ניתוח כלכליסט
קורונה? שנת שיא; מה עלול לבלום את הדהירה של אלטשולר שחם
חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם רשמה זינוק של 52% ברווח הנקי ושל 88% במספר העמיתים בקרנות הפנסיה ב־2020. על רקע הרכישה הצפויה של פסגות, האיום העיקרי על המשך קצב הצמיחה הוא הירידה מראש טבלת התשואות
זינוק של 52% ברווח הנקי ל־138 מיליון שקל, קפיצה של 41% בהיקף הנכסים ל־165 מיליארד שקל, וניתור של 88% במספר העמיתים בקרנות הפנסיה. קורונה? באלטשולר שחם גמל ופנסיה שנת 2020 היתה שנת שיא.
- דוהרת, אלטשולר שחם גמל: מספר העמיתים קפץ ב-88%, הרווח ב-52%
- מחפש יציאה מהאחים נאוי? אלטשולר שחם מכר מניות ב-35 מיליון שקל
- רגע לפני המכירה: מנכ"ל חדש לפסגות גמל ופנסיה
זרוע הגמל של אלטשולר שחם הנסחרת בבורסה פרסמה אתמול דו"חות חזקים ל־2020, שנתמכו בהמשך הצמיחה של החברה וגיוס כספים ‑ הן חדשים, והן מגופים מתחרים. המניה הגיבה בחיוב לדו"חות, עלתה ב־4.1% והחברה חצתה את רף השווי של 4 מיליארד שקל, יותר מפי 3.5 מאז הונפקה לפני פחות משנתיים.
אלטשולר שחם נחשבת לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון. ביצועים טובים לאורך זמן של החברה בנו לה מותג חזק, שהביא לזרם הולך וגובר של כספים. בתחום הפיננסי ליתרון לגודל יש משמעות, ורואים זאת בתוצאות של בית ההשקעות: הגידול החד בנכסים שיפר את רמת הרווחיות של אלטשולר שחם גמל. אם בשנת 2018 שיעור הרווח לפני מס מתוך ההכנסות עמד על 13.2%, ב־2019 הוא טיפס ל־20.1% וב־2020 הגיע כבר ל־24%.
בית ההשקעות אמור לקבל תנופה נוספת לשיפור הרווחים מרכישת בית ההשקעות פסגות. כזכור, באלטשולר שחם חתמו בחודש שעבר על הסכם לרכישת פסגות תמורת 910 מיליון שקל, כאשר המטרה היא לרכוש את פעילות הגמל והפנסיה המנהלת 70 מיליארד שקל, ולמכור את יתרת הנכסים.
תוספת כזו של נכסים צפויה להקפיץ מדרגה נוספת את רמת הרווחיות של בית ההשקעות. בשלב ראשון יש אמנם עלויות למיזוג, כך שייתכן שב־2021 לא יחול שיפור ברווחיות, אבל בהסתכלות לטווח בינוני־ארוך, אין ספק שהרווחיות, שגם כך נמצאת במגמה שיפור, רק תגבר.
השאלה המרכזית שעולה היא האם קצב צמיחת הנכסים האורגני החריג ויוצא הדופן שהציגה החברה בשנים האחרונות יימשך. אלטשולר שחם היתה, כמעט באופן עקבי, בצמרת התשואות לאורך שנים.
בית ההשקעות עדיין מדורג גבוה בדירוגים ארוכי הטווח, אולם בשנה האחרונה אינו במקום הראשון. תחום הגמל תחרותי למדי, והמגמות בו מושפעות מהביצועים. לכן יהיה זה מאתגר לבית ההשקעות להמשיך ולשמור על קצב גיוסים כה גבוה, כשיש גופים שמציגים ביצועים טובים יותר, וגם כשממילא הוא כיום הגוף הגדול ביותר.
כמו כן, עולה השאלה האם בהיקף נכסים גדול כל כך תצליח החברה להניב תשואות עודפות כמו בעבר. בבית ההשקעות מאמינים שגם אם לא תמיד ידורגו במקום הראשון, הם יצליחו לשמור על רמת ביצועים גבוהה, היות שחלק גדול מהנכסים שלהם מושקע מעבר לים, שם רמת הנזילות של השווקים ומגוון אפשרויות ההשקעה גדולים למדי.
שוק הגמל רגיש לביצועים. לעומת זאת, בשוק הפנסיה, תחום הפעילות הנוסף של החברה, השוק מתנהג אחרת. עמיתי קרנות הפנסיה לא ממהרים לנייד כספים. בפנסיה, אלטשולר שחם הוא עוד שחקן קטן יחסית, עם נתח שוק של פחות מ־4%, ולכן פוטנציאל הצמיחה שלו בשוק זה הוא משמעותי.
מנגד "האיום" על המשך הצמיחה בקצבים גבוהים עלול להגיע מתחום קרנות הפנסיה ברירת מחדל. בסוף השנה אמורה רשות שוק ההון לבצע מכרז חדש לניהול קרנות פנסיה ברירת מחדל. תנאי המכרז נבנים בימים אלה, וייתכן שלזוכים יוענקו הגנות ינוקא, שיקנו להם יתרון תחרותי בגיוס העמיתים.
איום נוסף על המשך ההתרחבות עלול להגיע מכיוון הרגולטור: בימים אלה בוחנת רשות התחרות את העסקה לרכישת פסגות. אישור לעסקה שכזו אינו טריוויאלי, היות שמדובר בגוף הגדול ביותר והצומח ביותר בשוק הגמל שקונה את הגוף השני בגודלו. בשוק ההון מעריכים כי אם גם העסקה תאושר, קיים סיכוי סביר שהיא תתבצע תחת מגבלות, מה שעשוי למתן את התחזקות אלטשולר שחם מהמיזוג.