הטריקים של העצמאים לחיסכון במסים
שבעה טיפים לבעלי העסקים הקטנים והבינוניים, שיכולים להשאיר את הקופה עם חשבון קטן יותר לרשויות המס
מהי הדרך הזולה לחסוך במס בתחילת דרכו של העסק
עו"ד רו"ח רמי אריה מספר כי עסקים בשנתם הראשונה יכולים להירשם כחברה משפחתית בע"מ, וכך להימנע מתשלום מס חברות או מס על דיבידנד. לדבריו, "ההנחה היא שבשנה הראשונה העסק נמצא בהפסדים. חברה משפחתית תוכל לקזז את הפסדיה כנגד הכנסותיה מכל מקור אחר. כך גם לגבי עסקים שמעוניינים למכור את העסק".
איך להפוך את נטל שכר הדירה של העסק לחיסכון במס
"כל הוצאה ישירה שמטרתה הפקת הכנסה היא בעיקרון הוצאה המותרת בניכוי", מסביר רו"ח ראובן שיף, מבעלי משרד רו"ח שיף הזנפרץ ושות'. לדבריו, אחת הדרכים הנפוצות לשימוש בכלל זה בקרב בעלי עסקים קטנים היא ניהול העסק מהבית. עו"ד רו"ח אריה מוסיף כי "ההכרה בהוצאות בית למי שעובד מביתו היא באופן יחסי לשימוש בבית לצורך העסק. אם העבודה מתבצעת מחדר של 12 מ"ר מתוך דירה של 120 מ"ר — ניתן להכיר ב־25% מהוצאות הבית, כי מחשיבים גם שטחים ציבוריים כמו מטבח". לדבריו, ההוצאות המותרות בניכוי כוללות ארנונה, מים, חשמל, ריהוט וחיבור לאינטרנט.
איך בני זוג המנהלים יחד עסק יכולים לשלם פחות מס
בני זוג המנהלים יחד עסק, או מעסיקים אחד את השני, נדרשים להגיש דיווח מאוחד לרשויות המס על הכנסותיהם. אלא שלעתים המשמעות היא תשלום מס גבוה יותר - במקרה שבו ההכנסה גבוהה יותר, עולה שיעור המס השולי. פסקי דין שניתנו לאחרונה יצרו פרצה בחובת הדיווח המאוחד. זוגות יכולים להגיש את הדיווח על הכנסותיהם בנפרד וליהנות משיעור מס נמוך יותר, ולעתים אף מפטור. התשובה לשאלה אם רשות המסים תקבל את הדיווחים הנפרדים שנויה במחלוקת. אחד המבחנים המסייעים בהליך ההגשה הנפרד הוא הוכחת כשירותו המקצועית של אחד מבני הזוג לתפקיד שהוא ממלא.
איזו דרך היא הזולה ביותר מבחינת מס לתגמול עובדים
רו"ח שיף מספר כי "אחת הדרכים הנפוצות, במיוחד בתחום ההייטק, היא חלוקה של אופציות או מניות לעובדים. החוק מאפשר בתנאים מסוימים דחייה של תשלום המס ממועד קבלת האופציות למועד מימושן בפועל, ואזי תשלום מס בשיעור של 25% בלבד וללא חבות בדמי ביטוח לאומי". עו"ד רו"ח אריה מוסיף כי מניסיונו, הדרך הזולה ביותר לתגמול עובד היא העמדת רכב צמוד או הטבות כגון נסיעה להשתלמויות וכנסים, השתתפות בביגוד או הוצאות אש"ל. לדבריו, "מדובר בהוצאה מוכרת למעביד שאותה אפשר לקזז כנגד ההכנסות של העסק, ועל העובד לא מושת מס בכלל".
איך להפוך את ההפסד בתיק ניירות הערך לחיסכון
בעלי עסקים המנהלים תיק ניירות ערך כבר יודעים שקיזוזים היא מילת המפתח עבורם. “הם בודקים אם היו להם הפסדים בתיק ניירות הערך, ומקזזים אותם כנגד הכנסות מדיבידנד ומריבית", מספר רו"ח שיף. הוא מסביר כי הבנקים מנכים 20% מס במקור על רווחים מתיק ניירות ערך, ואפשר להימנע מתשלום מס זה באמצעות הפסדים בתיק - והכל עניין של תזמון. "אם בתחילת השנה יש רווחים בתיק ההשקעות שהבנק ניכה מהם מס, ובאמצע השנה נוצרו הפסדים", הוא אומר, "בסיכום שנתי התוצאה היא הפסד - אפשר לקבל החזר על המס שנוכה במקור בתחילת השנה".
מה עדיף - למשוך רווחים כמשכורת או כדיבידנד
"בעלי מניות בחברות יכולים למשוך רווחים מהחברה בשתי דרכים: באמצעות משכורת או באמצעות דיבידנד", אומר רו"ח שיף. לדבריו, המתכון הנכון הוא שילוב המוכתב על ידי מדרגות המס. משכורת בסכום של עד 17,500 שקל לחודש לערך (עלות מעביד) שומרת על בעל המניות מתחת למדרגת המס שממנה מתחילים לשלם מס בשיעור של 44% (מס הכנסה וביטוח לאומי). "מעל מדרגה זו, משיכת הרווחים כדיבידנד תביא לניצול אופטימלי של חיסכון מס", אומר רו"ח שיף, ומוסיף כי על דיבידנד אין חבות לתשלום דמי ביטוח לאומי.
האם אפשר למשוך דיבידנד בלי לשלם מס גבוה
עסק בינוני שצבר הון בקופה יהסס לפני שימשוך אותו כדיבידנד. הסיבה: שיעור מס של 20%–25%. בחודשים האחרונים חל שינוי: הוראת שעה של רשות המסים, שתפוג בסוף ספטמבר, מאפשרת לבעלי חברות למשוך דיבידנד בשיעור מס מופחת של 12%. ה"הנחה" מוענקת רק על רווחים שנצברו עד סוף 2002. עם זאת, בימים אלו שוקלת רשות המסים להאריך את ההטבה.