלל הכרטיסים, היא 10.20 שקלים.
במקביל, בנק ישראל דיווח כי למעט בנק מזרחי טפחות, מרבית הבנקים (בנק הפועלים, בנק דיסקונט, הבנק בינלאומי, בנק אגוד, בנק פאג"י, בנק ירושלים, בנק יהב, בנק מרכנתיל, בנק אוצר החייל ובנק מסד) נענו לקריאה של הפיקוח על הבנקים ובמהלך החודשים הקרובים ייערכו למתן הטבה אוטומטית לאוכלוסיית האזרחים הוותיקים, בהגיעם לגיל הקובע על פי החוק.
לפי בנק ישראל, "הסדר וולונטרי זה מבטא נכונות של בנקים לפעול אף מעבר לשורת הדין, שכן ההסדר הקבוע בחוק מתנה בפנייה יזומה מצד האזרח הוותיק ובהצגת תעודה. בנק לאומי ובנק ערבי-ישראלי החילו את ההסדר הוולונטרי האמור מיוזמתם לפני כשלוש שנים, ואילו יתר הבנקים כאמור, למעט בנק מזרחי טפחות, מצטרפים להסדר זה כעת. הדבר נועד לאפשר לכלל אוכלוסיית האזרחים הוותיקים לממש את ההטבה המגיעה להם על פי הדין. הפיקוח על הבנקים מזכיר כי מכוח ההטבה האמורה, האזרחים הוותיקים זכאים לבצע מדי חודש ארבע פעולות על ידי פקיד במחיר של פעולות בערוץ ישיר, הנמוך משמעותית".
מבנק מזרחי טפחות נמסר בתגובה לנושא ההנחות האוטומטיות לאזרחים ותיקים: "מזרחי טפחות בהחלט מעניק הנחה בעמלות לאזרחים ותיקים, לא רק על-פי המתכונת שקבע החוק - כנגד הצגת תעודת אזרח ותיק, אלא גם כנגד הצגת תעודת זהות בלבד. יחד עם זאת, אנו סבורים כי הדרישה להעניק הנחות אוטומטיות וקולקטיביות תוביל למציאות אבסורדית שבה ייהנו אזרחים ותיקים אמידים מאוד, חלקם מעשירי ישראל, מהנחה זהה לזו שתינתן למי שנמצאים בעשירונים התחתונים. עובדה היא, כי אזרחים ותיקים רבים מאוד, הנהנים מעושר פיננסי רב, לא זקוקים להטבות השונות הניתנות לבני גילם, לא טורחים להנפיק תעודת אזרח ותיק ובוודאי שאין להם צורך או עניין בהנחה של שקלים בודדים בניהול חשבון הבנק שלהם".