$
בורסת ת"א

באפט ל"כלכליסט": "עסקת ישקר לא תשפיע על העובדים, ההנהלה היא 100% בישראל"

וורן באפט, שהשלים היום את ההשתלטות על חברת ישקר, מסביר בראיון ל"כלכליסט" כיצד הגיע לשווי של 10 מיליארד דולר: "זה פשוט, אין לזה נוסחה. אני מרגיש שככה זה שווה - וגם משפחת ורטהיימר הרגישה שזה סכום הוגן"

טלי שמיר, אומהה 23:3801.05.13

"הקוסם מאומהה", המיליארדר המשקיע וורן באפט השלים היום את ההשתלטות על חברת ישקר. הבעלים של חברת ברקשייר האת'ווי קנה 20% נוספים בחברת ישקר של משפחת ורטהיימר ב-2 מיליארד דולר, לפי שווי חברה של 10 מיליארד דולר - פי שניים מהשווי שבו בוצעה העסקה הקודמת - 5 מיליארד דולר. בשיחה עם "כלכליסט" הוא מתאר כיצד העריך את השווי של ישקר ומרגיע את העובדים בישראל.

 

"זה פשוט. אין לזה נוסחה. אני מרגיש שככה החברה שווה ומשפחת ורטהיימר הרגישה שזה סכום הוגן לקבל" – כך לדבריו הוא קיבל את ההחלטה להשלים את ההשתלטות על חברת ישקר. זוהי הרכישה הגדולה ביותר של באפט השנה והגדולה ביותר מחוץ לארה"ב אי פעם.

  

האם זה ישפיע על העובדים?

"לא. ההנהלה של ישקר היא 100% ההנהלה בישראל. הם לא שואלים אותנו כלום והם גם לא צריכים".

 

לא יהיה יותר יעיל להעביר את הייצור למקום זול יותר?

"זה לא יקרה. לישקר יש מפעל מדהים בישראל. הדבר היחיד שאני צריך לדעת לעשות זה לא להרוס את זה. הוא ישאר בדיוק כמו שהוא. כך זה היה מאז שקנינו את ה-80%”.

 

יש לך תוכניות להשקיע עוד בישראל?

"אשמח מאד לקבל הצעות. היה לנו ניסיון נהדר בישראל. ברקשייר האתווי היא החברה החמישית בגודלה לפי מדד שווי שוק. וההשקעה הכי גדולה שלנו מחוץ לארה"ב היא בישראל - ויש הרבה מדינות גדולות יותר ועשירות יותר מישראל. אני חושב שזו מדינה מדהימה עם הרבה אנרגיה ומוחות מצוינים".

 

ההכרזה על רכישת 20% הנותרים של ישקר נערכה בעיר מגוריו והולדתו של באפט, אומהה, כמה ימים לפני מפגש בעלי המניות השנתי שלו, הידוע בכינויו "וודסטוק של הקפיטליזם". כ-35 אלף איש צפויים להשתתף במפגש, שייערך בשבת בבוקר, ולשמוע את מוצא פיו של "האוקרל מאומהה". באופן מקרי ההכרזה על רכישת ישקר וריאיון עמו נערכים ב-1 במאי, חג הפועלים, ולמרות הפיתוי לשמוע עוד כמה עצות השקעה ותחזיות כלכליות מהאיש שעצותיו בספרות ובתקשורת כבר יכולות למלא סיפריה שלמה, אני מקדישה את עיקר השיחה שלנו לשאלות עובדים.

 

לפגישה עמו במשרדי החברה שבבעלותו, ברקשיר האת'וויי, מגיע באפט בליווי מזכירתו, שהפכה בשנה שעברה לסלבריטאית בזכות עצמה, לאחר שבאפט סיפר במאמר שהיא משלמת יותר מסים ממנו (באחוזים) ותבע שהדבר ישתנה.

  
וורן באפט ואיתן ורטהיימר (ארכיון) וורן באפט ואיתן ורטהיימר (ארכיון) צילום: בלומברג

 

באופן כללי יש לבאפט, האדם הרביעי בעושרו בעולם, דימוי של מיליארדר מחובר אל העם. הוא גר בווילה קטנה בשכונת מעמד ביניים, אותו בית שקנה ב-1957 ב-31,500 דולר. הוא אוהב לאכול בוטנים ולשתות קוקה קולה, הוא דובר נחוש של העלאת מסי עשירים בארה"ב וב-2008 התחייב להעביר 99% מהונו לאחר מותו למתרות פילנתרופיות. בעולם בו התיעוב כלפי עשירי העולם הולך ומתעצם, וורן באפט זוכה לאהדה גורפת ולדימוי הנדיר של המיליארדר הטוב.

 

מצד שני באפט איננו חף מניגודים. וורן באפט לא היה מגיע להיכן שהגיע אם היה רק אדם רך לב ולא איש עסקים רציונלי. בתיק ההשקעות העצום של ברקשיר האת'ווי יש הרבה חברות פחות אהודות בציבור, למשל גולדמן סאקס וקוקה קולה. גולדמן סאקס זכתה לכינויים כמו "תמנון מוצץ דם" ו"מכונת בועות" בעוד בקוקה קולה דבקו לאורך השנים ביקורות מסוגים שונים: מהשמנת העולם דרך זיהום מקורות מים ועד ניצול עובדים. קוקה קולה היא אחת ההשקעות החביבות עליו והשנייה בגדלה. לפני שבוע ערך באפט ביקור פתע הכינוס השנתי של התאגיד, בו הוא מחזיק 400 מיליון מניות, בשווי 16 מיליארד דולר.

 

עבור הרבה אנשים קוקה קולה היא סמל לחברה שמנצלת אנשים. שמוכרת משקאות לא בריאים לאנשים.

"אני שותה חמש קוקה קולה ביום. קוקה קולה מביאה שמחה לאנשים עבור סכום מאד מאד קטן של כסף. אף אחד לא מחוייב לשתות קוקה קולה באיומי אקדח".

 

כשאתה בוחן השקעה בחברה, האם איכפת לך איך היא מתייחסת לעובדים?

"חשוב לי שתהיה הנהלה שאני מעריך ובוטח בה. בכל מדינה המצב קצת שונה אבל אני חייב לבטוח ולהעריך את ההנהלה כי אני לא הולך להיות שם"

 

כן - אבל מה לגבי יחס לעובדים?

"אתה חייב להתייחס טוב ללקוחות שלך ולעובדים שלך ולבעלים שלך. אחרת זה לא עובד. קשה מאד להתייחס רע לאנשים ולהצליח בעולם הזה לאורך זמן".

 

זה שאתה תורם את רוב כספך. יש בזה אלמנט של אשמה?

"לא. אני לא מרגיש אשם בכלל. אני מרגיש אסיר תודה. אני מרגיש בר מזל. הייתי בריא כל חיי, לא עשיתי כלום בשביל זה. נולדתי בצורה מסויימת וזה עזר לי לעשות הרבה כסף. זה פשוט מזל. אני קורא לזה 'הלוטו של השחלות'. אבל זה לא גורם לי להרגיש אשמה".

 

אתה חושב שכל העשירים צריכים לתרום את רוב הונם, כמוך?

"כן. אני חושב שכן, אבל זה תלוי בהם. חלקם יעשו את זה. יש לנו כבר יותר מ-100 מיליארדרים שחתמו על זה שהם יתנו 50% מהכסף שלהם לפילנתרופיה או בחייהם או במותם"

 

יש בעיה של חלוקת ההון?

"כן. אני חושב שאנשים שיוצרים מוצרים ושירותים נחוצים צריכים להתעשר מאד, אבל הם לא צריכים להתעשר כל כך. לי יש כל מה שאני צריך ושאר ה-99% של הכסף שלי לא יכול לעזור לי בכלום אבל הוא יכול לעזור מאד לאנשים אחרים. הוא יכול לעזור (בריפוי - ט.ש) מלריה ופוליו. אז אם יש בזה שימוש לשאר העולם אבל לי אין שום שימוש בזה, זה פשוט נראה כמו הדבר הההגיוני לעשות"

 

נתניהו התקשר לאיתן ורטהיימר

 

בתוך כך, ראש הממשלה בנימין נתניהו התקשר הערב לאיש העסקים איתן ורטהיימר ובירך אותו על עסקת המכירה לוורן באפט. לדברי לשכת רה"מ, נתניהו אמר לורטהיימר: "מברוק. וורן באפט יודע במה הוא משקיע. יצרתם פה דבר אדיר. ישראל היא מדינה טובה לעשות בה עסקים ואני קורא למשקיעים נוספים להגיע לכאן. תמסור ברכות גם לאביך, סטף. זאת תעודת כבוד לכם ולתעשייה הישראלית. וגם תודה בשם קופת המדינה".

 

בשבוע הבא ייצא ראש הממשלה נתניהו לסין שם ייפגש בין השאר עם אנשי עסקים סינים ויציג בפניהם את יתרונות התעשייה הישראלית במטרה להגדיל את הייצוא הישראלי לשם.

 

"לא צריך לחכות לבעיות משפחתיות"

 

בהודעה שפורסמה היום כתב באפט: "מהרגע ש-IMC נכנסה לחיינו, השותף שלי צ'רלס מונגר ואני נהנינו מהחיבור של ברקשייר עם החברה, עם משפחת ורטהיימר ועם ההנהלה של החברה. כפי שאתם יכולים להסיק מהמחיר שאנחנו משלמים עבור שאר האחזקה, IMC נהנתה מצמיחה משמעותית לאורך שבע השנים האחרונות, ואנחנו שמחים לרכוש את החלק של החברה שנשאר בידי משפחת ורטהיימר כש-IMC הפכה בפעם הראשונה לחברה בקבוצות החברות של ברקשייר. אנחנו מצפים להמשך העבודה עם החברה הייחודית הזו שהוקמה בישראל על ידי משפחת ורטהיימר לפני 60 שנה והפכה לתאגיד גלובלי אמיתי".

 

בשיחה עם "כלכליסט" אמר איתן ורטהיימר: "היה חשוב לנו למכור את העסק לפני שיהיו בעיות משפחתיות. אנחנו רואים מה קורה בעסקים משפחתיים אחרים, ולא צריך לחכות שיהיו בעיות. הליך המכירה התחיל מבחינתו כבר לפני 7 שנים בעסקה הראשונה למכירת 80% מהמניות. לשני הצדדים היו אופציות להשלמת העסקה. זה המהלך הנכון עבור העובדים, עבור המשפחה שלנו ועבור החברה שהולכת להרבה שנים טובות קדימה. באפט יזרים עוד 2 מיליארד דולר להשקעה בישראל, זה אומר מבחינתו מחויבות ענקית גם לישראל. זה היה חלום של סטף להשאיר את החברה בישראל. סטף כבר 40 שנה עוסק בפילנתרופיה, אני 30-20 שנה עוסק בפילנתרופיה ודברים אחרים".

 

לקריאת הראיון המלא עם איתן ורטהיימר לחצו כאן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x