בלעדי לכלכליסט
פרוטרום על הכוונת של שני גופים בינלאומיים גדולים
אם חברת תמציות הטעם והריח אכן תירכש, העסקה תבוצע לפי שווי של 6‑6.5 מיליארד דולר. ככל הנראה, הענקית האמריקאית IFF, השנייה בגודלה בתחום, מעוניינת ברכישה וצפויה לפתוח במגעים בשבועות הקרובים. אם תרכוש את פרוטרום, תהפוך לגדולה ביותר
חברת תמציות הטעם והריח הישראלית פרוטרום הופכת יעד לרכישה. ל"כלכליסט" נודע כי שני גופים בינלאומיים פנו באחרונה לחברה כדי לבדוק אפשרויות לרכישתה.
פרוטרום נסחרת בבורסה בתל אביב בשווי של כ־19 מיליארד שקל, שהם כ־5.5 מיליארד דולר. בהתאם, עסקה לרכישתה צפויה להתבצע לפי שווי של 6‑6.5 מיליארד דולר.
גורמים מקורבים לחברה אמרו כי כרגע לא מתנהלים מגעים למכירה עם גורם כלשהו, אולם אישרו כי התקבלו פניות לרכישתה מצד כמה גופים בשבועות האחרונים. אותם גורמים לא פסלו על הסף אפשרות שהחברה תימכר אם תוגש הצעה ראויה. מכיוון שפרוטרום היא חברה ציבורית, היא מחויבת לדווח על כל הצעה רשמית שתקבל. אלא שבעסקאות מסוג זה, הצעה רשמית מגיעה לרוב רק לאחר מגעים מקדימים והבנות ראשוניות בין הצדדים.
בתגובה ששיגרה הבוקר (ד') החברה לבורסה נאמר: "החברה מבקשת להבהיר כי מזמן לזמן היא בוחנת ומקיימת שיחות בדבר אפשרות ביצועם של מהלכים אסטרטגיים, לרבות בדרך של מיזוג או רכישה. יודגש כי לא גובשו כל הסכמות בין החברה לצד כלשהו בדבר עסקה ואין כל ודאות כי שיחות כאמור יובילו להסכמות בדבר עסקה או מה יהיו תנאיה והחברה ממשיכה להיות ממוקדת בהשגת יעדיה העסקיים".
- השופינג השתלם: הרווח הנקי של פרוטרום זינק ב־36%
- רכישה חדשה ליהודאי: פרוטרום נכנסת לראשונה לארגנטינה
- עוד רכישה לפרוטרום: קונה חברה ישראלית ב-21 מיליון דולר
המחזרת האמריקאית
ככל הנראה, אחד הגופים שהתעניינו ברכישת פרוטרום היא החברה האמריקאית הבינלאומית IFF, הנחשבת לשנייה בגודלה בעולם בתחום תמציות הטעם והריח. IFF נסחרת בבורסת ניו יורק בשווי של קרוב ל־11 מיליארד דולר. החברה צפויה לפתוח במגעים לרכישה בשבועות הקרובים.
אם אכן תרכוש את פרוטרום, לא תהיה זו הרכישה הראשונה של החברה האמריקאית בישראל. בינואר 2014 רכשה IFF את חברת ארומור מקיבוץ גבעת עוז תמורת 88 מיליון דולר. ארומור מייצרת כימיקלים מיוחדים המשמשים כחומר גלם בתערובות ותמציות של טעם וריח עבור תעשיות המזון, הקוסמטיקה והדטרגנטים. תחת הבעלות החדשה של IFF ארומור המשיכה לפעול מהקיבוץ, כך שלחברה האמריקאית יש נוכחות קבועה בישראל.
IFF היא החברה השניה בגודלה בעולם בתחום, אחרי ג'יוודאן השוייצרית. אם תרכוש את פרוטרום, היא תהפוך בכך לחברה הגדולה בעולם בתחומה. עם זאת, השווי שלפיו פרוטרום נסחרת הוא כמחצית מגודלה של IFF. לכן, עסקה כזו תהיה ככל הנראה מלווה במניות ובמזומן.
פרוטרום, המנוהלת על ידי המנכ"ל אורי יהודאי, נחשבת ליצרנית השישית בגודלה בעולם של תמציות טעם וריח לתעשיית המזון, המשקאות והקוסמטיקה.
בשנים האחרונות, החברות הגדולות בענף נמצאות במגמת התכנסות. בסוף חודש מרץ האחרון השתלטה החברה השוייצרית ג'יוודאן על Nature X הצרפתית. ג'יוודאן, הנסחרת בבורסת ציריך, רכשה 40.6% מהחברה לפי שווי של 1.5 מיליארד אירו. שווי זה משקף מכפיל של כמעט פי ארבע על המכירות של Nature X, שעמדו ב־2017 על 404 מיליון יורו.
גל רכישות
פרוטרום סיימה את 2017 עם מכירות של 1.3 מיליארד דולר, שנבעו בעיקר מ־12 רכישות שביצעה ברחבי העולם במהלך השנה. הרווח הגולמי של החברה צמח ב־2017 ב־20% ל־525 מיליון דולר וה־EBITDA עלה ב־33.9% לשיא של 259.6 מיליון דולר. הרווח הנקי זינק ב־36.5% ל־151.6 מיליון דולר והיא השיגה שיא בתזרים המזומנים מפעילות שוטפת, שצמח ב־50.5% ל־187.5 מיליון דולר.
מכפיל של 21 על ה־EBITDA משקף שווי של 5.5 מיליארד דולר, השווי שבו נסחרת כיום פרוטרום, כך שרוכש פוטנציאלי יצטרך לשלם שווי גבוה יותר מהמכפיל שבו נרכשה Nature X. מדובר במכפיל גבוה יחסית, אולם הוא מאפיין את התעשייה הזו, שנמצאת בתקופת פריחה.
עם פרסום הדו"חות שלה בחודש שעבר הודיעה פרוטרום כי היא צופה שנת שיא ב־2018, שבה יירשם שיפור נוסף ברווחיות. שיפור זה ינבע, לפי החברה, מפרויקטים לחיבור מפעלים, מאופטימיזצית משאבים ומההשלמה המוצלחת של רכישת חברת אנזימוטק הישראלית, שאותה רכשה בשנה שעברה ב־210 מיליון דולר.
אנזימוטק שהוקמה ב–1998, מפתחת, מייצרת ומשווקת חומרי גלם ייחודיים לתחום התזונה והמזון הרפואי ומעסיקה 240 עובדים ש-40 מהם עזבו לאחר הרכישה. פרוטרום השתלטה על אנזימוטק בשני שלבים, כשבאוגוסט האחרון הגיעה לאחזקה של 19% מאנזימוטק, ובסוף אוקטובר השלימה הצעת רכש לרכישה של יתרת האחזקות בחברה (81%), תמורת 214 מיליון דולר נטו.
פרוטרום, שנוסדה ב־1934, יצאה להנפקה ב־1997 בבורסה בתל אביב. מאז, מנייתה ייצרה תשואה של 11,000%.