משקיעים: "לאן נעלמו הכספים שהופקדו בעילוי פיננסי?"
טענות נגד חברת הפורקס הציבורית הביאו לחשיפת שלדים בארונה של מי שהיתה עד לאחרונה שלד בורסאי שהחל לפעול בתחום הפורקס. בין השלדים, דיווחים מאוחרים לבורסה וטענות של אחד השותפים על "תרגיל עוקץ" שביצעה החברה
מי שעוקב אחר כותרות שמייצר שוק פלטפורמות המסחר בפורקס עשוי לקבל את הרושם שמדובר בפלטפורמות להימורים. גם יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר, שנדרש לנושא בנובמבר 2013 בדיון שערכה ועדת הכספים, אמר כי"כל יום שעובר ללא הסדרת השוק, כספם של משקיעים רבים בסיכון גבוה מאוד. בדקות משקיע יכול לאבד את כספו. אנחנו מקדמים צעדי פיקוח להבטיח שכספי המשקיעים לא יהיו הפקר", הבהיר האוזר. אלא שבינתיים, ממש מתחת לאף של האוזר, מתנהלת חברה ציבורית המפוקחת על ידי הרשות בשם עילוי פיננסי- שאף שהחלה לפעול בתחום הפורקס רק בתחילת 2014, כבר טוענים 15 לקוחות כי הם לא מקבלים את הכספים שהפקידו בידי החברה.
יהלומן וגאון בכסף
במכתב תלונה לרשות ני"ע שהגיש בתחילת פברואר עודד שובל, אחד מהשותפים לדרך של עילוי פיננסי, הוא טוען באמצעות עו"ד דוד ביטון כי כי במהלך ינואר חסמה החברה את גישתו לנתוני החשבונות של הלקוחות, שלטענתו הראו כי קיימים יותר מ־2 מיליון דולר של כספי לקוחות ועשרות אלפי דולרים בחשבון העמלות. לטענת שובל בפנייתו לרשות ני"ע אף נודע לו כי "לפני חסימת הגישה לחשבונות נמשכו 450 אלף דולר מחשבון הלקוחות", ולטענתו "אינו יודע לאן ומה עלה בגורל הכספים". שובל טוען כי הלקוחות התמימים שהביא נפלו קורבן לתרגיל "עוקץ". "לחברה כ־15 לקוחות והיא מגלגלת סכומים של מיליוני דולרים בחשבונותיהם". לטענתו של שובל, בשל הפעילות הצטבר לזכותו סכום של 86 אלף דולר בחשבונו שבחברה, אך בעלי השליטה סירבו לשלם לו את הוצאותיו והעמלות המגיעות לו, וחמור מכך — לטענתו לא כיבדו בקשות משיכה של כספים של לקוחות הפעילות.
הדמויות הבולטות בעילוי פיננסי הם היו"ר ידידיה שמעונוב, יהלומן חרדי; והמנכ"ל עזרא גנאלי, חילוני שהגדיר עצמו כ"גאון בכסף. אחד שמבין בהשקעות". השניים עלו לכותרות לפני כשנתיים, אחרי שניסו ליצוק לתוך השלד הבורסאי שרכשו (עילוי פיננסי) חברה פרטית שבבעלותם בשם פיינל אלגו טריידינג, שם שמזכיר חברת מסחר אחרת ומצליחה מאוד — פיינל מהרצליה שפועלת באמצעות מסחר אלגוריתמים.
כאשר מנסים לצלול לתוך טענותיהם של הלקוחות שמרגישים מרומים, מגיעים לזיכרון דברים שנחתם בדצמבר 2013 — בעת שעילוי פיננסי היתה שלד ציבורי ללא פעילות עסקית — בין שמעונוב וגנאלי לבין שובל, מנהל בית ספר ומרכז הדרכה לסוחרי יום במכשירים פיננסיים. לפי ההסכם, גנאלי ושמעונוב סיכמו עם שובל כי בתמורה להעברת מחצית ממניותיהם בחברה, הוא יביא לקוחות לפלטפורמת המסחר שתספק עילוי פיננסי. במסגרת זיכרון הדברים שהגיע לידי "כלכליסט" סוכם כי הצדדים יפעלו לשנות את שם החברה לאלבריה קפיטל. משפט שמתחבא בזיכרון הדברים מתייחס למשקיע אלמוני: "הכנסת שותף חדש תיעשה בהסכמה ובדילול שווה. למעט הכספים של יוסף המשקיע". זהות משקיע זה לא נחשפה בדיווחים הרשמיים של עילוי פיננסי. אף שזיכרון הדברים נחתם בדצמבר 2013, הדיווח עליו נמסר לבורסה רק ב־5 בפברואר 2014.
לידי "כלכליסט" הגיע הסכם שנחתם ב־10 בדצמבר 2013 בין עילוי פיננסי ללקוח בשם ליאור זילברפרב. ההסכם נושא את לוגו החברה "עילוי פיננסי בע"מ - אלבריה קפיטל", ולצדו לוגו נוסף: "עודד שובל - נולד לסחור". מהסכם זה עולה, לכאורה, כי עילוי פיננסי החלה לגייס לקוחות לשירותי זירת המסחר שברשותה כחודש לפני שדיווחה - ב־9 בינואר 2014 - כי היא "בוחנת אפשרות להכנסת פעילות בתחום הברוקראז'". רק ב־19 בינואר דיווחה החברה כי נכנסה ל"תחום המסחר הבין־בנקאי".
מכאן מתחילים היחסים בין השותפים להתערער ומתחילות גרסאות סותרות. שובל טוען כי הפעילות המשותפת נשאה פרי והחברה גייסה מאות אלפי דולרים מלקוחותיה, חלקם לטענתו מהציבור החרדי/דתי ובמזומן.
כל הכסף נמחק בשבוע
אלא שגרסתו של גנאלי לטענותיו של שובל, שונה. "הכנסנו שותף שהפסיד את כספי הלקוחות שהביא" אמר גנאלי ל"כלכליסט". "הוא אמר לנו — 'תגידו ללקוחות שלי שאתם תחזירו להם את הכסף מהחברה ואני אחזיר לחברה את הכסף. אבל הוא לא עשה את זה. אנחנו נסחטים על ידי מנהל תיקי לקוחות שהציג עצמו כגורו השקעות. בדיעבד התברר שהוא לא גורו ושהפסיד את כל הכספים אף שהתחייב ללקוחות שלא יפסיד יותר מ־30% מהכסף. הוא הביא 15 לקוחות. לא עבר שבוע והוא מחק להם את הכספים". גנאלי טוען כי הלקוחות שהספיקו להצטרף לפלטפורמת המסחר הפקידו 73 אלף דולר בלבד.
מתכתובת שהגיעה לידי "כלכליסט" בין שובל לגנאלי עולה כי במהלך פברואר הסכים שובל באופן מפתיע לבטל את זיכרון הדברים שחתם עם שמעונוב וגנאלי, ולוותר על דרישתו לאחוזים מהחברה בתמורה לכך שעילוי פיננסי תשחרר את הכספים ללקוחות שהפנה אליה. "הגענו להבנות שזיכרון הדברים בטל ומבוטל", כתב גנאלי במייל לשובל. "עילוי פיננסי תדאג לספק ללקוחות את הכספים שהופקדו בחשבון עילוי פיננסי כפי שסוכם בסך של 73 אלף דולר, ולאף צד לא יהיו טענות כלפי האחר". ושובל משיב: "או.קיי. עזרא, פשוט ולעניין ולא רוצה להיכנס לדקויות משפטיות. מייל זה על כל תוכנו (מה שכתבת ומה שאני כתבתי) מחייב את הצדדים".
לטענתו של גנאלי, מתוך 73 אלף הדולר של הלקוחות הוא השיב להם כמחצית מהסכום, לפנים משורת הדין, וכי הוא פועל להשיב את היתרה, והכל מכספי החברה, כיוון שלטענתו שובל הפסיד את כספי הלקוחות.
בדיווח שהועבר לבורסה על זיכרון הדברים, כאמור רק ב־5 בפברואר, נכתב כי "בהתאם להודעת בעל השליטה לדירקטוריון החברה מהיום, נחתם בינו לבין צד ג' זיכרון דברים שבמסגרתו התכוונו הצדדים לפעול יחד בהפעלת החברה כחברת ברוקראז', וזאת כנגד העברת מחצית ממניותיו של בעל השליטה. כפי שנמסר על ידי בעל השליטה כאמור, קיימים ליקויים בזיכרון הדברים, והוא אף לא הבשיל לכדי חוזה מחייב ולפיכך אינו בעל תוקף משפטי. כמו כן, כפי שנמסר לחברה כאמור, צד ג' שלח לבעל השליטה הודעה בטרם נקיטת הליכים לשם קיום זיכרון הדברים, ואולם בהתאם לעמדת בעל השליטה טענותיו של צד ג' נדחו על ידו כליל".
הבהרות לרשות ני"ע
בסוף מרץ פרסמה עילוי פיננסי דיווח נוסף לבקשת רשות ניירות ערך, שהספיקה בינתיים לקבל את תלונתו של שובל, ובו מנסה החברה לנמק את האיחור בדיווח על זיכרון הדברים: "זיכרון הדברים לא נחתם בשם החברה ואינו בקשר עם פלטפורמת המסחר שאותה שכרה החברה. זיכרון הדברים הובא לידיעת חברי הדירקטוריון בלבד, למען השקיפות. זיכרון הדברים לא נחתם על ידי החברה ו/או על ידי מי מטעמה, החברה אינה צד לזיכרון הדברים והוא איננו מחייב את החברה בכל דרך ואף לא חושף אותה". עוד נכתב, "יודגש כי זיכרון הדברים נחתם בין בעל השליטה בחברה, בקשר למניות אשר בבעלותו האישית, ובין מנכ"ל החברה לבין צד ג' — חשיפה זו הנה שלהם ושלהם בלבד אל מול צד ג'".
מדוע אם כן שילמה החברה כ־30 אלף דולר ללקוחות שדרשו את כספם חזרה, לטענת גנאלי "לפנים משורת הדין" — אם התשלום הוא תוצר של הסכמות בינו לבין שובל בעקבות אותו זיכרון דברים, כיצד אם כן טוענת החברה שמדובר בהסכם שלא קשור לחברה?