ניתוח כלכליסט
היום: פרק הסיום בדרמה בחברת הביטוח מגדל
אחרי שהדירקטוריון הביע תמיכה במנכ"ל רן עוז בעימות החריף בינו לבין היו"ר מוטי רוזן, יכריעו היום חבריו מי מהשניים יישאר בתפקיד. בין המועמדים להחליף את רוזן: כרמי גילון, גבי פיקר ואריה מינטקביץ
דירקטוריון חברת מגדליתכנס היום אחר הצהריים כדי לקבל החלטה בנוגע לעימות המתמשך בין מנכ"ל החברה רן עוז לבין היו"ר מוטי רוזן. עוז זוכה לגיבוי של רוב חברי הדירקטוריון, נכון לאתמול. הדירקטורים מאוכזבים מהעובדה שרוזן, שנכנס לתפקידו לפני כחודשיים, יצר מעורבות אגרסיבית מדי בעבודת הניהול של החברה. גורמים במגדל מספרים שרוזן הבטיח לדירקטוריון 100 ימי שקט לאחר הכניסה אבל כבר אחרי קצת יותר מחודש נקלע לעימות עם עוז.
- חודשיים לאחר שמונה ליו"ר מגדל: רוב גדול בדירקטוריון בעד הדחת מוטי רוזן
- מנכ"ל מגדל לדירקטוריון: "קבלו החלטה מהירה. אני והיו"ר לא יכולים להמשיך יחד"
- הבחירה הקשה של דירקטוריון מגדל
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
עוז הופיע שלשום בפני דירקטוריון החברה והבהיר כי הוא ורוזן לא יכולים להמשיך זה לצד זה וכי על הדירקטוריון לקבל החלטה מהירה בשאלה מי מהם ימשיך. הדירקטוריון מינה את כרמי גילון ורונית בודו לנסות לפשר בין השניים. עוז מנהל פגישות עם השניים אבל לא מוכן להתפשר, לאחר שרוזן טען שסילף את דבריו בסיכום של פגישת גישור שקיימו עם בעל השליטה שלמה אליהו.
אליהו הוא דמות מפתח באירוע. נכון לאתמול הוא לא התערב אבל בחלק השני של היום נשמעו הערכות במגדל כי יש לו עמדה, וכי היא לא בהכרח בעד רוזן. אליהו מסרב להביע עמדה פומבית בשלב זה. במערכה הקודמת במגדל, זו שהסתיימה לפני שלושה חודשים, הורחק אליהו ממגדל ביטוח לטובת דירקטוריון מגדל אחזקות, שם הוא מכהן כיו"ר. ראש רשות שוק ההון משה ברקת נתן לאליהו את הבחירה בין תפקיד דירקטור בחברה הבת, חברת הביטוח, שבה פעילות החברה, לבין החברה האם – מגדל אחזקות – שמניותיה נסחרות בבורסה, אבל לא מעורבת בניהול השוטף של חברת הביטוח ולא מתווה אסטרטגיה. אליהו בחר במגדל אחזקות.
לאן מכוון שלמה אליהו
למרות המעמד החדש, לאליהו יש עדיין מה לומר בכל הנוגע להחלטות אסטרטגיות מעין אלה. גבי פיקר, אריה מינטקביץ', חיים רמון, עוזי מוסקוביץ ורונית בודו הם דירקטורים המזוהים עמו, ואם ישלח איתות בנוגע לעמדה זו אחרה, הם יתחשבו בו גם במחיר של שינוי קיצוני בעמדתם. זו הסיבה שעוז לא ממהר לחגוג את נצחונו שכן עד ישיבת הדירקטוריון עוד יכולות להיות התפתחויות נוספות.
אם המצב יישאר בעינו והדירקטוריון יחליט על מינוי יו"ר חדש, גילון שמונה רק לפני חודשיים כדירקטור, מועמד להחליף את רוזן בראשות הדירקטוריון במקרה כזה. גילון שימש כראש השב"כ ולאחר פרישתו ב־1996 שימש כיו"ר ולאחר מכן כמנכ"ל תאגיד הביטוח אבנר. מועמדים נוספים הם אריה מינטקביץ, גבי פיקר ושר המשפטים לשעבר חיים רמון.
גילון שימש כיו"ר בחצי השני של ישיבת הדירקטוריון שלשום. בחלק הראשון הופיע עוז בפני הדירקטוריון ופרס את עמדתו שלפיה במצב הנוכחי שבו רוזן מכהן כיו"ר והוא כמנכ"ל לא ניתן להמשיך. המשמעות היא שעוז מוכן להתפטר אם הדירקטוריון יעדיף שרוזן יישאר בתפקיד היו"ר.
בחלק השני יצאו מהישיבה רוזן ועוז, וגילון עבר לנהל אותה. כבר בתחילתה קיבל מידע על מכתב התמיכה של 12 חברי ההנהלה בעד עוז. גילון ניגש לחדר של רוזן, שקיבל את המכתבים בתחילת הישיבה אולם לא חילק אותם לחברי הדירקטוריון, ביקש אותם ממנו בכעס וחזר וחילק אותם לחברי הדירקטוריון.
למכתב הזה יש משמעות גדולה מבחינת הדירקטוריון והוא מהווה מכה קשה לרוזן. לדירקטוריון קשה לצאת נגד דעה ברורה ואחידה של כל הנהלת החברה שמגבה את המנכ"ל. עוז הבהיר שהוא לא מוכן לתת לחברה להידרדר ולחזור אחורה. "לקח לי זמן לגבש הנהלה יציבה. חברה לא יכולה לעבוד כשיש שני מנכ"לים, בעיקר כשאחד מהם מושך את החברה אחורנית", אמר בישיבת הדירקטוריון שלשום.
מאז שאליהו רכש את השליטה בחברה התחלפו בה שורת יושבי ראש ומנכ"לים. יושבי הראש היו אהרון פוגל (שפרש באופן טבעי אחרי שייצג את ג'נרלי הבעלים הקודמים), עודד שריג, עמוס ספיר (תקופה קצרה) יוחנן דנינו שסיים כהונה וניר גלעד שהדירקטוריון החליט להחליפו בלחץ של אליהו לפני כמה חודשים. המנכ"לים שהתחלפו בתקופה זו: יונל כהן שמונה מטעם ג'נרלי, ענת לוין, עופר אליהו ודורון ספיר. היחיד מהם שפוטר בידי שלמה אליהו היה דווקא בנו עופר.
מה גרם לרוזן להגיע למצב שבו מעמדו מתערער? הוא שימש בעבר מנכ"ל של שתי חברות ביטוח גדולות, מנורה והראל. הוא מנהל מנוסה שבשלוש השנים האחרונות לא מילא תפקיד ניהולי, והגיע חדור מוטיבציה למגדל. המינוי שלו נעשה באופן בלעדי ביוזמת שלמה אליהו שחיפש כל דרך להדיח את ניר גלעד. ניצני העימות מול עוז היו כשמונה לתפקיד מנכ"ל מגדל אחזקות במקום עוז שהתנגד למינוי מאחר וחשש ממעורבות של רוזן בניהול החברה.
לפני מינויו הופיע רוזן בפני הדירקטוריון של מגדל אחזקות. לאור חששות מוקדמים של עוז, ביקשו הדירקטורים מרוזן להתחייב לא להתנהל כמו מנכ"ל אלא כיו"ר. לזכותו של רוזן ייאמר שמראש אמר: "אני לא בא להיות עציץ". אבל במקביל הבהיר שבמאה הימים הראשונים ישמור מרחק, דבר שהתקשה לעמוד בו.
עוז נחשב כמי שייצב את החברה, מינה הנהלה חדשה, והוביל אותה לפסים של השקעות מוצלחות ולקראת רווחיות שלא חוותה כבר שנים. ההישג העיקרי שלו היה עצמאות ניהולית שאותה השיג בסיוע היו"ר הקודם גלעד.
הדירקטוריון העניק בחודש שעבר לרוזן מתנה כשאישר לו מענק של מיליון שקלים עבור התקופה שבה נדחה מינויו לידירקטור והוא ישב בבית במהלך 2020. נראה כי גם אם יוחלף, המענק הזה יישאר בידיו.
רוזן לא מילא מעולם תפקיד של יו"ר. הוא נחשב לאיש של פרטים קטנים, מאוד ריכוזי. "אין פיפס במאזן שהוא לא מכיר. הבעיה שכמנכ"ל הוא יורד לפרטים קטנים מדי ולרמות הנמוכות ביותר של מנהלים. כיו"ר הפער בין הרזולוציות המקובלת לאילו שהוא נכנס אליהן היה גדול יותר", אמר גורם בשוק הביטוח המעורה היטב בנעשה בחברה.
ואכן השבר בין עוז ורוזן נרשם ביום חמישי לפני כשבועיים. לדברי גורמים בחברה, רוזן יצר מגע עם שני מנהלים שתחת עוז. לדברי גורמים בחברה הוא אמר לאחד המנהלים – "אתה לא תהיה מנהל חטיבה" ולמנהל אחר אמר עם אילו לקוחות לא ליצור קשר.
בסוף אותו יום חמישי נערכה שיחה בין עוז לרוזן שאותה יזם עוז. בחברה מספרים כי באותה שיחה אמר עוז לרוזן: "אתה רוצה להיות מנכ"ל, תהיה מנכ"ל. אתה רוצה להיות יו"ר ומנכ"ל, קח את המפתחות. אני מוכן ללכת. אבל אי אפשר להתנהל עם שני מנכ"לים". רוזן השיב כי היה מנכ"ל 20 שנה והוא לא רוצה לחזור לתפקיד הזה, אלא להישאר כיו"ר. עוז הבהיר כי איננו מוכן בשום תנאי שרוזן יפנה למנהלים שלו "מעל לראש שלו".
רוזן שגה כשהגיע לקונפליקט הזה בזמן קצר מדי. הוא נחשב לחכם, ולשועל קרבות פוליטי ותיק. "גם בהבנה ביטוחית הוא עולה על רן בכמה רמות", אמר גורם בענף.
אבל מה שעמד לו לרועץ היה נמהרות התגובות שלו. בחודשיים מאז שמונה ביצע רוזן כמעט כל טעות אפשרית. הוא לא הספיק לבנות לעצמו מערך תומך בחברה, לא של מנהלים ולא של דירקטורים שיכבדו אותו כמי שהוא ולא כמינוי של אליהו. האגרסיביות שלו יחד עם מהירות התגובה הביאו עמם את נקודת השבר הקשה שאליה הגיע קצת יותר מחודשיים לאחר שמונה.
אבל השגיאה הקשה ביותר של רוזן היתה במכתב ששיגר לעוז למחרת פגישת הגישור עם אליהו. עוז סיכם את הפגישה במייל ורוזן השיב במכתב אגרסיבי במיוחד כשכתב לעוז: "לצערי בחרת בדרך כוחנית, הן טרם תחילת כהונתי והן מאז כניסתי לתפקידי ב־3 בינואר 2021. עשית כמיטב יכולתך למנוע את הגעתי לקבוצת מגדל, ולאחר שאושר המינוי שלי, בחרת בדרך כוחנית להילחם בי, תוך ניסיון בלתי פוסק להכשיל אותי בעבודתי. מאז 3 בינואר, במקום שאקדיש את כל זמני ללימוד החברה ולמילוי תפקידיי כיו"ר דירקטוריון מגדל ביטוח וכמנכ"ל מגדל אחזקות, ניסית להתיש אותי, לחתור תחתיי ולמדר אותי, תוך הפצה של חצאי אמיתות וסילופי דברים לגורמים שונים בחברה, בדירקטוריון ומחוץ לחברה".
המכתב היה עבור עוז סוף הדרך עם רוזן שבמילים עדינות כינה אותו שקרן. "איש לא יכנה אותי שקרן", אמר עוז למקורביו. הוא שלח מכתב תגובה חריף: "בחרת להטיל ספק ביושרתי..התנגדתי למינוי שלך כמנכ"ל על, שמחלק הוראות לנושאי משרה. נכנסת לחברה כמו פיל בחנות חרסינה, ירית את החץ ועכשיו אתה מנסה להציב את המטרה. השלטת טרור והטלת אימה על עובדי הלשכה ונושאי המשרה, ועכשיו אתה עסוק בדה לגיטימציה של כל מה שנעשה לפניך".
עותק אחד יותר מדי
הטעות של רוזן היתה בכך ששלח את עותק המכתב לראש רשות שוק ההון משה ברקת. במגדל יודעים לספר שאליהו רגז מאוד כששמע על כך. "שלמה עשה מאמץ אדיר להרחיק את הפיקוח מהחברה אחרי השנה הטראומטית שעבר. והנה היו"ר שמינה מחזיר את הרשות למגדל. הוא לא היה מוכן לקבל זאת". בשיחות פנימיות טען רוזן כי שלח את המכתב מכיוון שעוז עצמו יזם עוד קודם שיחה עם ברקת בנוגע למגדל ורוזן.
השאלה הגדולה היא האם אליהו יהיה מוכן לסלוח לרוזן אחרי המהלך הזה. לאחר שברקת השאיר את ההחלטה לדירקטוריון מגדל ובחר גם הוא לא להתערב בעימות בין השניים, נראה כי רק התערבות ישירה של אליהו מול הדירקטורים והוראה מפורשת להשאיר את רוזן תשנה את התמונה מבחינת היו"ר. הסיכוי לכך אינו גבוה נכון לאמש ורוזן עשוי לפרוש מרצונו מהתפקיד לאור ההתפתחויות עוד היום. אבל במגדל, כמו במגדל – תמיד יכולות להיות הפתעות.