המחוזי בת"א אסר על יינות ביתן לחתום עד יום חמישי על הסכם השקעה עם אלקטרה
השופטת עשתה זאת עד לדיון שעתיד להתקיים בנושא, וזאת לבקשת יגאל דמרי וקרן שקד, שמבקשים לאכוף על יינות ביתן את קיום ההסכם עמם. אם יוחלט שההסכם לא תקף, ליינות ביתן יש הסכם חתום עם הפניקס, שיכול היה להיות מיושם כבר מה־18 באפריל
בית המשפט המחוזי בתל אביב אסר על יינות ביתן לחתום על הסכם השקעה עם אלקטרה מוצרי צריכה ועם כל גוף אחר, עד ליום חמישי. השופטת תמר אברהמי החליטה לקיים דיון בבקשה שהגישו יגאל דמרי וקרן שקד לאסור על יינות ביתן לחתום על הסכם כלשהו, שנוגד את הסכם ההשקעה של דמרי ושקד עם חברה. למעשה, דמרי ושקד ביקשו מבית המשפט לאסור על שינוי המצב הקיים, ובית המשפט נענה לבקשה, לפחות זמנית. שקד ודמרי מעונינים לאכוף על יינות ביתן לקיים את ההסכם עמם.
- עסקת דמרי ויינות ביתן מתנדנדת; דמרי: "מדובר בשמועות"
- מכשול לנחום ביתן: סמנכ"ל הכספים התפטר בעיצומו של הקרב שלו לשמירה על הרשת
מעבר להתנהלות בין דמרי וביתן, הרי שעצם העובדה שנושא הרשת הגיע לבית המשפט היא בעלת משמעות בפני עצמה. עד כה נמנעו כל הגורמים המעורבים, החל מהבנקים הנושים, דרך המתמודדים על הרכישה, ועד לרשת עצמה, מלהגיע לערכאות. זאת, מתוך הבנה שלצעד כזה עלולות להיות השלכות מרחיקות לכת על ביצועיה העסקיים של החברה ועל מארג היחסים, הרגיש ממילא, בין בעלי העניין השונים. עתה, משנחצה הקו, נשאלת השאלה מה יעשו גורמים נוספים המעורבים בסאגה, ובראשם קבוצת הפניקס, עמה יש ליינות ביתן הסכם חתום, שיכול היה להיות מיושם בפועל כבר בבוקר ה־18 לחודש.
דמרי ושקד ביקשו 3% נוספים מהרשת
התביעה חושפת את ההתנהלות של יינות ביתן שבשליטת נחום ביתן, במגעים עם דמרי ושקד, ומעלה כי דמרי ושקד ביקשו לקבל 3% נוספים ממניות הרשת מעבר למה שנכתב בהסכם (דהיינו 33% במקום 30%) תמורת הלוואת בעלים של 250 מיליון שקל.
זאת, בטענה של תוצאות הליך שניהלה הרשת מול רשות המסים (שבעטיו נדרשה לשלם 35 מיליון שקל לרשות) ולאור דרישות של הבנקים ומבטחי האשראי לשעבד מניות בשווי של 95 מיליון שקל, ששועבדו לכאורה לדמרי. דמרי טוען שזנח את הבקשה לאחר דין ודברים, ככל הנראה לאחר שהבין שהוא משנה את תנאי העסקה ושביתן פנה בשל כך לאלקטרה, והמשיך בהכנות מול ביתן להשלמת העסקה.
ייתכן שנסיונות אלו של דמרי ושקד לשפר עמדות ברגע האחרון, הבהירו לביתן באילו סיטואציות ימצא עצמו בהמשך הדרך ודחפו אותו לנסות לסגור עסקה מהירה מול אלקטרה צריכה, שמבוססת על הזרמת הון לרשת במקום הלוואה המירה.
מהתביעה עולה כי דירקטוריון יינות ביתן הודיע לשקד ודמרי כי ההסכם עמם פקע, לטענתם, אחרי שביתן סיכם על תנאי עסקה חדשה עם אלקטרה תוך "דרכי רמיה". דמרי ושקד טוענים שההסכם עליו חתמו עם יינות ביתן מחייב והיא לא יכולה לחתום על הסכם אחר. בשבוע שעבר נחשף ב"כלכליסט" שהעסקה מול דמרי החלה להתנדנד וביתן ניהל מגעים אינטנסיביים עם אלקטרה ונראה שהגיע עמה להסכמת על רכישת 51% מהרשת.
דמרי ושקד עצמם נכנסו למגעים עם ביתן לאחר שדירקטוריון יינות ביתן בראשות שלמה רודב (שאז היה בסכסוך עם ביתן והיום כנראה פועל עמו בתיאום), סגר עסקה עם קבוצת משקיעים בראשות הפניקס, על השקעה של 300 מיליון שקל לתוך החברה לפי שווי של 150 מיליון שקל. ביתן קיבל בהסכם ארכה להכניס משקיע אחר עד ה־17 באפריל במקום קבוצת הפניקס, ולא ברור אם תקופה זו הוארכה.
אישור רשות התחרות התקבל יום לאחר המועד
לטענת שקד ודמרי: "הנסיונות של ביתן להיחלץ מההסכם עם שקד ודמרי מהווים התנהלות חמורה בחוסר תום לב, עמידה דווקנית על תנאים שהרשת הציבה חד־צדדית והפרה בוטה של ההסכמות בין הצדדים".
התביעה מצטטת את סעיף 11 בהסכם, שאוסר על ביתן לנהל מגעים לעסקה אחרת, שמנוגדת לעסקה עם שקד ודמרי. בהמשך הסכימו דמרי ושקד להעמיד הלוואה נוספת, של 100 מיליון שקל, לאור עמדה קשוחה של הבנקים המממנים של הרשת, הפועלים ומזרחי־טפחות, ואף להגדיל את ההשקעה ברשת ל־310 מיליון שקל.
שקד ודמרי מאשימים את רודב, יו"ר הרשת, בכך שהפריע ישירות לעסקה. ב־16 במרץ ביקשו שקד ודמרי להשלים את התנאי המתלה האחרון לעסקה, בקשה למיזוג לרשות התחרות, אך רודב דחה את השלמת העסקה שוב ושוב לטענתם. דמרי ושקד טוענים שמצד אחד רודב ביקש לזרז את השלמת העיסקה בהודעות שהעביר להם, ואף נקב ב־17 באפריל כמועד האחרון, אך מצד שני התמהמה עם הטיפול בבקשות המיזוג.
נתון מדהים הוא שב־18 באפריל התקבל אישור הממונה על התחרות ובעקבותיו שאל דמרי את ביתן מתי ניתן לקבוע פגישה להשלמת העסקה. ב־20 באפריל הודיע עורך הדין של הרשת לדמרי שלא ניתן יהיה להשלים את העסקה משום שהמועד האחרון היה יום קודם, 17 באפריל, כפי שנקבע בהסכם החתום מול קבוצת הפניקס.
במכתב ששלחה לדמרי ב־21 באפריל הודתה ביתן כי היא מקיימת מגעים עם משקיעים נוספים. דמרי ושקד טוענים כי בך רימתה אותם הרשת.
רודב אמר, לטענתם, כי אם עד ל־17 באפריל לא תושלם העסקה, הוא ייאלץ לקיים את ההסכם עם הפניקס. ואכן, אם בית המשפט קבע שהעסקה אכן לא הושלמה כדין עד למועד הדד־ליין, קבוצת הפניקס עשויה לחזור לתמונה, לצד אלקטרה עצמה, שצפויה להילחם על העסקה.