$
בורסת ת"א

גיוס הענק של אנלייט יהפוך אותה לחברת האנרגיה הירוקה הגדולה באחוזת בית

אנלייט השלימה גיוס של 550 מיליון שקל מגופים מוסדיים בהנפקת מניות, ובשלב הציבורי גייס עוד 40 מיליון שקל; ההנפקה הגדילה את שווי החברה ל־5.8 מיליארד שקל — גבוה משל אנרג'יקס

חזי שטרנליכט 07:3703.03.21

אנלייט בדרך להיות חברת האנרגיה הירוקה הגדולה ביותר בבורסת ת"א במונחי שווי שוק: חברת האנרגיה הירוקה השלימה אתמול את השלב המוסדי בהנפקת המניות שעליה הודיעה השבוע. החברה זכתה לביקושים של 740 מיליון שקל, מתוכם בחרה לגייס 550 מיליון שקל.

 

בשלב המוסדי השתתפו מור השקעות, אנליסט, ילין לפידות, עמיתים, הפניקס, הראל, נוקד, ספרה, מגדל, איילון ומיטב דש. בשלב הציבורי, שנערך אתמול גייסה עוד 40 מיליון שקל, כך שהגיוס הסתכם ב-590 מיליון שקל; את ההנפקה הובילו אוריון חיתום ופועלים אי.בי.אי.

 

מכיוון שמדובר בהנפקת מניות, סכום הגיוס יזרום לחברה ולמעשה יגדיל את שווי השוק שלה. הגיוס מבטיח לאנלייט, שסגרה אתמול את יום המסחר בשווי שוק של 5.23 מיליארד שקל, שווי שוק של 5.82 מיליארד שקל – הגבוה בתולדותיה וגבוה מזה של אנרג'יקס, חברת האנרגיה הירוקה הגדולה במונחי שווי שוק בבורסת ת"א באופן עקבי, שסגרה את יום המסחר אתמול בשווי שוק של 5.65 מיליארד שקל. 

 

אנלייט ביצעה את הגיוס, בין היתר, על מנת לממן את העסקה הגדולה בתולדותיה שעליה הכריזה השבוע. החברה נמצאת במשא ומתן מתקדם לרכישת חברה בארה"ב לפי שווי של 430 מיליון דולר. אנלייט תרכוש עד 90% בתמורה ל־390 מיליון דולר, כשביתרה ימשיכו להחזיק היזמים של החברה האמריקאית.

 

עבור אנלייט מדובר לא רק בכניסה ראשונה לארה"ב, אלא גם בפוטנציאל לשילוש הפורטפוליו שלה. הפורטפוליו של אנלייט כולל כיום 4.2 ג'יגה־ואט, מהם 385 מגה־ואט מניבים. לחברה הנרכשת יש 2.5 ג'יגה־וואט בפיתוח מתקדם (שהקמתם תחל עוד 24 חודשים) ועוד 7.4 ג'יגה־וואט בפיתוח (כלומר, אין ודאות שיוקמו), כך שהפורטפוליו הכולל, לאחר הרכישה, יעמוד על כמעט 14.2 ג'יגה־וואט.

 

עד כה, אנלייט מסרבת לחשוף את זהות החברה הנרכשת ויש בכך טעם לפגם. ראשית, אנלייט היא חברה ציבורית נטולת גרעין שליטה. הציבור מחזיק ב־98% ממניות החברה. שנית, את הכסף היא מגייסת מגופים מוסדיים, שמשקיעים אותו מכספי החסכונות של הציבור, וכן באופן ישיר מהציבור. הכסף לא מיועד כולו למימון הרכישה בארה"ב, אך חלק מסכום הגיוס מיועד לכך, ולכן היה ראוי שתחשוף את זהות החברה, לא רק בשל השקיפות, אלא גם בשם מתן מרב הכלים לציבור על מנת שיפעיל שיקול דעת.

 

בארה"ב אין מדיניות אחידה שנוגעת לאנרגיה. בכל מדינה מחירי האנרגיה שונים. לכן יש הבדל משמעותי אם הפורטפוליו של החברה הנרכשת המדוברת עתיד להיבנות בווירג'יניה, שם משלמים 30—40 דולר למגה־ואט, או בקליפורניה, שם משלמים 20—25 דולר למגה־ואט. כמו כן, היה ראוי שהגופים המוסדיים ידרשו מאנלייט לחשוף את החברה המדוברת ואת אזורי פעילותה.

 

עם זאת, בשל הביקושים הגבוהים בשלב המוסדי של הנפקת המניות, ניתן להניח שהגופים המוסדיים סומכים על הנהלת אנלייט, בראשות המנכ"ל גלעד יעבץ, ומאמינים שהעסקה המתרקמת היא עסקה טובה עבור החברה ובעלי מניותיה — הציבור. ואכן, עד כה, אנלייט לא אכזבה את המשקיעים, מה שבא לידי ביטוי במחיר המניה. את שנת הקורונה, 2020, צלחה אנלייט עם עלייה של יותר מ־50% במחיר המניה, ובשנתיים האחרונות שווי השוק של החברה כמעט שולש.

  

גלעד יעבץ מנכ"ל אנלייט גלעד יעבץ מנכ"ל אנלייט צילום: אנלייט

 

x