ברקת: "לשאול חתם אם צריך לצאת להנפקה - כמו לשאול ספר אם צריך להסתפר"
הממונה על שוק ההון משה ברקת השתתף אתמול בכנס של איגוד החברות הציבוריות שנערך בבורסת תל אביב; הנושא: גל ההנפקות ששוטף את אחוזת בית
גל ההנפקות ששוטף את בורסת תל אביב הולך ומתעצם. על רקע 30 הנפקות ראשוניות שבוצעו מתחילת שנת 2021 — מספר גבוה ממספר ה־IPO ב־2020 כולה — איגוד החברות הציבוריות ערך אתמול כנס בבורסת תל אביב שעסק בנושא.
- ברקת: "נוכל לחולל מהפכה בפינטק כמו המהפכה בענף הסייבר"
- גל ההנפקות הזרים 240 מיליון שקל לכיסים של חברות החיתום
- מכה קלה בכנף או תחילת הסוף של ההנפקות הישראליות בוול סטריט?
הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון משה ברקת, אמר בכנס כי "לשאול חתם אם צריך לצאת להנפקה זה כמו לשאול ספר אם צריך להסתפר".
עם זאת, ברקת הוסיף כי הוא "לא מודאג משוק ההנפקות. ככל שהשוק יהיה שוק בריא וצומח, הדבר ייטיב עם המשק. בענף הטכנולוגיה אני מקווה שנראה חברות שמבשילות לכדי חברות משמעותיות, עם טכנולוגיה כבסיס ולא רק מוצר בסיס".
בחודש פברואר האחרון ערכה רשות שוק ההון ביקורת פתע אצל עשרה גופים מוסדיים מרכזיים בשוק, במטרה לבחון את נוהל קבלת ההחלטות בנוגע להשתתפות הגופים האלו בהנפקות. בכנס הסביר ברקת את המניע לביקורת — שיטת ההנפקה הלא אחידה, שלדבריו עלולה ליצור לחץ של חתמים על הגופים המוסדיים.
לדבריו, "בהצעה הלא אחידה יש אלמנטים חיוביים, אבל היא עשויה לשמש ככלי לחץ של החתמים על המוסדיים". זאת משום שבשיטה הזו, המחיר של המניה בהנפקה אינו אחיד, מה שמוביל למעין משא ומתן בין החתמים למוסדיים.
ברקת גם הביע את עמדתו בכל הנוגע למקומם של המוסדיים בעולם החדש של חברות ללא גרעין שליטה, שצובר תאוצה בבורסה המקומית.
ברקת מבהיר כי המוסדיים לא יהפכו לבעלי הבית במצב שכזה: "יש הבדל בין ניהול חברות לניהול השקעות. אנו נפעל להפריד את זכויות ההצבעה של המוסדיים, כך שכספי ההשקעה של העמיתים וכספי הנוסטרו יצביעו בנפרד". לדברי ברקת, "השוק הישראלי עדיין לא בשל לריבוי חברות ללא גרעין שליטה".