מיוחד ל"כלכליסט": תשובה כבר רואה את סוף המשבר
"2008 תהיה שנת בלימה, ב־2009 יתרחש המפנה", אומר טייקון הנדל"ן. על הכלכלה המקומית הוא חושב: "יש לישראל כלכלה חזקה, אבל כדי שתישאר כזו על הממשלה לפעול במהירות. אם המדינה לא רוצה שיהיו כאן 10% אבטלה, צריך לעזור מיד. ההיסטוריה מלמדת שמצוקה כלכלית מובילה למשברים חמורים יותר"
"אני רואה את 2008 כשנת בלימה, שנת ספיגה, שנת התעשתות. 2009 תהיה שנת המפנה", כך אומר ל"כלכליסט" טייקון הנדל"ן ובעל השליטה בקבוצת דלק, יצחק תשובה.
תשובה נשמע נינוח, לאחר שבסוף השבוע השלימה החברה הפרטית שבבעלותו, אלעד קנדה, עסקה למכירת 4,000 דירות בקנדה תמורת 281 מיליון דולר (ראו ידיעה בתחתית העמוד). העסקה מגבירה את הנזילות של אלעד ושל תשובה עצמו, שלאחרונה מבלה יותר זמן בארץ, ופחות בארצות הברית ובקנדה.
בהתייחסות ראשונה בששת החודשים האחרונים למשבר, אמר תשובה: "הכל קרה מהר מאוד, חזק מאוד וקשה מאוד. כולם היו מוכנים למשבר, גם אנחנו. אבל בסופו של דבר הוא היה גדול בהרבה ממה שכולם ציפו".
בניגוד לדעה הרווחת, שלפיה המשבר רק יילך ויעמיק, תשובה אופטימי. "אני מאמין ש־2009 תהיה שנת מפנה, שנה של התחלת צמיחה. זאת תהיה שנה שבה כל הגופים הפיננסיים ייצאו עם תוכניות חדשות, ויתחילו לטפטף הלוואות. להערכתי, כבר ברבעון הראשון נראה גופים פיננסיים שמתחילים לבדוק בקשות חדשות לפיתוח וצמיחה של עסקים.
ברבעון השני הטפטוף הזה יגבר, ולבנקים יהיה קשה לסרב לספק כסף לגופים עסקיים שיבקשו מימון. אני מעריך שכל הפיקדונות שיופקדו בבנקים, כולל אלו שהבנקים עצמם יפקידו בבנקים המרכזיים, יקבלו ריבית שלילית (בדומה למצב שהיה ביפן בראשית שנות התשעים - ג"ח). המשמעות היא שלקוח שיפקיד מיליון דולר בבנק יקבל כעבור שנה רק 980-990 אלף דולר. זה יביא אנשים לחפש אפיקים אחרים להשקעה, וזה יחדש את העסקאות בשוק ההון".
הנפט יסייע להתאוששות
אחד המגזרים העיקריים של קבוצת דלק הוא תחום האנרגיה. בניגוד לצפוי, תשובה דווקא מתייחס בחיוב לירידה במחיר הנפט: "המחירים צנחו ביותר מ־100 דולר לחבית. אם מכפילים את זה במספר החביות הנמכרות בעולם, מגיעים לטריליון דולר. ההוזלה של הנפט תסייע ותביא לצמיחה, ותגרום לכך שמחירי החשמל יירדו, וכך גם מחירי הסולר לחימום, וההובלה היבשתית והימית. המפעלים השונים יוציאו פחות על אנרגיה, ולשוק יתפנו סכומי עתק, שלא קיימים היום".
ולמרות האופטימיות היחסית, תשובה מאמין שתפקידן של הממשלות בעולם בטיפול במשבר רחוק מלהסתיים. "מדינות העולם חייבות להמשיך להזרים סכומי עתק לכלכלות שלהן גם ב־2009. כל הכסף שהוזרם עד היום שימש לבלימת המשבר. הן יצטרכו להזרים עוד טריליונים ב־2009 כדי להילחם באבטלה, לבנות תשתיות, לפתוח מפעלים חדשים ולייצר מקומות עבודה חדשים - בכל מחיר. העולם מגובש היום בדעתו להציל את הכלכלה, והמגמה הזו חייבת להימשך כדי למנוע משבר שאי אפשר יהיה לתקן. ההיסטוריה מלמדת אותנו שמצוקה כלכלית מובילה למשברים חמורים יותר".
עדיין אופטימי
בחודש מרץ העניק תשובה ראיון ל"כלכליסט", ובו העריך שמשבר הנדל"ן בארה"ב יחלוף עד סוף השנה, ושברבעון האחרון כבר תהיה פעילות ענפה. המציאות טפחה על פניו, והוכיחה שהמשבר נמשך - ושתשובה היה אופטימי מדי.
כעת מתקן תשובה את התחזיות, אבל לא מוותר על האופטימיות: הוא צופה שההתאוששות תתחיל במחצית השנייה של 2009. "הכסף יהיה זול יותר, המרווחים בין הריביות של הבנקים המרכזיים, הפריים והלייבור, לבין ריבית ההלוואות השונות יצטמצמו. בנקים וחברות ביטוח יצטרכו למצוא נתיבים חדשים לתת את הכסף, וכשזה יקרה הכסף הזול יושקע בעיקרו בשוק ההון, ובתוך זמן קצר יחזור לשוק הנדל"ן, בעיקר לנדל"ן המניב".
כשהוא נשאל על הכלכלה הישראלית, תשובה מפתיע בעמדתו הנחרצת. "יש לישראל כלכלה חזקה, חזקה מאוד, אבל כדי שהיא תישאר כזו על הממשלה לפעול במהירות, בטווח של ימים. אם המדינה לא רוצה שתהיה כאן אבטלה של 10%, צריך לעזור מיד לתעשיות ולמפעלים, ולהזרים כסף לבנקים - אחרת יהיה מאוחר מדי מכדי לתקן את הנזק".