בלעדי לכלכליסט
מגדל וכלל יחברו לווייל בעסקת מנרב, מנורה והפניקס בחוץ
אל קרן אסנס יחברו גם קרן ההשתלמות של המורים והגננות וזרוע ההשקעות לאומי פרטנרס. אברהם קוזניצקי יקבל עבור מניותיו (58.3%) במנרב כ־435 מיליון שקל במזומן, 5% יותר ממחיר השוק, והחברה שייסד ב־1969 תימחק מהמסחר
- נסגרה העסקה: קוזניצקי מוכר את מנרב לאחים וייל
- לאומי ירכוש עד 20% ממנרב, עסקי האצות לא ייכללו בעסקה
- מנרב מאשרת את חשיפת כלכליסט: מנהלת מו"מ מתקדם למכירתה לאחים וייל
חברות הביטוח הפניקס ומנורה היו אמורות להצטרף אך החליטו בסופו של דבר להישאר בחוץ. ל"כלכליסט" נודע כי דווקא חברות הביטוח הוותיקות מגדל וכלל צפויות להצטרף לקבוצה הרוכשת, ואף להחזיק מעבר ל־20% המקובלים בעסקאות אלה עבור מוסדיים. מגדל וכלל צפויות לרכוש מחצית ממניות מנרב יחד, 25% כל אחת, תמורת 375 מיליון שקל.
קרן ההשתלמות של המורים והגננות תרכוש כ־10% תמורת כ־75 מיליון שקל, ואילו לאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של בנק לאומי, תרכוש כ־20% תמורת 150 מיליון שקל. אסנס השקעות תשקיע סכום דומה. לאחר השלמת התהליך תימחק החברה מהמסחר בבורסה.
מייסד מנרב אברהם קוזניצקי יקבל כ־435 מיליון שקל במזומן עבור מניותיו (58.3%) בחברה, ששוויין כיום הוא 418 מיליון שקל. מנרב נסחרת מתחת למחיר העסקה ובשווי שוק של 716 מיליון שקל. ילדיו של קוזניצקי - ערן, דרור, רותי גנץ ורונית אבנון - מחזיקים ב־2.55% כל אחד, כך שאחזקות המשפחה עומדות על כ־69%.
העסקה נחתמה בערב פסח
העסקה נחתמה ערב חג הפסח, 25 במרץ, לאחר שנחשפה חודש וחצי קודם לכן ב"כלכליסט". הרוכשת, אסנס תשתיות ובינוי, היא חברת השקעות בהנהלת מרים גז, לשעבר מנהלת סקטור תשתיות ואנרגיה בחטיבה העסקית בבנק הפועלים, ומנכ"לית גורן קפיטל של שמואל גורטלר בתפקידה האחרון.
השותפים באסנס השקעות, האחים שי וגיל וייל, הם גם הבעלים של קבוצת מילגם ומפעל המלט נשר הר־טוב. הם דור ההמשך של מייסד אסם עזריאל וייל ובנו יאיר, שב־1998 מכרו 7.4% ממניות החברה לתאגיד הענק נסטלה תמורת 121 מיליון שקל. משקיעים נוספים באסנס הם שמעון ליימן, הבעלים של יבואנית המזון ליימן שליסל, ואחותו טליה גולן. כמו כן שותפים האחים בני ומיכאל יסלזון, שהחזיקו בעבר בנתח מעלית, ומושקעים בחברת המחשוב בענן אולקלאוד וביקבי כרמל. ב־2005 הם מכרו לדוד פורר ולניאופארם את חברת פרמדיקו לשיווק תרופות.
האצות יישארו לקוזניצקי
מנרב הוקמה ב־1969 ובשנת 1983 הונפקה בבורסת תל אביב. היא אחת מחברות התשתיות הבולטות בארץ ופעילה בכמה מגזרים: ייזום פרויקטים לבנייה למגורים, זכיינות (BOT), ביצוע עבודות קבלניות, השכרה וניהול נכסים מניבים; בארה"ב היא מחזיקה, בין היתר, במרכזי קניות.
על פי הערכות, המוסדיים שלא הצטרפו לעסקה חששו מהחשיפה לפעילות החברה בנדל"ן בארה"ב. בנוסף יש לה אחזקה קטנה בחברת הביוטק קוואליטס, שמפיקה אומגה 3 מאצות בטקסס, ארה"ב. פעילות האצות לא תיכלל בעסקה ותישאר בידי משפחת קוזניצקי.
מנרב הקימה אלפי יחידות מגורים לאורך השנים, וכן פרויקטי ענק כמו טרמינל 3 בנתב"ג, מוזיאון תל אביב, עיר הבה"דים, מוזיאון יד ושם, מנהרות הרכבת לירושלים וכן מכוני טיהור שפכים, מנהרות לרכבת, כבישים וגשרים.
ביולי האחרון מכרה מנרב את החברה־הבת מנרב פרויקטים, שעוסקת בייזום פרויקטי בנייה למגורים ובהקמת מכוני טיהור שפכים, לישראל קנדה והאחים נקש תמורת 574 מיליון שקל.
מנרב אחזקות קיבלה 390 מיליון שקל עבור מניותיה. מנרב סיימה את 2020 בהפסד של 13 מיליון שקל על הכנסות של 850 מיליון שקל. זאת לעומת רווח של 67 מיליון שקל על הכנסות של 814 מיליון שקל ב־2019.