עופר עיני: "בינואר 2010 השקט התעשייתי ייגמר"
יו"ר ההסתדרות בוועידה לחיסכון פנסיוני: "היחידים ששילמו מחיר בפרשת אפריקה ישראל הם החוסכים"; קרא לשר האוצר להיכנס למו"מ כדי לפתור סוגיות בחסכונות ארוכי טווח והבטחת כספי המשקיעים
עופר עיני, יו"ר ההסתדרות, אמר היום בוועידה המרכזית לחיסכון פנסיוני, כי ב-2010 ייגמר השקט התעשייתי במגזר הציבורי. עיני פנה אל שר האוצר, יובל שטייניץ, שנכח אף הוא באולם, באומרו: "כתבו ב'כלכליסט' שהאווירה מתחממת ואני רץ לראשות מפלגת העבודה. מי כמוך יודע שלא היו בשנתיים האחרונות כמעט שביתות. הסכסוכים
הנוכחיים ואלו שנפתרו לאחרונה, כמו זה של קופת החולים כללית והקלדניות, נפתרו לא מעט בזכותך. לגבי 2010, כבר ב-1 בינואר ייגמר השקט התעשייתי במגזר הציבורי".
"אני לא אתפשר על נושא ההשקעות והחסכונות ארוכי הטווח והבטחת כספי המשקיעים", אמר עיני לשטייניץ. "מה שהיה עד כה לא יימשך. אני קורא לך לאלתר להיכנס למו"מ בצוותים משותפים לפתור את הנושא.
"נחמד היה לשמוע איך תוקפים היום את ועדת בכר", הוסיף עיני. "אני מחזיר אתכם ל-2003 איך כולם בירכו את הוועדה ואמרו כמה היא טובה. אבל ציבור שלם נפגע בכמעט 30% מהפנסיה שלו. כאשר רוצים לגייס כסף מהפנסיונרים שאפילו לא יודעים מה עושים עם הכסף שלהם לא צריך כלום. רק לוקחים את הכסף.
"אפריקה ישראל, לדוגמא, מי שילם את המחיר? הבנקים? כמעט ולא. הטייקונים? כמעט ולא. מי שילם את המחיר? לא אלו שניהלו את המשא ומתן והיו אחראים מלכתחילה על ההשקעות. היחידים ששילמו את המחיר ובגדול זה ציבור החוסכים.
"לא נאפשר יותר שכספי העובדים והגמלאים יהיו הפקר", הודיע עיני לשטייניץ.
"הצמיחה של המשק חשובה"
"אם יש משהו חשוב", הדגיש עיני בנאומו, "זו הצמיחה של המשק. אני חשוב שראוי שכספי החוסכים יצאו למשק כדי ליצור צמיחה, אבל חייבים להיות פיקוח ובקרה לא פחות מזו של הבנקים. בכוחות משותפים ובכבוד הדדי, אפשר לעשות את הדבר הטוב ביותר לצמיחה במשק ולא להפוך את כספי החוסכים להפקר. בשיאו של המשבר בשוק ההון היו כ-140 מיליארד שקל בכסף פנוי, ואני קיבלתי אלפי מכתבים בהם שאלה אחת שחזרה על עצמה - האם למשוך את הכסף מקרן ההשתלמות? אני חייב להודות שנבהלתי.
"לא ישנתי שני לילות וחשבתי מה עושים. אמרתי לעצמי שבשלב הראשון הם שואלים ובשלב השני הם מושכים. אם רק חצי מהכסף הזה היה נמשך לא הייתי רוצה לחשוב מה יהיה פה. אז עלה לי הרעיון - לדרוש מהממשלה רשת בטחון רטרואקטיבית כדי שנוכל להגיד לחוסכים חכו ותראו מה יהיה, ואולי תקבלו את הכסף אחורה. ראש הממשלה הקודם, אהוד אולמרט, הבין את זה וגייס את נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שיש לו תרומה חשובה ביותר למצב השפיר יחסית שאנו נמצאים בו היום. עשינו רשת בטחון שלא עלתה למדינה שקל".
עיני אמר לשטייניץ כי הוא שר האוצר האופטימי ביותר שהיה פה. בתוך כך אמר כי הבעיה הגדולה ביותר לטעמי זו הפריפריה. ממשלות חוזרות כל הזמן על הסיסמא הזו ואני כבר אמרתי שדיבורים כמו חול ואין מה לאכול. שם אחוזי האבטלה הם הגדולים ביותר והמכות הקשות ביותר מגיעות לשם בהתחלה של צונאמי כלכלי".