העסקה של איי.סי.אל מזניקה את מחיר האשלג בעולם ב־22%
איי.סי.אל (כיל לשעבר) חתמה על חוזה לאספקת 600 אלף טונות אשלג לענקית ההודית אינדיאן פוטש לימיטד ב־2021, תמורת 280 דולר לטונה אשלג, ובהיקף כולל של 168מיליון דולר. ההסכם צפוי להתוות את מחירי האשלג בעולם השנה. המניה זינקה ב־6%
- איי.סי.אל מתרחבת בברזיל: רוכשת חברת הפצה ב־400 מיליון דולר
- כיל מחביאה מהמשקיעים דרישת חוב של רבע מיליארד שקל
- תפקיד חדש לגדי לסין: מונה לדירקטור בחברת איי.סי.אל
כאמור, החתימה על חוזה בשלב כל כך מוקדם מאוד של השנה, צפויה להתוות את רף המחירים בענף האשלג הגלובלי מול הלקוחות הגדולים בהמשך השנה. אמנם ב־2021 כבר נחתם חוזה אחד מול חברת ביילרוסקלי מבלארוס, אך הוא נחתם במחיר של 247 דולר לטון, המהווה מעין מחיר המשך לרמה שהיתה נהוגה ב־2020.
איי.סי.אל, בחוזה המשמעותי שחתמה אתמול מול יבואנית האשלג הגדולה בהודו, סגרה על מחיר של 280 דולרים לטונה, עלייה של 50 דולר ביחס לחוזה הקודם שלה מהשנה שעברה. בכך קבעה החברה תקדים, שכן עד כה בדרך כלל החברות מבלארוס היו הראשונות לחתום על החוזים המשמעותיים.
עניין נוסף שהוא חריג לחיוב עבור איי.סי.אל הוא שמדובר בחוזה הגדול ביותר שחתמה מול לקוח בודד. כמו כן, המחיר שנקבע בחוזה משקף חזרה של האשלג לסביבות המחירים של 2019, כלומר טרם מגיפת הקורונה.
המשקיעים הגיבו אתמול בהתלהבות ושלחו את מניית איי.סי.אל לעלייה של 6% ‑ השיעור החד ביותר במדד ת"א 35, לשווי שוק של 26.3 מיליארד שקל. גם מניית החברה לישראל, בעלת השליטה ב־איי.סי.אל (45.85%), עלתה ב־5.6% לשווי שוק של 6.35 מיליארד שקל, כך שהחוזה שחתמה איי.סי.אל הקפיץ את שווי האחזקות של החברה לישראל ב־681 מיליון שקל בתוך יום מסחר אחד.
במחלקת המחקר של בית ההשקעות פסגות התייחסו אתמול לחתימה וציינו כי "המחירים מול ההודים והסינים ככל הנראה ייסגרו בסביבת מחירים גבוהה יותר". בינואר השנה החברה מבלארוס חתמה על חוזה למכירת 800 אלף טון אשלג במחיר שעלה ב־17 דולר לטון ביחס לחוזה הקודם שלה.
בפסגות ציינו אתמול כי בתחילת השנה החוזה של החברה מבלארוס היה במחירים נמוכים מההערכות בשווקים.
"תאגיד האשלג הקנדי קנפוטקס מסר כי להבנתו, מחיר החוזה של החברה מבלארוס אינו משקף בשום אופן את התמחור הפוטנציאלי... ולכן אינו מתכוון לחתום על הסכם בתמחור דומה עם ההודים. גם חברת הכרייה הרוסית אורלקלי יצאה בהצהרה דומה וככל הנראה אין בכוונתה לחתום עם ההודים על הסכם לאספקת אשלג בשנת 2021 במחיר דומה".
בפסגות רואים בסגירה המוקדמת של איי.סי.אל מול החברה בהודו צעד שמלמד על שינוי באופן החשיבה הניהולית בחברה. מגמת העלייה במחירי האשלג בעולם צוברת תאוצה, ומוקדם יותר החודש הגיע מחיר אשלג (ספוט) לטווח שבין 335 ל־345 דולר לטונה בברזיל ובדרום אפריקה חצה את רף 300 הדולר לטונה.