$
בורסת ת"א

הוא רכש את גולן טלקום ולא נשאר חייב: הכירו את גרשון זלקינד - טייקון ללא חוב

משבר הנדל"ן העולמי אמנם לא הפיל את אלקו לקרשים, אך הכריח אותה לממש נכסים כדי להימנע מהסדר חוב; בתוך שנתיים היא הצליחה להקטין את חובה מ־1.2 מיליארד שקל ל־100 מיליון שקל; ואז הגיע גיל שרון עם ההצעה לרכישת גולן טלקום, שמתאימה לפעילותה כמו כפפה ליד. אם העסקה תאושר, אלקו תהפוך לשחקנית מהותית בשוק התקשורת בישראל

אורן פרוינד 07:0911.01.17

לפני חצי שנה נכנס גיל שרון, המנכ"ל היוצא של רשת פלאפון, למשרדי קבוצת אלקו במגדל אלקטרה בתל אביב כשהצעה עסקית בפיו. זה קרה קצת אחרי שעסקת הרכישה של גולן טלקום על ידי סלקום תמורת 1.17 מיליארד שקל נפסלה על ידי רשות ההגבלים העסקיים וירדה לטמיון.

 

שרון החליט לנצל את המומנטום ולגבש קבוצת משקיעים כדי לרכוש את גולן טלקום במחיר מופחת. הוא נפגש עם מטה ההשקעות של אלקו, שכולל את דניאל ומיכאל (מייקי) זלקינד, שני בניו של גרשון זלקינד – בעל השליטה (65%) בחברה – ואת סמנכ"ל הפיתוח העסקי אבי ישראלי. 


פגישה זו הובילה לעסקה שבוצעה לפני שבוע, שלפיה אלקטרה צריכה מקבוצת אלקו (60.28%) רכשה את גולן טלקום במחיר של 350 מיליון שקל בלבד. אלקו תעמיד בעסקה הזו הון עצמי של 80 מיליון שקל והיתרה תמומן באמצעות הלוואה בנקאית של 140 מיליון שקל והלוואה מסלקום בגובה של 130 מיליון שקל. בהנחה שעסקה זו תקבל את האישורים ממשרד התקשורת ורשות ההגבלים העסקיים, שרון יוכל לרשום לעצמו הישג עסקי משובח. הוא צפוי להתמנות ליו"ר החברה ולקבל 5.5% מהמניות שלה בשווי של 19.25 מיליון שקל ואופציות מחוץ לכסף לרכישה של 4.5% נוספים.

מה דעתך על מניית אלקו:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

מעבר להרבה פגישות ושעות של מו"מ, שרון השקיע בעסקה זו 2 מיליון שקל בלבד, כך שמדובר עבורו ברווח נאה במיוחד. שרון אולי היה הרוח היוזמת של העסקה, אולם מי שתשלוט מעתה בגולן טלקום ותהפוך לשחקנית מהותית בתחום התקשורת בישראל, היא חברת אלקו. מדוע בחרה אלקו להיכנס לעסקת גולן טלקום ומי עומד מאחורי קבוצת ההשקעות שעד לאחרונה הוכרה בעיקר רק בזכות המזגנים שלה. "כלכליסט" ממפה את מפת האינטרסים.

 

המושכות בידי הדור הבא

אלקו מנוהלת כיום במשותף על ידי דניאל (54 ) ומיכאל (49) זלקינד, ואביהם גרשון (87) כבר אינו מעורב בפעילות הקבוצה, אך לדבריהם הוא מעודכן בכל הקורה בה. שני הבנים והאב מתגוררים בבתים מפוארים בסביון ואינם מתראיינים לתקשורת. מקורב שלהם אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "הם משלימים זה את זה בצורה מושלמת. דני יותר שיווקי ומייקי יותר פיננסי, וביחד הם צוות מנצח". מקורב אחר אמר: "הם מכירים כל פרט ופרט בניהול של העסק ומתייעצים עם אבא כשצריך. היתרון שלהם, שמבדיל אותם מחברות אחזקה אחרות, הוא המטה המצומצם שלהם. בדרך כלל בחברות אחזקה העסק הוא מאוד נפוח עם הרבה כיבודים והמון אנשים חשובים, ממש כמו חצר ביזנטית. אצלם הכל פשוט. החברה רזה מאוד והם לא חלו במחלה של חברת אחזקות שמצליחה שמתחילה להיות זחוחה. באים לעבוד עם מטה מצומצם מאוד ועושים את מה שצריך לעשות מבלי להתרברב".

 

 

 

העסקה של גולן טלקום התאימה לאלקו כמו כפפה ליד. חברת ההשקעות שהקים גרשון זלקינד ב־1949 שפועלת בתחומי הנדל"ן, התשתיות, הקמעונאות והתקשורת באמצעות אלקטרה נדל"ן (60.85%) אלקטרה בע"מ (53.1%) ואלקטרה צריכה (60.28%) שמחזיקה (100%) באלקטרה תקשורת, בדיוק סיימה מהלך פיננסי רחב שכלל מימושים כדי להימנע מהסדר חוב. כעת, כשמצב החוב שלה התייצב והמניה עלתה ב־33% בשלוש השנים האחרונות לשווי של 1.7 מיליארד שקל, אלקו עברה להתקפה ותרה אחרי מנוע צמיחה חדש.

 

משבר הנדל"ן העולמי ב־2008-2007 אמנם לא הפיל את אלקו לקרשים ולהסדרי חוב כואבים כמו שעשה לחברות דלק נדל"ן ואפריקה ישראל, אולם הוא הכריח אותה לארגן מחדש את חובותיה כלפי המערכת הבנקאית ולבצע הליך מימוש אגרסיבי של נכסים כדי להקטין את החוב שלה. רק בשנתיים האחרונות אלקו הקטינה את החוב הפיננסי נטו שלה מרמה של 1.2 מיליארד שקל לרמה נוכחית של 100 מיליון שקל. היא עשתה זאת באמצעות מכירה של שלושה נכסים עיקריים: קרקע בסין תמורת 440 מיליון שקל, קרקע ברמת השרון תמורת 180 מיליון שקל ומכירה של קרן הריט LAT תמורת 640 מיליון שקל. בקופתה של אלקו מצויים היום 200 מיליון שקל במזומן והיא מחזיקה בסדרת אג"ח בהיקף של 300 מיליון שקל, מה שמשקף לה חוב נטו של 100 מיליון שקל עם רמת מינוף כמעט אפסית. אחרי המהפך שעשתה היא החליטה שזה הזמן להיכנס להרפתקה חדשה שתביא צמיחה.

גרשון זלקינד גרשון זלקינד צילום: אלכס קולומויסקי

 

התשתית כבר מוכנה

בהתחלה שקלה הנהלת אלקו לבצע את רכישת גולן טלקום בעצמה, אולם בסוף הגיעו הזלקינדים למסקנה שההצעה של שרון מתאימה בול לפעילות של אלקטרה צריכה. החברה שמפעילה את רשתות הקמעונאות מחסני חשמל, שקם אלקטריק וסנסור, מחזיקה תשתית של נקודות מכירה עם מערך שיווק מוכן בכל רחבי הארץ, שיוכל להתלבש בקלות על שיווק של קווי סלולר. לאלקטרה צריכה יש גם זרוע של פעילות תקשורת (אלקטרה תקשורת) שמחזיקה בזיכיונות היבוא של מכשירי הסלולר של סוני ושל וואווי הסינית, כך שהיא תוכל לעשות שיתופי פעולה ולהטמיע את גולן טלקום לתוך הזרוע הזו.

 

גם העובדה שאלקטרה מכרה בדצמבר האחרון שתי פעילויות מרכזיות הביאה צורך לרענון חדש. אלקטרה מכרה את רשת אייס לקרן קדמה תמורת 190 מיליון שקל וברווח של 95 מיליון שקל, ואת פעילות אלקטרה בר תמורת 10 מיליון שקל ללא רווח וללא הפסד. אלקטרה צריכה סיימה את הרבעון השלישי של 2016 עם עלייה של 15% בהכנסות לעומת הרבעון המקביל, ל־2.3 מיליארד שקל ועם רווח נקי של 96 מיליון שקל — כמעט פי שלושה מבתקופה המקבילה. קופת המזומנים שלה הכילה בסוף הרבעון 110 מיליון שקל, ומניית החברה רשמה עלייה של 60% בשלוש השנים האחרונות והיא נסחרת היום בשווי של 1.4 מיליארד שקל.

 

שינוי במיקוד עסקי הנדל"ן

גם שתי החברות־הבנות הנוספות הציגו ב־2016 שיפור בתוצאות לעומת 2015 וערכו שינוי במיקוד העסקי. אלקטרה נדל"ן, שמנוהלת על ידי גיל רושניק והחזיקה בשיאה 70 נכסים, התרוקנה כמעט מכל מכל הנכסים שלה והפכה לקרן נדל"ן מניב של אלקו, שתעסוק ברכישה וניהול של מקבצי דיור מסוג מולטי פאמילי. בחמש השנים האחרונות מכרה אלקטרה נדל"ן נכסים בהיקף של 5.5 מיליארד שקל שהניבו לקופתה תזרים נקי של 1.2 מיליארד שקל. עיקר המימושים בוצעו בשנתיים האחרונות שבהן החברה השלימה מכירות בהיקף של 4 מיליארד שקל עם תזרים נקי של 800 מיליון שקל. ב־2015 לבדה מימשה אלקטרה נדל"ן נכסים בהיקף של כמיליארד שקל, שהניבו לה תזרים חופשי של כ־300 מיליון שקל. היא פרעה התחייבויות של כ־100 מיליון שקל למערכת הבנקאית ותשלומי אג"ח של יותר מ־150 מיליון שקל.

 

בעסקאות שביצעה אלקטרה נדל"ן במהלך 2015 ניתן למנות מכירת נכס בגרמניה תמורת 102 מיליון שקל, שהניבה תזרים מזומנים של 77 מיליון שקל; מכירת בית קודאק תמורת 103 מיליון שקל, שהניבה תזרים של כ־57 מיליון שקל; השלמת מכירת חלקה (25%) במגדל אלקטרה בתל־אביב, שהניבה תזרים של כ־104 מיליון שקל; מכירת בניין משרדים בארה"ב תמורת 106 מיליון שקל, שהניבה תזרים של 31 מיליון שקל; ומכירת חלקה בבית מלון בבלגיה שהניבה תזרים מזומנים חופשי של כ־42 מיליון שקל. ואת התוצאות ניתן לראות גם במניית אלקטרה נדל"ן. אחרי שזו קרסה ב־2015-2014 ואיבדה כמעט 50% משווייה, רשמה המניה התאוששות ב־12 החודשים האחרונים שבמהלכם הוסיפה 5% לערכה, לשווי של 366 מיליון שקל.

 

גם באלקטרה חל לאחרונה שיפור עסקי ניכר. החברה שמייצרת ומתקינה מערכות מיזוג אוויר מרכזי, מעליות ומוצרי תשתית חשמליים, ועוסקת בפיתוח וייזום נדל"ן ותשתיות, מכרה במרץ 2016 ביחד עם שותפתה שיכון ובינוי 49% (ביחד) מפרויקט אגירה שאובה בגלבוע תמורת 172 מיליון שקל (כל אחת) ורשמה עליו רווח נאה של 22 מיליון שקל. בנוסף היא ביצעה כמה רכישות מוצלחות של חברות בתחומי האבטחה והניקיון והגדילה את הפעילות שלה בפולין. מניית אלקטרה בע"מ עלתה ב־40% בשלוש השנים האחרונות והיא נסחרת היום בשווי של 2.3 מיליארד שקל.

 

מימין: מייקי ודניאל זלקינד מימין: מייקי ודניאל זלקינד צילום: Israel Hadari

 

רמת החוב קרובה לאפס

המו"מ בעסקת הרכישה של גולן טלקום נוהל על ידי דני ומייקי זלקינד, ביחד עם מנכ"ל אלקטרה צריכה זאב קלימי וסמנכ"ל הכספים דורון סלע. אולם מי שהוביל אותה מטעם אלקו היה סמנכ"ל הפיתוח העסקי אבי ישראלי. בשיחה עם "כלכליסט" הסביר ישראלי מה עומד מאחורי הרציונל של הרכישה: "אלקו היא חברה שעברה טרנספורמציה עסקית חיובית מאוד בשנים האחרונות אחרי שביצענו כמה מימושים משמעותיים והורדנו את רמת החוב שלנו לרמה הקרובה לאפס. כמו כן, השלמנו מהלך turnaround חיובי בשתי חברות־בנות בקבוצה, אלקטרה מוצרי צריכה ואלקטרה נדל"ן. אלקטרה צריכה סבלה כמה שנים מהיעדר צמיחה ומשחיקה ברווחיות, ובשנה האחרונה היא השלימה כמה מהלכים אסטרטגיים ותפעוליים, שהביאו אותה לשיאים חדשים.

 

"באלקטרה נדל"ן ביצענו השנה שינוי במודל העסקי, והחברה עברה מהשקעה בנכסים מניבים במספר רב של מדינות להתמקדות במקבצי דיור בארה"ב. בהתאם, במהלך השנים האחרונות מימשה אלקטרה נדל"ן את מרבית נכסיה, וכפועל יוצא שיפרה דרמטית את מצב הנזילות שלה. עכשיו, כשמצבן של אלקו והחברות־הבנות יציב ואיתן עם רמת מינוף נמוכה, טבעי ביותר מבחינתנו לבחון הזדמנויות עסקיות והשקעות חדשות מתוך רצון להמשיך ולצמוח, ואף להרחיב את העסקים שלנו למגזרי פעילות נוספים.

"גולן טלקום פועלת בתחום התקשורת עם מודל עסקי לצרכן הסופי הדומה לזה של מחסני חשמל (value for money), והיא בעלת נקודות השקה רבות לפעילות הקיימת בחברת אלקטרה מוצרי צריכה. יש לחברה תשתית של שיווק, שירות והיכרות עם עולם הסלולר, ובכלל זה ברמה של מכשירי הקצה. אנו מאמינים שגולן הנה מותג חזק מאוד, ובכוונתנו לעמול קשה להמשך פיתוחה והחזרתה לפסי צמיחה, לטובת הלקוחות והעובדים של החברה תוך המשך התבססות על המודל העסקי הנוכחי שלה".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x