שוקלים לקחת הלוואה במקום העבודה? הנה כמה נקודות למחשבה
ישנם מקומות עבודה שהתנאים והיחסים בין המעביד לעובד מאפשרים לעובדים לקחת הלוואות מהמעסיק. לכאורה הרעיון פשוט וטוב: העובד חש שהולכים לקראתו והמעסיק יכול לזקוף לזכותו עוד נקודת זכות בליבו של העובד. אך ניקוי המס עלול לפגוע באידיליה
אחת האופציות הקיימות בשוק ללקיחת הלוואה היא דרך מקום העבודה. להלוואה מהסוג הזה יש יתרונות רבים מאחר שבדרך כלל הריבית עליה מאוד נמוכה ולעיתים ההללוואה ניתנת ללא ריבית בכלל.
אולם מרבית הלווים אינם מודעים למרכיב המיסוי שכרוך בלקיחת ההלוואה, דבר שיכול להפוך הלוואה
החוק בתחום המיסוי על הלוואה ממקום העבודה אינו עוסק בתנאיה, בתקופת ההחזר או גובה ההלוואה. כמו כן, החוק אינו מטיל הגבלות על שיעור הריבית. ובכל זאת קיימים מספר כללים למדידת שווי ההטבה לה זוכה העובד, שעל פיהם נקבע המס על ההלוואה.
לנסח מראש
לא פעם מעניק המעסיק לעובד הלוואה ללא תיעוד או ניסוח הגדרות ברורות לתנאיה. הדבר עלול לפגוע בעתיד בשני הצדדים. המעסיק יכול לאבד חלק ניכר מההלוואה אם העובד מפוטר. העובד, מנגד, יכול לקבל מהמעסיק דרישות שונות, כמו שעות עבודה נוספות. לכן כדאי למעסיק ולעובד להקפיד ולערוך הסכם הלוואה בכתב, בו יסכים העובד על סכום ההלוואה, על תנאיה, על שיעור הריבית, על שיעור הניכוי החודשי ממשכורתו ועל הסכמתו לקזז את יתרת ההלוואה מכל סכום שיהיה זכאי לו בתלוש השכר האחרון או בעקבות פיטוריו. רצוי שאת ההסכם ילווה עורך דין הבקיא בתחום.
עד רבע מהשכר החודשי
אמנם אין הגדרת סכום מינימום או מקסימום בחוק ללקיחת הלוואה, אולם יחד עם זאת, נקבע שהסכום שינכה המעביד משכרו של העובד לא יעלה על יותר מרבע משכרו החודשי. אם גביית ההחזר החודשי תעשה באמצעות שטרי חוב או המחאות, למשל, העובד יוכל להחזיר מידי חודש סכומים גבוהים יותר.
לכאורה אין בחקיקה הגבלה על תקופת החזר ההלוואה, אולם חוק הגנת השכר קובע כי ההחזר לא יעלה על רבע משכר העבודה השוטף. בכך הוא משפיע על הגדרת תקופת ההלוואה. במידה שההלוואה גבוהה, גם אם העובד מוכן לפרוע תשלומים גבוהים יותר מתוך שכרו החודשי ולקצר את תקופת ההלוואה, המגבלה שבחוק הגנת השכר מונעת לעשות כן.
קיימות דרכים שונות להחזר ההלוואה: הלוואה בהחזר שוטף מתוך השכר החודשי, הלוואה שהחזרה בשטרות (שטרות חוב, המחאות חודשיות וכו'), הלוואה שניתנת לעובד בעקיפין, כמו למשל תשלום חוב אישי של העובד למס הכנסה, תשלום על נכס שרכש העובד ישירות לספק וכדומה, הלוואה עומדת שהופכת למענק בהתקיים תנאי מסוים כמו תקופת עבודה או עמידה ביעדים מסוימים והלוואה שהחזרה נקבע במועד מימוש אופציות (?).
חישוב המס על ההלוואה
המיסוי על ההלוואה הוא העוקץ בלקיחת הלוואה ממקום עבודה. במידה שההלוואה היא ללא ריבית או בריבית נמוכה מהשיעור שנקבע בפקודת מס הכנסה ובתקנות (4%), חשב החברה יגדיר את ההפרש החיובי בין השיעור שנקבע בתקנות לבין השיעור בפועל כהכנסת עבודה של העובד לכל דבר ועניין. כלומר, תשלום המס על משכורתו החודשית של העובד תכלול גם את שווי ההלוואה. כמו כן העובד יהיה חייב לשלם על שווי ההטבה גם דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות.
גובה שעור המס יקבע לפי שכרו של העובד ועוד שווי ההטבה. למעשה, שווי ההטבה מצטרף לשכרו של העובד לצורך מס בכל חודש.
שווי ההטבה נקבע בכל חודש לפי יתרת ההלוואה:
הלוואות הניתנות על ידי מעביד לעובד (שאינו בעל שליטה), שסכומן הכולל בכל נקודת זמן (בכל חודש במועד החישוב), אינו עולה על 6,600 ₪ (נכון ל־ 2008) חישוב הריבית המזערית יהיה לפי שיעור עליית המדד בלבד. כלומר, אם המעביד העניק לעובד הלוואה לא צמודה, ויתרתה בחודש מסויים 5,000 ₪, שווי ההטבה באותו חודש יהיה לפי שיעור עליית המדד. אם המדד עלה באותו חודש בחצי אחוז, "שווי הריבית" על ההלוואה יהיה 25 שקל.
הלוואות שסכומן הכולל בכל נקודת זמן (בכל חודש במועד החישוב), עולה על 6,600 ₪ (נכון לשנת 2008), חישוב הריבית המזערית יהיה לפי שיעור עליית המדד בתוספת 4% לשנה. כלומר, אם המעביד העניק לעובד הלוואה זולה מכך, לדוגמא הלוואה צמודה בלבד, ויתרת ההלוואה הצמודה בחודש מסויים עומדת על 10,000 ₪, שווי ההטבה יהיה בגובה (מעוגל) של כ-33 ₪. אם ההלוואה היתה צמודה למדד + 5% ריבית לשנה, לא היה נזקף שווי לעובד.
במידה ומדובר בהלוואה שניתנת לתקופה של פחות משנה הריבית תחושב לפי שיעור עליית המדד בתוספת 4% ריבית כפול מספר הימים בתקופת החישוב ולחלק ב-365 ימים בשנה. במידה והמדד באותה תקופה הוא שלילי, יקטן שיעור הריבית בתקנות לפי גובה המדד השלילי, בתנאי שהתוצאה לא תפחת מאפס, כלומר לא יוחזר כסף לעובד בגין נטילת הלוואה ללא ריבית.
השורה התחתונה: ככל שההלוואה גבוהה יותר ובריבית נמוכה מהתקנות הסכום שייזקף כהכנסה לצורך מס בידי העובד, יהיה גבוה יותר.