מנהל רישוי עסק בעיריית תל-אביב: לקחת מאכערים זה כמו לשכור עו"ד למשפט
את הדברים אמר אלחנן משי בוועידת כלכליסט לעסקים קטנים ובינוניים, והוסיף כי "חלק גדול מהבעיה של רישוי העסקים היא בעיית במנטאליות הישראלית. צריך להתייחס לנושא הרישוי כמו שמתייחסים לתכנית עסקית. אי-אפשר להשתחרר מהצבא ולהקים מסעדה על 20 מ"ר ולהתפלא שאף אחד לא רוצה לתת לך רישיון"
"רישוי העסק הוא נושא מורכב שדורש מומחיות גדולה, ולהיעזר באנשים שלפעמים קוראים להם מאכערים, זה כמו שכשהולכים למשפט שוכרים עורך-דין", כך אמר אלחנן משי, מנהל אגף רישוי עסקים בעיריית תל-אביב, בפאנל בנושא הקשר בין העסק הקטן לרשויות המקומיות בוועידה המרכזית של "כלכליסט" לעסקים קטנים ובינוניים.
מנחה הפאנל, עו"ד דוד זלמנוביץ', מנכ"ל חברת הייעוץ והשמת המשפטנים GLawBAL, הראה כי נתוני השנים האחרונות מראים כי יותר מ-30% מהעסקים עובדים ללא רישיון.
משי הוסיף, כי "חלק גדול מהבעיה של רישוי העסקים היא בעיית במנטאליות הישראלית. צריך להתייחס לנושא הרישוי כמו שמתייחסים לתכנית עסקית. אי-אפשר להשתחרר מהצבא ולהקים מסעדה על 20 מ"ר ולהתפלא שאף אחד לא רוצה לתת לך רישיון".
עו"ד אילן בומבך, תקף את משי ועיריית תל-אביב ואמר כי "הסיסמא של עיריית תל-אביב היא לסגור את העסקים. זו עירייה לא ידידותית לעסקים, במקום לעודד אותם "אם לוקח לעסק ממוצע 235 ימים לקבל רישיון זה נורא. עסק חדש הופך להיות עבריין בעל כורחו, שכן אי-אפשר לקבל את האישורים ממשרד הבריאות ורשויות אחרות בלי שהעסק כבר יפעל בשטח. בחלק מהעיריות ניתן לקבל רישיון זמני, אבל הרשות הן שמתעכבות עם הבדיקות ולבסוף אתה מוצא את עצמך ללא רישיון ואף בבתי המשפט לאחר שהעירייה תובעת אותך".
עו"ד בומבך הוסיף, כי העיריות צריכות לשנות את דפוס הפעולה ולא להפוך את בעלי העסקים לאוייבים. צריך לתת רישיון עסק זמני לחצי שנה עד שנה, שניתן יהיה לבטל אותו אם העסק גורם למטרדים או ליקויים.
מוטי שפירא, מנכ"ל להב (לשכת ארגוני העצמאים), אמר כי "בדיונים
בכנסת אתה רואה איך פקידי הממשלה לא מוכנים לקחת על עצמם סיכון ורק מקשים את התהליך של קבלת רישוי עסק. לכן אני גם לא אופטימי שיהיה שיפור בשיעור העסקים שעובדים ללא רישיון עסק".
יהודה אלחדיף, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה הזעירה, אמר כי "הפתרון אולי מצוי דווקא במקום אחר. המספרים שלי מספרים כי 7.5% מההוצאות של עסק הולכות לארנונה. אם אנחנו משלמים כל-כך הרבה אז תנו לנו את הכוח להשפיע מבפנים. בסופו של דבר כולנו לוקחים איזה מאכער ומקבלים את הרישיון. אולי בכנס בעוד 5 שנים לא נדבר יותר על רישוי עסקים".
מעיריית תל-אביב-יפו נמסר בתגובה: "הפרוצדורה לקבלת רישיון עסק ארוכה ומורכבת משום דרישות החוק השונות. עקב כך, נעזרים בעלי העסקים במומחים בנבכי החוק והליך הרישוי. על מומחים אלה דיבר מנהל האגף".