$
בורסת ת"א

בתוך חודשיים וחצי: השיא של 2020 כבר נשבר עם 30 הנפקות בת"א

בשנה הנוכחית גויסו כ־3 מיליארד שקל בהנפקות ראשונות, לשליש אחראיות דניה סיבוס, דיפלומט ודלתא. הטרנדים הבולטים: אנרגיה, בינה מלאכותית ואונליין. האיום מעבר לכתף: לא רק חברות ראויות ייכנסו פנימה

יניב רחימי 13:5016.03.21

אחרי השיא שעבר הגיעה התרסקות: מארק ספיץ, מגדולי השחיינים והספורטאים בכל הזמנים, אמר פעם ש"שיאים נועדו כדי לשבור אותם". באולימפיאדת מינכן (1972) ספיץ עשה זאת שבע פעמים, אולם נראה שגם הוא היה משתאה אל מול השיא שנשבר בבורסה.

 

מתחילת השנה 30 חברות השלימו הנפקה ראשונה של מניות (IPO) בבורסה לניירות ערך בתל אביב. זאת לעומת 26 הנפקות כאלה בשנת 2020 כולה.

 

 

מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב צילום: תומי הרפז

 

כדי לעמוד על גודל השיא שנשבר יש להביא בחשבון שני גורמים משמעותיים: ראשית, בשנת 2020 מספר החברות שהונפקו בבורסה היה הגבוה ביותר מאז 2007. שנית, השיא נשבר בעשרה שבועות של שיכרון חושים בלבד, רוב השנה לפנינו, ולפי כל הסימנים, חגיגת ההנפקות תימשך גם בחודשים הבאים.

 

 

 

גיוסי 2021: יותר חברות, הנפקות יותר קטנות

 

נותרו עוד שבועיים לתום הרבעון הראשון של השנה, וכבר גויסו במסגרת 30 הנפקות ראשונות כ־3 מיליארד שקל. זאת לעומת 4.55 מיליארד שקל שגויסו בהנפקות ראשונות בשנה שחלפה. גודל ההנפקה הממוצעת מתחילת השנה הוא 100 מיליון שקל, נמוך ב־43% מההנפקה הממוצעת ב־2020, שעמדה על 175 מיליון שקל.

 

שלוש ההנפקות הגדולות של 2021 עד כה היו של חברת הבנייה והתשתיות דניה סיבוס, שגייסה 360 מיליון שקל לפי שווי של 1.8 מיליארד שקל (אחרי הכסף); יבואנית מוצרי הצריכה דיפלומט, שגייסה 300 מיליון שקל לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל; וחברת מוצרי ההלבשה דלתא מותגים, שגייסה 263 מיליון שקל לפי שווי של 1.3 מיליארד שקל. בצד השני של טבלת הגיוסים ניצבות חברת האשראי החוץ־בנקאי מיכמן בס"ד, השותפות המוגבלת ביו מיט פודטק, וחברות המו"פ פליינג ספארק ופלנטארק, שגייסו כל אחת 25-23 מיליון שקל לפי שווי נמוך מ־100 מיליון שקל.

 

 

 

אנרגיה, בינה מלאכותית ושותפויות מוגבלות

 

ברשימת המצטרפות לבורסה השנה יש נוכחות בולטת לשותפויות המוגבלות. מתחילת השנה הונפקו ארבע שותפויות כאלה - ביג־טק 50, קרן פיט, איי ארגנטו וביו מיט פודטק - והן גייסו במצטבר 195 מיליון שקל והכפילו את מספרן של השותפויות המוגבלות בבורסה. גם תחום האנרגיה מככב עם חמש חברות שהצטרפו לבורסה. רשימת המנפיקות החדשות כוללת את החברות פינרג'י, סולאיר, הום ביוגז, איירטאצ' סולאר ותיגי.

 

תופעה חדשה שניכרת בגל ההנפקות של 2021 היא הצטרפותן של חמש חברות שעושות שימוש בבינה מלאכותית (AI). רשימת החברות בקבוצה זו כוללת את רייזור לאבס, אנרג'ין טכנולוגיות, פוטומיין, קוויקליזארד ופוםוום, שגייסו במצטבר 348 מיליון שקל. ברוח התקופה, בין המנפיקות השנה מופיעות גם שלוש חברות שפעילותן מבוצעת ברשת. משווקת המזון הקמעונאי אונליין קוויק סופר, חברת הביטוח הכללי הדיגיטלי ווישור וחברת תוכנות הלמידה המקוונות קבסיר, שגייסו במצטבר 248 מיליון שקל.

 

 

 

 

2021 מאיימת אפילו על השיא של 2007

 

קצב ההצטרפות של חברות חדשות לבורסה עולה מחודש לחודש. בינואר הונפקו 7 חברות חדשות, בפברואר המספר עלה ל־13, ובשבועיים הראשונים של מרץ 10 חברות הספיקו להשלים הנפקה ראשונה של מניות. בעת כתיבת שורות אלה לא פחות מ־19 חברות חדשות נוספות כבר פרסמו תשקיפים ומתדפקות על שערי הבורסה. המספר הזה צפוי לגדול בחודש אפריל: לחברות שעד היום גייסו על בסיס הדו"חות לרבעון השלישי של 2020 יצטרפו חברות שמבקשות להנפיק על סמך התוצאות לשנת 2020 כולה.

 

אם קצב ההצטרפות יימשך גם ברבעון השני, שיא ההנפקות שנרשם ב־2007, שנה שבה הצטרפו לבורסה 56 חברות חדשות, יישבר. אם זה יקרה, המשקיעים צריכים לקוות שהשנה הבאה בשוק ההון תהיה שונה מזאת שבאה אחרי 2007, שהביאה איתה את משבר הסאב־פריים.

 

הציפיות לעלייה בשיעור האינפלציה, והחשש מפני העלאת הריבית הנלווית להן, עלולים לשבש במשהו את חגיגת ההנפקות. אולם, אם קצב העלאת הריבית יהיה הדרגתי ואיטי, ניתן להניח שהוא יביא רק להאטה בקצב החריג של ההנפקות החדשות וליציאה של "אוויר חם", ולא לבלימת חירום בשוק הראשוני. רוצה לומר, עלייה סמלית בריבית צפויה לגרום להנמכה של המוזיקה, ולא לפוצץ את המסיבה.

 

גל ההנפקות של שלהי 2020 וראשית השנה הנוכחית הוא אירוע שמבטא את ההתאוששות המיוחלת של הבורסה. ריבוי החברות שמבקשות להפוך לציבוריות מהווה בעת ובעונה אחת הזדמנות ואיום עבור המשקיעים. ההזדמנות תנוצל אם המשקיעים ישכילו לנצל את ההיצע הגדול כדי לסנן את המוץ מן התבן, ולהכניס בשערי הבורסה את הראויות שבחברות. האיום יתממש אם הם לא יעמדו בפרץ, ויאפשרו מצב שבו כל דכפין ייתי וינפיק.

 

x