$
עסקים קטנים ובינוניים ישן

מדריך כלכליסט לעסקים במצב חירום

מה לעשות כשאי אפשר לעמוד בהתחייבויות עסקיות, איך מקבלים אישור להפעלת העסק גם במצב חירום, ומהם התנאים לקבלת פיצויים מנזק עקיף? בעלי עסקים קטנים ובינוניים בצפון, שצברו ניסיון במלחמת לבנון, מספקים טיפים חיוניים לקולגות בעוטף עזה

רימונה פרקש ברוך 08:5507.01.09

מצב המלחמה הסב לרבים מהעסקים הקטנים והבינוניים בדרום ירידה חדה בהכנסות והפסדים ניכרים. הימים האחרונים מציבים בפני בעלי העסקים הללו אתגר כלכלי קשה: איך לנהל עסק כשהטילים שורקים מעליך והלקוחות נשארים בבית? כיצד לטפל בהתחייבויות קיימות? למה חשוב לדאוג כבר היום לפיצויים של מחר?

 

מי שיודע לענות על השאלות האלו הם דווקא בעלי העסקים בצפון הארץ. במהלך שנות העימות עם החיזבאללה, ובייחוד בעת מלחמת לבנון השנייה, צברו אלו ניסיון מעשי רב בהתמודדות עם שאלות אלו ועם מצבי מלחמה. בעזרת גד שפר, נשיא לשכת המסחר והתעשייה בצפון, ריכז "כלכליסט" שישה טיפים מרכזיים להתנהלות נכונה של עסק בזמן מלחמה.

 

1. השיגו הכרה בעסק כחיוני או קיומי

 

בזמן מלחמה מוכרים עסקים מסוימים כ"עסק חיוני" או "עסק קיומי". מדובר בעסקים שתפקודם נדרש לשמירה על אורח חיים תקין בסביבתם. עסק כזה, למשל, יכול להיות מכולת, אם אין מכולת נוספת בסביבה, ואפילו חשמלאי - אם הוא החשמלאי היחיד באזור.

 

קיון הנגב בב"ש מושבת קיון הנגב בב"ש מושבת צילום: עמית שעל

 

עסק שכזה, המבקש להמשיך לעבוד באופן שוטף, צריך לפנות למל"ח (משק לשעת חירום - הגוף האחראי מטעם פיקוד העורף על טיפול בהליכים כאלה), ולבקש הכרה כעסק חיוני או קיומי. עסק שיעמוד בקריטריון של מל"ח יהיה זכאי לקבל מפיקוד העורף סיוע והטבות, למשל תפעול של מקום העסק או אספקת חשמל וחומרי הפעלה כגון סולר או דלקים. אם מדובר במכולת, מל"ח ידאג לאספקת המצרכים. במידת הצורך יכול מל"ח לדאוג גם לרכב שיעמוד לרשות העסק. את הפנייה למל"ח מבצעים ישירות, ואם מדובר במפעל קטן, באמצעות האחראי על כוח האדם.

 

2. פעלו להכרה כיישוב קו עימות

 

חוק מס רכוש וקרן פיצויים מאפשרים לתבוע פיצויים רק כשמדובר ביישוב קו עימות, ולא למשל כשמדובר ביישוב שנמצא במצב מיוחד בעורף. כדי שתוכלו בעתיד לתבוע פיצויים על גרימת נזק עקיף, חשוב שתאגדו עוד היום כמה שיותר עסקים מאזורכם, ותפנו לאוצר בבקשה להכרה ביישוב שבו אתם פועלים כיישוב קו עימות.

 

"לשכת התעשייה והמסחר בצפון ממליצה לבעלי העסקים בדרום שלא לחכות להבהרות מהאוצר, אלא להתארגן כבר היום כדי לתבוע", אומר שפר. "הניסיון לימד אותנו שלא כדאי לחכות: במקרה שלנו, חודש אחרי ששלחנו את התביעה נקבעו לנו פיצויים שלא ענו על הדרישות, ורק כתוצאה ממאבק שארך חודש נוסף השגנו פיצוי הולם יותר. אם תתארגנו יהיה לכם יותר כוח, ותוכלו לדרוש הגדלה של הפיצויים אם אלו לא יהיו מספקים".

 

3. התכוננו מראש לתביעת הפיצויים

 

הפנייה הקבוצתית אינה סוף הדרך. אם יישובכם יוכר כיישוב קו עימות, יידרש כל עסק בנפרד להגיש תביעה לאוצר לצורך קבלת פיצויים. בשלב הגשת התביעה ומילוי הטפסים רצוי להיעזר ברואה חשבון, ולצרף את כל המסמכים הנלווים.

 

חשוב מאוד לשמור כל מסמך, קבלה או אישור המעידים על נזק שנגרם לצורך תביעה עתידית; אם החלפתם חלון שנשבר, למשל, חשוב שתבקשו קבלה ולא תעדיפו לקבל הנחה תמורת רכישה בלי קבלה.

 

קונים רצים למחסה בשדרות קונים רצים למחסה בשדרות צילום: אוראל כהן

 

הוכחת הפגיעה בעסק נעשית באמצעות הצגת שעות הפעילות ואחוז הפעילות מול המצב הנורמלי. בעלי העסקים יקבלו טפסים שבהם יתבקשו לרשום כמה מע"מ שילמו בחודש המקביל אשתקד או שלושה חודשים אחורה. "בצפון לקח האוצר פנקסי מע"מ וערך חישוב לפי הפעילות המוצהרת של אותו עסק בשנה שעברה", מסביר שפר.

 

4. פנו לרשויות ולבנקים ובקשו הקלות

 

בעלי עסקים קטנים יודעים כי ה־15 בכל חודש הוא היום שבו עליהם להעביר את תשלומי הביטוח הלאומי, המע"מ ומס הכנסה. בעלי עסק שנקלע לקשיים בשל העימות בעזה, הסבורים כי יתקשו לעמוד בתשלומים לרשויות, יעשו בתבונה אם יפנו כבר כעת לגופים הרלבנטיים ויבקשו דחייה בתשלומים.

 

אותה שיטה יש לנקוט מול הבנק: אל תגיעו למצב של חוסר תזרים מזומנים או של הגדלת החוב. פנו לבנק שלכם עוד לפני שיפנה אליכם, והתעמתו עם מצבכם הפיננסי. רבים מהבנקים מעניקים בימים אלו הטבות והקלות ניכרות לתושבי הדרום בכלל ולבעלי העסקים הקטנים בפרט. בדקו אילו הטבות מגיעות לכם שיוכלו לסייע לכם לתת לעסק עוד חמצן. אפשר, למשל, לבקש מהבנק שלא לתת ריביות חריגות.

 

5. טפלו בהקדם בחוזים שתתקשו לקיים

 

מצב החירום הנוכחי מקשה על עסקים רבים לעמוד בחוזים שחתמו. חלק מהעסקים הללו התחייבו לרכוש באופן קבוע מספק מסוים - לדוגמה, בעלי מכולת שחתומים בחוזה מול חברת משקאות, שמוכרת להם במחיר מיוחד תמורת התחייבות לקניית כמות מינימלית. כאשר בעלי עסק כזה יפחיתו את כמות הרכש מתחת לסף המינימלי, הם עלולים להיתבע על הפרת חוזה. השיטה לטפל בבעיה כזו היא לטעון ל"כוח עליון" המונע את מימוש החוזה; ברוב החוזים וההסכמים מאפשרת ההכרה ב"כוח עליון" לשבור חוזה.

גן ילדים באשדוד שנפגע מטיל גראד גן ילדים באשדוד שנפגע מטיל גראד צילום: אלכס קולומויסקי

 

בעיה דומה מתעוררת כאשר בעל העסק מתקשה לספק סחורה או תשלום בהתאם לחוזה - למשל, אם בעל עסק רכש או שכר מקום לעסק אך נאלץ לדחות את כניסתו לשם בגלל המצב, ומבקש שלא לשלם לפי שעה. בסיטואציה כזו חשוב לפנות בהקדם לצד השני, ולהודיע לו שלא תוכלו לעמוד בהתחייבויות. בהמשך תידרשו להמציא מסמכים שיעידו על הנסיבות שמנעו מכם לעמוד בהתחייבויות; בין השאר, תוכלו לקבל ממפקדת העורף מסמכים שיעידו כי בתאריכים מסוימים הוכרז באזורכם מצב חירום.

 

6. למרות הכל, נסו לנהל שגרת עבודה

 

נסו להמשיך ולעבוד כרגיל ככל שהמצב מאפשר, כדי לייצר הכנסה שתשמור אתכם עם הראש מעל המים. הדבר חשוב מאוד לנוכח פרק הזמן שיעבור עד שתקבלו פיצויים. אפילו כשאלו יגיעו ייתכן שלא יהיו מלאים, ולא יכסו על אובדן כל ההכנסות.

 

בתוך כך, הקפידו לא להגדיל את המלאים. המדינה מאורגנת כדי להעניק סיוע בתחום זה במידת הצורך. ברמה המיידית, אגירה מביאה להוצאה גבוהה בזמן לא קל. המשיכו לרכוש את הדרוש לתפעול העסק כמו בימי שגרה, ואפילו שקלו לצמצם ברכש כדי להפחית עלויות.

 

 

היבואנים: לצמצם את ההוצאות הנלוות

 

מפעלי תעשייה רבים באזור הדרום עוסקים ביבוא. לעסקים אלו מומלץ לפנות כבר היום לנמלים בחיפה ובאשדוד, ולדרוש מהם ומחברות הספנות פטור מתשלום על ימי האחסנה. במקרה כזה, אין צורך באישורים מעוד גורם.

 

נסו להקפיא גם את דמי ההשהיה; יבואנים המייבאים סחורה במכולה נדרשים לשלם דמי השהיה מארבעה ימים לאחר הגעת המכולה, והסכום המצטבר עלול להגיע למאות ואלפי דולרים. גם מכך תוכלו להימנע באמצעות פנייה לחברות הספנות.

 

עוד מידע וסיוע תוכלו לקבל מאיגוד המשתמשים בתחבורה ימית, המפעיל חדר מצב לעזרת לתושבי הדרום, בטלפונים 04-8626364, 052-3741929, 050-5791771.

 

הגופים שמסייעים לעסקים קטנים בשעת חירום

 

משרד התמ"ת - חדר המצב בירושלים: 1-800-802-100

משרד התמ"ת - חדר המצב בדרום: 1-800-200-702

מטה מל"ח, פיקוד דרום: 08-6434310

מטה מל"ח, מחוז באר שבע והנגב: 08-6435953

מט"י באר שבע והנגב: 08-6275450

מט"י אשקלון: 08-6722333

מט"י אשדוד: 08-8666026

מט"י קריית גת: 08-6815956

לשכת המסחר והתעשייה, מחוז הדרום: 08-6234222

לשכת המסחר והתעשייה, מחוז הצפון: 04-8626364

כמו כן, משרד התמ"ת השיק אתר אינטרנט הכולל מידע עדכני ומקיף, ובכלל זה הנחיות של פיקוד העורף, מידע לגבי עסקים קטנים, זכויות וחובות של עובדים ושל מעסיקים, מפעלים חיוניים ועוד. כתובת האתר: www.moital.gov.il

בטל שלח
    לכל התגובות
    x