נטקס קיבלה אישור פטנט: מיקרוסופט, גוגל ויאהו יאלצו לרכוש ממנה רשיונות
חברת החיפוש ביקשה אישור לפטנט לניתוב אתרים בטקסט חופשי ב-1998. המשמעות היא שעתה יצטרכו ענקיות התוכנה אישור מהחברה הישראלית כדי להשתמש בטכנולוגיה שפועלת כבר באקספלורר ובגוגל כרום
רשם הפטנטים האמריקאי USPTO-United States Patent and Trademark Office)) העניק לחברת נטקס רשיון בלעדי לניתוב לאתרי אינטרנט על ידי שימוש בשפה חופשית. מדובר בבקשה לפטנט אותה הגישה חברת נטקס עוד בשנת 1998 ורק עכשיו החברה קיבלה את הפטנט. המשמעות היא כי החל מהשבוע, חברות כמו מיקרוסופט (מפעיל הדפדפן "אינטרנט אקספלורר"), גוגל (מפעילת הדפדפן "גוגל כרום") יאהו ועד חברות רבות יאלצו להפסיק את השימוש בטכנולוגיה או לחלופין לרכוש רשיון מחברת נטקס או לרכוש את הפטנט ממנה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
נטקס השיקה בשנות התשעים עוד כשהיתה בראשית דרכה חברה פרטית, תוכנה שהמשתמש הביתי יכול להוריד ולהתקין על המחשב שלו בחינם, התוכנה פועלת ברקע ומאפשרת לגולש להגיע לאתרי האינטרנט השונים ללא צורך בהקלדה של כתובת האתר המלאה אלא על ידי שימוש בשפה חופשית. לדוגמא גולש המעוניין לגלוש לאתר האינטרנט של כלכליסט שכתובתו http://www.calcalist.co.il יכול באמצעות התוכנה שנטקס פיתחה להגיע לאתר האינטרנט גם על ידיד כתיבת המילה calcalist בלבד בשורת הכתובת בדפדפן על מנת להגיע לאתר. כמו כן האתר מאפשר להגיע לאתר גם אם הגולש טעה בשם האתר לדוגמא אם הקיש בטעות את kalkalist וכן האתר תומך בכל השפות כלומר ניתן להגיע לאתר גם על ידי כתיבה שם האתר בעברית ואפילו אם שם האתר נכתב בעברית עם שגיאות כתיב.
נטקס הונפקה בשנת 2006. במהלך השנים האחרונות דפדפני האינטרנט החדשים ותוכנות ה-toolbar של גוגל מיקרוספט ויאהו החלו לעשות שימוש בטנולוגיה דומה ובכך דחקו את השירות הייחודי אותו נטקס פיתחה לפינה. בעקבות מהלך זה של החברות הגדולות בעולם בתחום דפדפני האינטרנט ומנועי החיפוש החלה נטקס לחפש לעצמה מקורות הכנסה אחרים ובשנה האחרונה פיתחה מאד את תחום הפרסום באינטרנט.
המקבילה הקנדית
אלא שכעת כאמור הצליחה נטקס להוכיח כי מדובר בפטנט אותו דרשה החברה כבר בשנת 1998 וזכתה לבלעדיות. ההשלכות הכלכליות על חברת נטקס הקטנה עדיין לא ברורות בשלב זה אולם הן עשויות להיות דרמטיות עבור החברה. נטקס תוכל למכור את הפטנט לאחת מענקיות התוכנה או החיפוש האמריקאיות ובכך לספק להן יתרון תחרותי אדיר על פני כל שאר השחקניות בשוק או לחילופין למכור רישיונות שימוש שנתיים בגין הפטנט לכלל החברות.
מקרה דומה אולם עם חברה אחרת אירע לפני כשלושה שבועות כאשר בית המשפט בטקסס קבע כי מיקרוסופט הפרה זכויות יוצרים, כאשר שילבה בגירסאות 2003 ו-2007 של תוכנת Word יכולות לפתוח קבצים המשלבים את הפורמט XML (הכוללים קבצי XML, DOCX ו-DOCM). עוד קבע בית המשפט כי מיקרוסופט תצטרך לשלם פיצויי נזיקין על סך 290 מליון דולר.
החברה שתבעה את מיקרוסופט היא i4i, מטורונטו, שתבעה את ענקית התוכנה כבר ב-2007. לטענת i4i, אותה קיבל בית המשפט, מיקרוסופט הפרה פטנט שהיא רשמה בשנת 1998, המאפשר מערכת מסמכים שתבטל את הצורך להטמיע באופן ידני קודים לקביעת פורמט למסמך.
מיקרוסופט עצמה הגישה כבר ערעור על ההחלטה, אך גם אם לא תזכה בו, או לא תצליח להוציא צו שיקפיא את החלטת השופט עד לסיום התהליכים המשפטיים, היא תוכל להוציא עדכון תוכנה, שיקפיא את האפשרויות בתוכנה שמפרות את הפטנט של i4i, וכך להמשיך למכור את מעבד התמלילים המצליח למרות החלטת השופט.
נטקס פרסמה כעת בהודעה לבורסה כי "למיטב הערכת החברה בשלב זה ובהסתמך על בדיקות מקדימות שנערכו עבור החברה, מספר חברות מובילות בתחום החיפוש בארה"ב, מבצעות פעילות בתחום המכוסה על ידי פטנט זה.
לדברי החברה "בכוונתנו לבצע בשבועות הקרובים בדיקות באמצעות משרד עורכי דין אמריקאי המתמחה בענייני קניין רוחני ופטנטים בתחום האינטרנט והטכנולוגיה, לגבי כל אחת מהחברות הרלבנטיות, וזאת לצורך קבלת החלטות לגבי כניסה למו"מ בנוגע לחתימה על הסדר רישוי לשימוש בפטנט עם אותן חברות או חלקן".
עוד כתבו שם כי "ברשות החברה תיק פטנטים הכולל מספר בקשות לפטנטים אשר הוגשו במספר מדינות בעולם. חלק מהבקשות אושרו במספר מדינות בעולם וחלק מהן נמצאות עדיין בתהליך בדיקה. הפטנט הנוכחי שאושר על ידי משרד הפטנטים בארה"ב הינו הפטנט הראשי והמהותי של החברה. בשלב זה ולפני סיום הבדיקות על ידי משרד עורכי הדין האמריקאי, אין באפשרות החברה להעריך את ההתפתחויות העשויות לנבוע ממהלך כלשהו הקשור בפטנט ו/או לאמוד את ההשפעה האפשרית הנובעת מכך על הכנסות החברה ו/או מצב עסקיה".