$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

מיכאל תבור: "גם עסקים אמידים לא מקבלים אשראי"

לדברי מנכ"ל תבור כלכלה ופיננסים, הקרן לעסקים קטנים אינה יכולה ואינה מסוגלת לסייע לעסקים במצוקה

נעמה סיקולר 07:3420.12.09

אחת הטענות הנפוצות נגד קרנות ההלוואות הקיימות היום, היא העובדה שהן מסננות פניות רבות המגיעות אליהן ולכן לא יכולות להעניק אשראי דווקא לעסקים הקטנים שמצויים במצוקה הגדולה ביותר. על הרקע הזה שר התמ"ת בנימין בן אליעזר מתכוון להקים קרן חדשה בערבות המדינה.

 

לדברי מיכאל תבור, מנכ"ל תבור כלכלה ופיננסים, החברה שמלווה את הקרן לעסקים קטנים מאז אוקטובר 2003, הקרן הקיימת אינה יכולה ואינה מסוגלת לסייע לעסקים במצוקה. "הקרן שלנו באה להעניק הלוואות לעסקים קטנים שבמצב רגיל לא מצליחים לקבל מהבנקים אשראי. קיים כשל שוק שבמסגרתו גם עסקים טובים ואמידים שיחזירו את הכסף לא יצליחו לקבל אשראי מהבנקים".

 

על פי הנתונים של תבור, בשש השנים האחרונות חילקה הקרן הלוואות ל־4,000 עסקים קטנים (מחזור מכירות של עד 22 מיליון שקל) בהיקף של חצי מיליון שקל לכל היותר. במשבר האחרון הורחבה במעט הקרן, ומאז היא גם מעניקה הלוואות לעסקים שמחזורם נע בין 10 מיליון ל־22 מיליון שקל בסכומים המגיעים עד ל־750 אלף שקל.

 

הקרן פועלת מדי שנה באמצעות כספי מדינה בסכום של כ־138 מיליון שקל הממונפים על ידי הבנקים פי 6.25, כלומר ל־862 מיליון שקל. כל סכום שנכנס כהחזר עומד בחזרה למתן הלוואות. בתחילת 2009 הוסיפה המדינה לקרן סכום של 40 מיליון שקל וכיום עומדת לה יתרה של 300 מיליון שקל לחלוקה.

 

לדברי תבור, נתונים שנאספו לאורך השנים האחרונות מוכיחים כי שיעור ההלוואות שיוצאות אל הפועל גבוה ועומד על כ־50% מסך המבקשים. לדבריו, 10% מהעסקים מקבלי ההלוואות עד היום הם בבעלות של ערבים, וכ־6% עסקים הם בבעלות עולים חדשים. על פי מחקר שנערך בין העסקים עולה כי כל הלוואה מוסיפה בממוצע 2.5 מקומות עבודה, כך שמדובר בתוספת של כ־10,000 מקומות עבודה בסך הכל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x