הבנקים לא יחלקו דיבידנד - לפחות עד ספטמבר
בנק ישראל מאריך בחצי שנה את הקלות ההון לבנקים: "הסיכונים הגלומים בפעילות המערכת הבנקאית נותרו גבוהים לנוכח הסיכון לגלי תחלואה נוספים - הפיקוח מצפה מהמערכת הבנקאית לעשות שימוש בעודפי ההון לצורך הגדלת האשראי ולא לצורך חלוקת דיבידנדים"
הפיקוח על הבנקים הודיע הבוקר (א') כי בכוונתו להאריך את הקלות בדרישות ההון והאיסור על חלוקת הדיבידנד בבנקים לתקופה של חצי שנה, עד לחודש ספטמבר הקרוב. מדובר בהנחיות שניתנו בתחילת משבר הקורונה, ושאמורות היו להסתיים בסוף חודש מרץ, אולם כאמור בנק ישראל החליט להאריך אותם בחצי שנה נוספת.
- חוזרים לשלם: שיעור המשכנתאות בהקפאה או בדחייה צנח ל-8%
- מחירי המשכנתאות החלו לרדת - אבל סכנת ההתייקרות מעבר לפינה
- בנק ישראל: 26% מלקוחות הבנקים יכולים להוזיל את עמלות העו"ש ולא עושים זאת
בשבוע שעבר אמר המפקח על הבנקים יאיר אבידן בראיון ל"כלכליסט" כי הוא מתכוון לבצע הארכה של ההנחיות השונות עד לספטמבר, מתוך גישה שמרנית, ולאור העובדה שקיימת עדיין אי ודאות לגבי משבר הקורונה.
"לנוכח חוסר הוודאות הכלכלית והתחלואתית על השלכותיה, הפיקוח על הבנקים מציע להאריך את ההקלות ההוניות לבנקים עד לסוף ספטמבר 2021. הפיקוח מצפה מהמערכת הבנקאית לעשות שימוש בעודפי ההון לצורך הגדלת האשראי ולא לצורך חלוקת דיבידנדים לפחות עד לתום תוקף הוראת השעה", נכתב בהודעה מבנק ישראל.
החלטת בנק ישראל להאריך את ההנחיות אינה טריוויאלית לאור העובדה, שנראה שהמשק נמצא בתהליך של יציאה מהמשבר, והבנקים צברו בשנה האחרונה עודפי הון, כך שלכאורה הם אמורים להיות מסוגלים לחזור ולפעול תחת התנאים שבשגרה, אולם בבנק ישראל מציינים שעל אף זאת, קיים עדיין סיכון לא מבוטל של משבר הקורונה:
"למרות שלאורך השנה ניכר שהבנקים צברו כריות ההון, בין היתר על ידי השהיית מדיניות חלוקת דיבידנדים, אנו מצויים עדיין בסביבה של אי ודאות באשר להמשך המשבר הבריאותי ובאשר להשלכות הכלכליות הנלוות לו. אמנם תהליך ההתחסנות המואץ מעלה את הציפייה לחזרה מהירה של המשק לצמיחה אך הסיכונים הגלומים בפעילות המערכת הבנקאית נותרו גבוהים לנוכח הסיכון לגלי תחלואה נוספים ואי הוודאות שעלולים להביא לפגיעה משקית", מסבירים בבנק ישראל.
כאמור בתחילת משבר הקורונה ביצע בנק ישראל הקלה בדרישות ההון מהבנקים, על מנת למנוע מצב של מחנק אשראי, כאשר בהמשך ההקלות הורחבו גם להקלה ביחס המינוף של הבנקים. במקביל להקלות נאסר על הבנקים לחלק דיבידנד, וזאת בכדי לוודא שההקלות הללו מתורגמות לגידול באשראי ולא לחלוקת רווחים לבעלי המניות.