פישר העלה את הריבית ב-0.25%
נגיד בנק ישראל מעלה, זה החודש השלישי ברציפות, את הריבית במשק וקובע אותה על 4%. ההחלטה נובעת מרצונו לבלום את התגברות האינפלציה, שממשיכה להיות גבוהה מהתחום שקבעה הממשלה
נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, העלה היום (ב'), כצפוי, את הריבית לחודש אוגוסט ב- 0.25%, לרמה של 4%.
את ההחלטה להעלות את הריבית, זה החודש השלישי ברציפות, מסביר בנק ישראל בצירוף של מספר גורמים: האינפלציה הצפויה ל- 12 החודשים הקרובים עלתה לאחרונה, לראשונה מזה זמן רב, לרמה של 3.2%, הגבוהה ב-0.2% מהגבול העליון של תחום יעד האינפלציה.
על פי תחזיות בנק ישראל, צפויה האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור, לשוב ולהתכנס אל תוך היעד רק לקראת אמצע השנה הבאה. בנושא הצמיחה, מציין בנק ישראל, כי סקר החברות והמדד המשולב מצביעים אומנם על האטה בקצב ההתרחבות במשק, אולם נתוני היבוא והיצוא האחרונים מצביעים דווקא על המשך ההתרחבות.
לדברי בנק ישראל, למרות המדד הנמוך שנרשם בחודש שעבר, סביבת האינפלציה ממשיכה להיות גבוהה מתחום יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%).
העלאת הריבית צפויה לבלום גם את ההתחזקות שנרשמה לאחרונה בשער הדולר, וגם עובדה זו תסייע לעצירה מסוימת של עליית המחירים במשק.
נשיא פרוטרום: ההעלאה פוגעת באפקטיביות ההתערבות בשוק המט"ח
כתוצאה מהעלאת הריבית, גדל כעת גם הפער בין ריבית בנק ישראל לבין הריבית על הדולר ל-2%. פער גדול יחסית זה, צפוי לשוב ולבלום את ההתחזקות האחרונה בשערו של הדולר, דבר שיפגע בתעשיינים ובמיוחד ביצואנים. יו"ר ועדת הכלכלה בהתאחדות התעשיינים ונשיא חברת פרוטרום, אורי יהודאי, מצר על ההחלטה להעלות את הריבית, שעלולה, לדעתו, לפגוע באפקטיביות התערבותו החיובית והאקטיבית של בנק ישראל בשוק המט"ח, אשר הביאה לשינוי מגמה וגרמה לתיסוף בשערו של השקל.
יהודאי גורס, כי קיים חשש כבד מחזרה למגמה של תיסוף מחודש של השקל עם ריבית במגמת עלייה, מה שסולל את הדרך לגלישת המשק למיתון.
לדעת יהודאי, על בנק ישראל היה להותיר את הריבית ללא שינוי, שכן הירידה החדה במחיר הנפט, של יותר מ-16% מאז השיא בתחילת יוני, מהווה גורם מרסן להמשך עליות המחירים בעולם ובישראל בפרט ומקזזת חלק מהשפעתו האינפלציונית של התיסוף בשערו של השקל בשבועות החולפים.
גם נשיא ארגון לה"ב - לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל - עו"ד יהודה טלמון, הגיב בזעם על החלטת הנגיד. לדבריו, העלאה נוספת של הריבית פירושה הפקרתם של מאות אלפי עסקים קטנים ובינוניים הנאבקים על הישרדותם.
לין: נוצרו תנאים לייצוב האינפלציה מבלי לפגוע בשער החליפין
לעומתם, נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין, הביע תמיכה בהחלטת הנגיד להעלאת הריבית בשיעור מצומצם של רבע אחוז - וזאת מאחר שנוצרו, לדעתו, תנאים במשק הישראלי לייצוב האינפלציה, מבלי לפגוע בשער החליפין. לדבריו, "ההחלטה מושפעת מתמונת המצב במשק ומכיווני ההתפתחות של המרכיבים העיקריים המשפיעים על היציבות ועל שיעור האינפלציה".
לדעת לין, רמת האינפלציה הבסיסית והציפיות לעלייה באינפלציה ולהאטה במשק, הם הובילו את פישר להעלות את שיעור הריבית במשק.