איך לבחור קרן השתלמות
הפטור ממס הופך את קרן ההשתלמות למוצר החיסכון האטרקטיבי ביותר כיום בשוק; עוד ועוד חוסכים מעדיפים לא לפדות את הכסף אחרי שש שנים. כלכליסט מגיש מדריך: מה כדאי לבדוק כשבוחרים קרן
השינויים בעולם הפנסיוני, שהפכו את כל מסלולי הפנסיה לקצבתיים, יתרון המס והריביות הנמוכות על חסכונות לטווח ארוך - כל אלה הופכים היום יותר מתמיד את קרן ההשתלמות למוצר החיסכון הכי אטרקטיבי בשוק.
"אם בעבר רוב האנשים היו פודים קרן השתלמות אחרי שש שנים ומשתמשים בכסף לצורך הוצאות שוטפות כמו החלפת רכב או שיפוץ הבית, היום פחות מ־50% מהחוסכים פודים את הכסף אחרי שש שנים והשאר ממשיכים לחסוך לתקופות ארוכות יותר", אומר בצלאל צוקר, מנכ"ל מגדל מקפת קרנות פנסיה וקופות גמל. קרן השתלמות נחשבת לאחת ההטבות המשתלמות ביותר שמעסיק יכול להציע לעובד. גם עבור עצמאי חיסכון בקרן כזו יכול להיות רווחי מאוד.
מה כדאי לבדוק כשבוחרים קרן:
משך זמן החיסכון
"נקודת המוצא של חוסך בקרן השתלמות צריכה להיות שמדובר במכשיר חיסכון לטווח ארוך. הצפי הוא שבעתיד קרן ההשתלמות תהפוך להיות מוצר משלים למוצרים הפנסיוניים, כתחליף לאפיק החיסכון ההוני שהיה קיים בעבר", אומר צוקר. לדבריו, "בעקבות הארכה של תוחלת החיים, כל מי שירצה להגיע בגיל הפרישה לסכום סביר יגלה שהחיסכון הפנסיוני לא מספיק לו. כבר כיום, אדם המתחיל להפריש לקרן פנסיה בגיל 35 יגיע בגיל 67 לפנסיה המהווה כ־60% משכרו המובטח. אם הוא ייעד את החיסכון בקרן ההשתלמות לרכישת קצבה בגיל הפרישה, הוא יוכל לרכוש ביחד עם הפנסיה קצבה בשיעור של כ־90% מהשכר".
אפיקי השקעה
בישראל פועלות יותר מ־200 קרנות השתלמות. בכל קרן יש כמה מסלולים, חלקם סולידיים וחלקם מסוכנים יותר. כדי לדעת מה אופי ההשקעות של הקרן צריך לבדוק את ההגדרה שלה באתר גמל נט ולבחון את מדיניות ההשקעות בקרן. את הבחירה אם להשקיע בקרן סולידית יותר או פחות צריכה להוביל הגדרה מראש של ייעוד החיסכון. "צריך להביא בחשבון את גיל החוסך ואת המרחק שלו ממועד משיכת הכספים", אומר דן ארז, יועץ פנסיוני עצמאי.
לדבריו, "אם מדובר בצעיר בן 30 שפתח רק עכשו חיסכון בקרן השתלמות, הייתי ממליץ לו ללכת על קרן מנייתית יותר. אבל אם מדובר בחוסך בגיל מבוגר יותר שמתקרב לגיל הפרישה או במי שמתכוון לפדות קרן השתלמות קיימת אחרי שש שנים והוא נמצא כבר קרוב לשנת החיסכון החמישית, הייתי ממליץ לחסוך בקרן סולידית". ארז מציע למשקיעים מתוחכמים יותר לשלב בין אפיקי השקעה שונים בהתאם למועד משיכת הכסף, זאת "מכיוון שהכסף מושקע בסבבים של שש שנים. ניתן בסבב הראשון להשקיע באפיק מנייתי וכעבור שש שנים להעביר את הכסף לאפיק סולידי
וחוזר חלילה".
כדאי לדעת
הקרן הסודית
מה קורה אם מפסיקים להפקיד או מבטלים את הקרן? כמה עובדות פחות מוכרות בנוגע לקרן השתלמות
רימונה פרקש ברוך
לכתבה המלאה תשואה וסיכון
אחד המדדים הבולטים שחשוב לבדוק ולהביא בחשבון הוא רמת הסיכון בקרן. "אנשים נוטים לבחור בקרנות עם תשואה גבוהה בלי להתייחס לרמת הסיכון, זוהי תפיסה לא נכונה", אומר צוקר. קיימים שני מדדים שיכולים להעיד על רמת הסיכון בקרן, ואת שניהם ניתן לראות בגמל נט. הראשון הוא מדד שארפ, המודד את עודף התשואה ליחידת סיכון על נכסי השקעה. משתמשים במדד זה כדי לאפיין עד כמה התשואה של נכס מפצה את המשקיע על הסיכון שהוא לוקח. כאשר משווים שתי קרנות, הקרן בעלת מדד שארפ הגבוה יותר נותנת תשואה גבוהה יותר באותה רמת סיכון, או לחלופין נותנת את אותה תשואה, אך בסיכון נמוך יותר.
מדד נוסף הוא מדד אלפא שנתי - מדד המשקף את יכולתו של מנהל ההשקעות להשיג תשואה עודפת על מדדי השוק באמצעות בחירת נכסים סלקטיבית או תזמון חשיפות למניות. במדד קיים פירוט בנוגע למשקל של כל פרמטר שמרכיב את אלפא במודל של הקופה. קופה שמדד אלפא שלה גבוה יותר - עדיפה. "לכן הבחירה האופטימלית תהיה בקרן שעושה תשואות יפות לאורך זמן ברמת סיכון נמוכה", אומר צוקר.
דמי ניהול
בניגוד לשאר הנתונים, שקשה למדוד ולחזות במדויק, דמי הניהול נחשבים למדד היחיד הקבוע והידוע, לכן כדאי לבדוק אותו ושווה אף להתמקח עם הקופה בניסיון להוריד את דמי הניהול. בקרנות ההשתלמות של איגודים מקצועיים דמי הניהול יהיו בדרך כלל נמוכים באופן משמעותי מאשר בקרנות ההשתלמות הפרטיות. אם בקרנות ההשתלמות של האיגודים המקצועיים דמי הניהול ינועו בין 0.33% ל־0.5%, הרי שבקרנות ההשתלמות הפרטיות דמי הניהול יעמדו על 1.5%-2%.
"לכן קיימת נאמנות מאוד גבוהה ורוב העובדים השייכים למגזר מקצועי מסוים יעדיפו לנהל את כספי החיסכון שלהם בקרן השתלמות מתאימה", אומר ארז. לדבריו, "גורם נוסף שמשפיע על ההחלטה הוא תחושת השייכות והתחושה שלעובד יש גב ארגוני במקרה הצורך". עם זאת, ארז מדגיש כי הקהל בקרנות של האיגודים המקצועיים הוא קהל שבוי, לכן הנהלת הקרן תשמור על סולידיות ולא תנסה להשיג תשואה גבוהה בכל מחיר תוך לקיחת סיכונים גבוהים.
גוף מנהל
"אחד הפרמטרים שחשוב לבדוק הוא היכן מנוהלת הקרן, איך היא מנוהלת, מי מנהל ההשקעות בקרן והאם מדובר בגוף חזק ויציב", אומר צוקר. את המידע על הגוף המנהל ניתן לשאוב מאתר האינטרנט של הגוף. "ניהול איכותי של קרן השתלמות מחייב תשתית רחבה של מערך השקעות וכן הקצאת משאבים רבים לשירות, תפעול וטכנולוגיה מתקדמת. בגוף גדול קיימות היכולת והמחויבות לתת שירות מתקדם ואיכותי יותר".